• Πολιτική

    Κατάθεση Μανιαδάκη για Novartis: Με εκβίασαν ψυχολογικά για να «δώσω» Σαμαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη

    μανιαδάκης

    Νίκος Μανιαδάκης


    Πιέσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς για να εμπλέξει 3 πολιτικούς σε μίζες της Novartis κατέθεσε ότι δέχθηκε ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης.

    Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για δωροδοκία από τη Νοβάρτις, κατέθετε επί 5 ώρες στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή. Είναι μια μαρτυρία που αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική στην έρευνα των καταγγελλομένων παρεμβάσεων στην υπόθεση της Novartis.

    «Ούτε είδα , ούτε συμμετείχα , ούτε γνωρίζω παράνομες πράξεις πολιτικών προσώπων», δήλωσε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, αποχωρώντας από τον Άρειο Πάγο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας δεν κατονόμασε ως υποκινητή των πιέσεων είτε τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είτε κάποιο άλλο πολιτικό πρόσωπο.

    Ωστόσο φέρεται να έδειξε «ψηλά» στην τότε ιεραρχία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, λέγοντας ότι εκτιμά πως οι εισαγγελείς Διαφθοράς δεν ενεργούσαν αυτοβούλως αλλά υπόκεινται για τους χειρισμούς τους σε έλεγχο. Στη μαραθώνια κατάθεση του ο καθηγητής έκανε λόγο για ψυχολογικό εκβιασμό από τους αρμόδιους εισαγγελείς οι οποίοι τον απειλούσαν ότι θα βρεθεί στη θέση του κατηγορούμενου αν δεν «δώσει» τους Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα και Άδωνι Γεωργιάδη.

    «Στην υπόθεση αυτή έχει χαθεί κάθε μέτρο  κάθε λογική με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άνθρωποι, θεσμοί , η ίδια η Δικαιοσύνη. Η μόνη θεραπεία είναι η αλήθεια και περιμένω ότι η αλήθεια θα λάμψει », είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Μανιαδάκης. Στο στόχαστρο του βρέθηκαν και οι προστατευόμενοι μάρτυρες που εμπλέκουν και τον ίδιο σε δωροδοκίες.

    Όπως είπε «πολλά από τα στοιχεία που έχουν καταθέσει είναι ανακριβή και αναξιόπιστα και έχουν ως στόχο το οικονομικό όφελος στην περίπτωση που τιμωρηθεί η Novartis στην Αμερική καθώς είναι κι εκεί σε πρόγραμμα προστασίας. Θα έχουν μεγάλες οικονομικές απολαβές».

    Στην κατάθεση του φέρεται να μίλησε για τη διαδρομή του από το 2012 έως σήμερα και επικεντρώθηκε στη σχέση του με τους εισαγγελείς Διαφθοράς και στα όσα έγιναν  ώστε από προστατευόμενος μάρτυρας να καταστεί κατηγορούμενος.

    Απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει σκάνδαλο στη Novartis, ο κ. Μανιαδάκης είπε πως θεωρεί ότι «υπάρχει σκάνδαλο στο φάρμακο , με παράτυπες πρακτικές» για τις οποίες υπήρξαν ενδείξεις που δεν διερευνήθηκαν από τους εισαγγελείς.

    Ο συνήγορος  του κ. Μανιαδακη , Θ. Μαντάς σε δήλωση του χαρακτήρισε «εσφαλμένη και ακατανόητη την επιλογή να καταστεί από προστατευόμενος μάρτυρας κατηγορούμενος».  Όπως είπε με την κίνηση τους αυτή οι εισαγγελείς αποστέρησαν την έρευνα από την πολύτιμη μαρτυρία του.



    ΣΧΟΛΙΑ