• Πολιτική

    Κασσελάκης: Πόσο επικίνδυνος είναι ο «τουρίστας» της Αριστεράς;

    Βασίλης Κανέλλης, δημοσιογράφος

    Βασίλης Κανέλλης


    Το πρόγραμμα που έχει ο Στέφανος Κασσελάκης για τις γιορτές είναι κάτι σαν αυτό των εκπαιδευτικών. Φεύγουν από το σχολείο και τη δουλειά τους προπαραμονές Χριστουγέννων και γυρίζουν μετά τα Θεοφάνεια.

    Ετσι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φεύγει διακοπές για την Αμερική και θα γυρίσει στην Αθήνα μετά τις 6 Ιανουαρίου, με μια στάση στο Φανάρι όπου θα συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο.

    Μετά από δύο εβδομάδες δηλαδή θα έρθει, με το άνοιγμα των σχολείων να «ανοίξει» και το κόμμα του.

    Προσέξτε. Πρόκειται για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που πριν από 5 χρόνια κυβερνούσε τη χώρα.

    Πρόκειται για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει ηττηθεί φέτος, ή μάλλον έχει συντριβεί σε δύο εθνικές εκλογές και σε δύο γύρους αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Ένα κόμμα από το οποίο έχει φύγει ένα μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, χιλιάδες στελέχη και ψηφοφόροι σε όλη την Ελλάδα.

    Κι ένα κόμμα που στις εκλογές παλεύει για την τρίτη θέση με το ΚΚΕ και χρειάζεται άμεσα ανασυγκρότηση ώστε να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο: Αυτόν της αντιπολίτευσης που ελέγχει την κυβέρνηση, καταθέτει προτάσεις, προετοιμάζεται για να κυβερνήσει το ίδιο. Και προετοιμασία σημαίνει αγώνας, πορεία προς το λαό, συνέδρια, προγράμματα, οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

    Τι κάνει ο κ. Κασσελάκης από όλα αυτά; Απολύτως τίποτε. Τον είδαμε πρωί – πρωί της παραμονής Χριστουγέννων να ακούει τα κάλαντα στην Κουμουνδούρου και… μην τον είδατε. Φεύγει και η πτήση.

    Κουραστική η προεδρία του κόμματος που διεκδικεί την εξουσία. Θέλει και την ξεκούρασή του ο πρόεδρος Κασσελάκης, αφήνοντας «καμένη γη» και αποσβολωμένους συνεργάτες.

    Αναβάλλει κρίσιμες συνεδριάσεις για το κόμμα, παρεμβαίνει με αστείες τοποθετήσεις τύπου «ατζέντα Ισλαμπαμπάντ», πραγματοποιεί «απροειδοποίητες» επισκέψεις, κάνει βόλτες με τη Φάρλι και… φεύγει για 15 ημέρες διακοπών.

    «Θα πάρει μπροστά το κόμμα, θα τρέξει ταχύτατα ο πρόεδρος μετά τις γιορτές», λένε στην Κουμουνδούρου. Μετά τις γιορτές στο Τέξας ο κ. Κασσελάκης θα ετοιμάσει τον προσυνεδριακό διάλογο, θα κάνει την Κεντρική Επιτροπή που ανέβαλε για να πάει ταξίδι στο Παρίσι, θα εκλεγούν οι σύνεδροι και στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε τον… νέο ΣΥΡΙΖΑ.

    Έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα πάει για να κερδίσει στις ευρωεκλογές. Αυτός είναι ο στόχος του κ. Κασσελάκη.

    Να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις που τον δίνουν οριακά πάνω από το 10% και να κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία.

    Πλήρης απαξίωση

    Κι όμως, ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, δεν ήταν απαξιωμένη τόσο πολύ η αξιωματική αντιπολίτευση. Και ποτέ ένας αρχηγός του δεύτερου κόμματος, και μάλιστα μόλις έξι μήνες αρχηγός δεν έχει τόσο αποδοκιμαστεί από την κοινή γνώμη.

    Σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 83% αρνητικές γνώμες ως αξιωματική αντιπολίτευση και μόλις 10% θετικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης αξιολογείται ως αρχηγός με 74% αρνητικές γνώμες και μόλις 17% θετικές ενώ ως προς τη δημοφιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά μόνο τον Στίγκα των Σπαρτιατών και τον Νατσιό της Νίκης.

    Τρομερή απόδοση για έναν νέο πολιτικό, που θέλει να φέρει το… νέο στην πολιτική και να ανανεώσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Πολλοί ήδη μιλούν για τον «τουρίστα» της Αριστεράς που κάποιοι ακόμη και μέσα στο κόμμα του λένε ότι… δεν θα φτάσει μέχρι τις Ευρωεκλογές. Ή κι αν το κάνει, μετά δεν θα μπορεί να σταθεί στην Κουμουνδούρου.

    Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα τον αντιμετωπίσουν ή πόσοι θα μείνουν στο πλάι του. Υπάρχει και οι φανατικοί «Κασσελακικοί», που όλως τυχαίως ήταν και φανατικοί «Τσιπρικοί».

    Υπάρχουν και τα επίσημα και ανεπίσημα troll που «καταξέσκισαν» την Εφη Αχτσιόγλου γιατί τόλμησε να ψωνίσει στο Golden Hall και αγόρασε ακριβά δώρα.

    Το ήθος της ψευτοαεριστεράς σε όλο του το μεγαλείο. Επίθεση σε μια γυναίκα που ψωνίζει, ενώ όταν ο Τσίπρας έκανε κρυφά ταξίδια στο Παρίσι, όταν ο ίδιος φέτος έκανε 20 μέρες διακοπές στις ΗΠΑ ή όταν ο Κασσελάκης πάει 15 μέρες διακοπές στο Τέξας… είναι απλώς Κυριακή.

    Ολοι αυτοί που συνωστίζονται πίσω από τον κ. Κασσελάκη, απλά ενισχύουν ένα επικίνδυνο φαινόμενο. Διότι μπορεί ο εξ Αμερικής «πολιτικός σωτήρας» να είναι ή να μοιάζει με τουρίστας, όμως αυτό δεν τον κάνει λιγότερο επικίνδυνο για τη Δημοκρατία.

    Ενας πολιτικός που φέρνει τις τακτικές και το ύφος Τραμπ στην Ελλάδα. Που αδυνατεί να καταλάβει την ελληνική πραγματικότητα. Που χρησιμοποιεί φράσεις και ύφος ακροδεξιών πολιτικών, που ο ακραίος λαϊκισμός της «αδιαμεσολάβητης» συζήτησης με τον κόσμο ή των «ξαφνικών και απροειδοποίητων» επισκέψεων τρομάζει παρά προκαλεί ευχαρίστηση. Που οι φράσει «εθνομηδενισμός», «πατριωτική αριστερά» κ.λπ. είναι ξένες προς την Αριστερά.

    Και που η παντελής έλλειψης πολιτικής γνώσης, κουλτούρας ή ακόμη και ενσυναίσθησης (ή μάλλον αυτή η επιτηδευμένη ενσυναίσθηση), δημιουργούν ένα επικίνδυνο φαινόμενο.

    Ο πολιτικός λαϊκισμός άλλωστε κυριαρχεί σε άλλες χώρες. Αν αυτό θα συμβεί με τον κ. Κασσελάκη είναι άγνωστο. Το γνωστό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση, την ίδια στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη από αντιπολίτευση που θα μπορέσει να αντιπαλέψει την αλαζονεία του 41%.

    Διαβάστε επίσης:

    Θα έχει κάθε δικαίωμα ο Στουρνάρας να ισχυριστεί «σας τα είπα»
    Κασσελάκης: Ιερή ευθύνη όλων μας να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας
    Χριστούγεννα: Πού θα κάνουν γιορτές ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί
     



    ΣΧΟΛΙΑ