• Οικονομία

    «Καμπανάκι» Στουρνάρα: Η οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση, συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις

    • NewsRoom
    Στουρνάρας

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος


    Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως της κρίση, όσο δεν αποκαθίσταται πλήρως η επενδυτική εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, προειδοποίησε από το Βερολίνο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Όπως εξήγησε, η μη αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, οδηγεί σε υψηλό κόστος δανεισμού για ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

    Παρά τις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, ο Γιάννης Στουρνάρας επισήμανε την προσοχή σε μια σειρά δεικτών του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα που δίνουν μια «μικτή εικόνα». «Για παράδειγμα, η ετήσια μεταβολή των χορηγήσεων προς τον μη χρηματοοικονομικό τομέα παραμένει σε αρνητικό επίπεδο και τα επιτόκια των τραπεζικών δανείων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Στουρνάρας στάθηκε και στην μεταβλητότητα που εμφανίζουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων οι οποίες αυξήθηκαν εν μέσω ευρύτερων επενδυτικών ανησυχιών που σχετίζονται με τους πολιτικούς κινδύνους στην Ιταλία αλλά και το κλίμα στις αναδυόμενες αγορές. Ταυτόχρονο όμως, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανησυχία των αγορών για μια πιθανή αντιστροφή των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος.

    «Επομένως, οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται αντιμέτωποι με υπερβολικά υψηλά κόστη δανεισμού, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει πλήρως την κρίση», υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας. Απηύθυνε δε προειδοποίηση για την άρση των δεσμεύσεων που σχετίζονται με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα πρέπει να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος. Μάλιστα τόνισε πως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

    Επίσης, επεσήμανε ότι η σωστή ακολουθία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, καθώς και η ιδιοκτησία του κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά και από τα κυριότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι καθοριστική για την επιτυχία του.

    Όσον αφορά το σχέδιο της ΤτΕ για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών, το χαρακτήρισε απλή και συστημική λύση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  «Καμπανάκι» Λιαργκόβα: Μέχρι την άνοιξη του 2019 αντέχει η οικονομία χωρίς έξοδο στις αγορές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Οι κινήσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη για την IBG και το γεύμα με τον Γ. Στουρνάρα

      
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Στουρνάρας: 200 χιλιάδες δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη- «Πατάνε γκάζι» οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ