• Top Stories

    Κάνει πίσω το Μαξίμου στη “μάχη” με το Βερολίνο για το ΔΝΤ

    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Σε άτακτη υποχώρηση αναγκάζει την κυβέρνηση η στήριξη της γερμανικής καγκελαρίας, αλλά και των Βρυξελλών, στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, στην κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες για το θέμα της συμμετοχής ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ της Δευτέρα, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προειδοποίησε πως τέτοιες δηλώσεις δεν κάνουν καλό στην Ελλάδα και προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό με τη γνωστή πλέον γερμανική παροιμία για τη στάμνα και τον κίνδυνο αυτή να σπάσει.

    Η Αθήνα όχι μόνο δεν έκανε πίσω μετά τη δήλωση αυτή, αλλά ανέβασε τους τόνους, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να σχολιάζει δηκτικά: «Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να “κρατήσει την στάμνα γερή”. Η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιές απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά». Μάλιστα, η ίδια πρόσθεσε με νόημα: «Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της».

    Η ρητορική της Αθήνας βασιζόταν στη λογική ότι ο «σκληρός» Schaeuble με τις δηλώσεις του εξυπηρετεί διαφορετικά συμφέροντα από αυτά που υποστηρίζει πλέον η Ευρώπη, με δεδομένο ότι ήταν ο άνθρωπος που προώθησε το σχέδιο «προσωρινής» εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, και στο Μαξίμου ήλπιζαν πως οι Βρυξέλλες, αλλά και η γερμανική καγκελαρία, θα τον απομόνωναν. Άλλωστε, είναι εμφανές ότι σε κάθε ευκαιρία επιχειρείται η «δαιμονοποίηση» του Γερμανού υπουργού, ως επικεφαλής των πιο ακραίων κύκλων της Ευρώπης που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

    Όμως όχι μόνο δε συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά εν τέλει συνέβη ακριβώς το αντίθετο: ο Γάλλος επίτροπος Pierre Moscovici ξεκαθάρισε πως «η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη», ενώ ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Steffen Seibert υποστήριξε πως η συμμετοχή του Ταμείου είναι θεμελιωμένη στα σχετικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM.

    Έτσι, η κυβέρνηση προχώρησε σε μερική αναδίπλωση, με την κυβερνητική εκπρόσωπο να δηλώνει την Πέμπτη ότι ο όρος «σύγκρουση» δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, και πρόκειται απλώς για μία ελληνική πρόταση στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους θεσμούς.

    Φαίνεται λοιπόν ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να μας… εγκαταλείψει σύντομα, καθώς Βρυξέλλες και Βερολίνο επιμένουν για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα όχι μόνο με συμβουλευτικό χαρακτήρα, αλλά και με χρηματοδότηση, αν και το Ταμείο εμφανίζεται επιφυλακτικό για το αν επιθυμεί μία περαιτέρω εμπλοκή του στην Ελλάδα, καθώς οι φωνές που υποστηρίζουν πως η συμμετοχή του στα προηγούμενα προγράμματα ήταν ένα λάθος ολοένα πληθαίνουν στο εσωτερικό του διεθνούς οργανισμού.

    Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως δε συζητά καν τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα αν δεν υπάρξει συμφωνία που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, και φαίνεται πως η κυβέρνηση αφού χάνει τη «μάχη» για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα επικεντρωθεί σε αυτήν του να εξασφαλίσει μία όσο το δυνατόν καλύτερη συμφωνία για το χρέος – και σε αυτή τη μάχη θα έχει ως σύμμαχο το «κακό» ΔΝΤ…



    ΣΧΟΛΙΑ