• Διεθνής πολιτική

    Υπουργός Δικαιοσύνης Κύπρου: Εμπλέκεται σε σκάνδαλο, αλλά λέει στην Αθήνα ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της


    Σοβαρά ερωτήματα γύρω από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, Ιωνά Νικολάου, εγείρει δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Χαραυγή», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Νικολάου (ο οποίος, σημειωτέον, φέρεται με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να… εγκαλεί την ελληνική Δικαιοσύνη για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου!) εμπλέκεται σε σκάνδαλο με προμήθεια ακατάλληλων υλικών που «φέσωσαν» το κυπριακό κράτος με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ!

    Η υπόθεση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεκίνησε το 2004, με την προκήρυξη διαγωνισμού από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την προμήθεια ξύλινων πασσάλων. Τότε είχαν υποβάλει προσφορές δύο εταιρείες, μία από τη Σουηδία και η ΒΕΞ Δράμας. Αρχικά η ΑΗΚ αποφάσισε να κατακυρώσει την προσφορά στην εταιρεία από τη Σουηδία, όμως η απόφαση ανατράπηκε όταν η ΒΕΞ προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, με νομικό σύμβουλο τον Ιωνά Νικολάου (υπήρξε και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ από το 1998- 2001).

    Η συμφωνία αφορούσε στην προμήθεια 33 χιλιάδων πασσάλων σε χρονικό βάθος τεσσάρων ετών. Με την παραλαβή των πρώτων φορτίων, το 2006, το Τμήμα Προσφορών της ΑΗΚ φέρεται να ενημερώθηκε γραπτώς (2 επιστολές) από λειτουργό του οργανισμού ότι οι πάσσαλοι ήταν ελαττωματικοί.

    Εκ των υστερών διατάχθηκε και έγινε διοικητική έρευνα, τα ευρήματα της οποίας διαβιβάστηκαν στις 19 Νοεμβρίου 2014 και στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε οδηγίες στον Αρχηγό της Αστυνομίας για διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθεί κατά πόσο διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα. Οι αστυνομικές έρευνες δεν προχώρησαν και αφέθηκε το θέμα να πέσει στα «μαλακά», γεγονός που ανάγκασε τη Νομική Υπηρεσία με επιστολή της στις 2 Οκτωβρίου 2015, δηλαδή έναν ολόκληρο χρόνο μετά, να ζητά ενημέρωση από τον Αρχηγό της Αστυνομίας για την εξέλιξη των ανακρίσεων και πότε θα ολοκληρωθούν.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα στο δημοσίευμά της, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου Ιωνάς Νικολάου ως δικηγόρος υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της ΒΕΞ ΔΡΑΜΑΣ εναντίον της ΑΗΚ, και ως εκ τούτου θα έπρεπε για λόγους δεοντολογίας να είχε διοριστεί ανεξάρτητη διερευνητική επιτροπή από τον Γενικό Εισαγγελέα με όρους εντολής να διερευνήσει σε βάθος και σφαιρικά την όλη αυτή υπόθεση.

    Μάλλον στην περίπτωση του κ. Νικολάου, που κουνά επιδεικτικά το δάχτυλο στην ελληνική Δικαιοσύνη και «παροτρύνει» τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς να διασφαλίσουν την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Βγενόπουλου, σχολιάζοντας πως μέχρι τώρα η διερεύνηση της υπόθεσης δεν προχωρά σωστά, ταιριάζει το ρητό «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις»…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Απειλούνται οι Η.Π.Α με επίθεση, χειρότερη από αυτή της 11ης Σεπτεμβρίου (video)



    ΣΧΟΛΙΑ