• Πολιτική

    Υπονοούμενα Τραμπ: Οι Κούρδοι ίσως αφήνουν ελεύθερους ορισμένους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε

    • NewsRoom
    Τραμπ


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε υπονοούμενα ότι οι Κούρδοι εσκεμμένα αφήνουν ελεύθερους «ορισμένους» κρατουμένους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να εμπλακούν στο μέτωπο, απ’ όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να αποσυρθεί.

    «Οι Κούρδοι θα μπορούσαν να αφήνουν ελεύθερους ορισμένους για να μας αναγκάσουν να εμπλακούμε» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος.

    Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αυτούς τους τζιχαντιστές μπορεί «εύκολα να πιάσει εκ νέου η Τουρκία ή οι ευρωπαϊκές χώρες απ’ όπου προέρχονται». Υπογράμμισε επίσης ότι «Όμως, πρέπει να ενεργήσουν σύντομα».

    «Δεν θα εμπλακούμε σε άλλο έναν πόλεμο μεταξύ ανθρώπων που πολεμούν μεταξύ τους εδώ και 200 χρόνια» σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

    «Άραγε, αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πραγματικά ότι θα πρέπει να εισέλθουμε σε έναν πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Οι ατέρμονοι πόλεμοι θα σταματήσουν!».

    Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Κυριακή ότι σχεδόν 800 συγγενείς των ξένων τζιχαντιστών του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, κοντά στο πεδίο των μαχών.

    Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, «η Ευρώπη είχε την ευκαιρία να πάρει πίσω αυτούς τους κρατουμένους του Ισλαμικού Κράτους, όμως δεν ήθελε (να αναλάβει) το κόστος. “Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν”, έλεγαν».

    Στόλτενμπεργκ: «Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο την βεβαιότητα του ΝΑΤΟ»

    Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπεραμύνθηκε σήμερα της θέσης του όσον αφορά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, λέγοντας πως η ενότητα της στρατιωτικής συμμαχίας δεν πρέπει να διαρραγεί στη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος.

    Διαιρέσεις έχουν εμφανιστεί στο εσωτερικό της στρατιωτικής συμμαχίας αφότου η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε την επίθεσή της στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, με κυβερνήσεις της ΕΕ να απειλούν με κυρώσεις την Άγκυρα. Την Παρασκευή ο Στόλτενμπεργκ επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη.

    «Δεν πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τα κέρδη που επιτύχαμε απέναντι στον κοινό μας εχθρό», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε μια συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, απαντώντας σε ερωτήσεις Γάλλων και Ιταλών εκπροσώπων που είχαν επικρίνει τη συμβιβαστική, όπως τη χαρακτήρισαν, προσέγγισή του προς την Τουρκία.

    «Η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ… Κινδυνεύουμε να υπονομεύσουμε την ενότητα που χρειαζόμαστε στη μάχη κατά του Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ