• Πολιτική

    Κάτι τρέχει με την Εύα…

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Εύα Καϊλή

    Εύα Καϊλή


    “Που το πάει η Εύα;” αναρωτιούνται πλέον στη Χαρ. Τρικούπη για την κ. Καϊλή, μετά το σάλο που προκάλεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της  στο Ευρωκοινοβούλιο πλέκοντας  το εγκώμιο  του Κατάρ, στον τομέα της  εργατικής νομοθεσίας .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις οι νεκροί εργάτες κατά την κατασκευή έργων για το Μουντιάλ, ξεπέρασαν τις 6.500. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης να  αδειάσει την ευρωβουλευτή του και συνάδελφό του στο Ευρωκοινόβουλιο.

    Εκεί που όλα έδειχναν ότι η κρίση στις σχέσεις της κ. Καϊλή με την ηγεσία του κόμματος βρισκόταν σε ύφεση, ξαφνικά το ρήγμα μεταξύ τους άρχισε να βαθαίνει. Για την ιστορία, η  Εύα Καϊλή,  είχε πραγματοποιήσει  επίσκεψη στο Κατάρ   ως αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου .

    Στον απολογισμό της επίσκεψης της, αναφέρθηκε με θερμά λόγια  για το Κατάρ  σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη για το  πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο. Το σημείο όμως που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η επισημάνσή της  ότι το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα, επικαλούμενη και στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) για την κατάργηση  νόμου που ουσιαστικά επέτρεπε το δουλεμπόριο ξένων εργατών από εταιρείες.

     Ο Νίκος Ανδρουλάκης καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή δεν έκρυψε τη δυσφορία του και άδειασε  την Εύα Καϊλή  «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Έχουμε άλλη τοποθέτηση  για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών» είπε χαρακτηριστικά.

    Το θέμα δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από το Twitter, με τους περισσότερους χρήστες να σχολιάζουν πως η ευρωβουλεύτης του ΠΑΣΟΚ “ανήκει δικαιωματικά πλέον Νέα Δημοκρατία”.

    Η κ. Καϊλή δεν είναι η πρώτη φορά που τραβάει το εσωκομματικό σχοινί. Εξ άλλου  ο Νίκος Ανδρουλάκης ποτέ δεν υπήρξε η βασική επιλογή της για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού στην κούρσα της διαδοχής είχε σταθεί στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου. Το πρώτο φάουλ της κ. Καϊλή που την έφερε λίγο πριν την πόρτα εξόδου από το ΠΑΣΟΚ, ήταν το καλοκαίρι  όταν λίγες ώρες  μετά τη καταγγελία του Ν. Ανδρουλάκη  για την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του, από κακόβουλο λογισμικό, υποστήριξε δημοσίως ότι και η ίδια είχε πέσει θύμα παρακολούθησης του κινητού της σε ένα ταξίδι της στην Αφρική. Η καταγγελία της αυτή είχε ερμηνευθεί ως προσπάθεια υποβάθμισης της καταγγελίας Ανδρουλάκη. Tότε ο κ. Ανδρουλάκης ερωτηθείς σχετικά είχε πει  με νόημα «Τώρα αν κάποιος σε αυτή την υπόθεση δεν στρατεύεται απολύτως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου θα κριθεί και αυτός, όλοι κρινόμαστε και εγώ ο ίδιος και για να κλείσω το θέμα της συζήτησης για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο να είστε σίγουρος ότι δεν υπάρχουν εκεί δυνάμεις πάρα ελάχιστοι που δεν καταλαβαίνουν το βάρος της υπόθεσης».

    Ένταση είχε προκληθεί και με τη πρωτοβουλία που πήρε  μαζί με την Ιταλίδα συνάδελφό της να ψηφίσουν τον προερχόμενο από τον ευρωπαϊκό νότο, Ιταλό Alessandro Chiocchetti, που ανήκει στο EPP, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ήταν μια κίνηση που ήρθε σε αντίθεση με την θέση του προεδρείου της ευρωομάδας των σοσιαλιστών η οποία είχε λάβει ξεκάθαρη απόφαση να μην υπερψηφίσει κανέναν από τους υποψηφίους. Βιτριολικά ήταν τα σχόλια στελεχών της Χαρ.Τρικούπη που έλεγαν πως    “Ο Ανδρουλάκης δεν γνώριζε, δεν είναι παιδονόμος των ευρωβουλευτών του. Οι αποφάσεις της σοσιαλιστικής ομάδας έπρεπε να γίνουν σεβαστές. Διαφωνούμε με αυτές τις προσωπικές επιλογές, οι οποίες, εξάλλου, κρίνονται”.

    Η κ. Καϊλή είναι βέβαιο πλέον ότι βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί καθώς οι κινήσεις ξεφεύγουν από τη σφαίρα των συμπτώσεων. Από το κόμμα της παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις της αλλά όπως μας έλεγαν έμπειρα στελέχη, αν η ίδια επιθυμεί μια ηρωική έξοδο δύσκολα θα τη δοθεί αυτή η ευκαιρία…

    Διαβάστε επίσης

    Ε. Αχτσιόγλου: Ο προϋπολογισμός του 2023 σφραγίζει μια πολιτική αδικιών και αδιεξόδων

    ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Κατέθεσε τροπολογία για την προστασία της κύριας κατοικίας

    Σκυλακάκης: Επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ πάρθηκε η απόφαση για τον πλειστηριασμό του σπιτιού της Ιωάννας Κολοβού



    ΣΧΟΛΙΑ