Πολιτική

Μερική υποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ: Δεν εμφανίστηκαν στην Προανακριτική Πολάκης και Τζανακόπουλος

  • NewsRoom

Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης


Την απόφαση να ρίξει τους τόνους, τουλάχιστον προσωρινά, στην Προανακριτική Επιτροπή που μελετά τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στη συνεδρίαση της Τρίτης δεν εμφανίστηκαν τελικά ο Παύλος Πολάκης και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Έτσι η συνεδρίαση της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί, εκτός νέου απροόπτου, κανονικά, με την διαδικασία να περιλαμβάνει διαδικαστικά θέματα (σχετικά με το αίτημα εξαίρεσης βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ που έχει υποβάλει η πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου), αλλά και την εξέταση του μάρτυρα Κωνσταντίνου Φρουζή.

Η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι «μερική», καθώς όπως ενημέρωσε ο κ. Λάππας, αποδέχεται την εξαίρεση των δύο βουλευτών του, όπως αποφάσισε η πλειοψηφία, υπό τον όρο όμως να εξαιρεθούν και οι τρεις βουλευτές που έχει ζητήσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο  Σπύρος Λάππας, μάλιστα, προσήλθε για να συζητήσει τα διαδικαστικά και όπως ανέφεραν από την Κουμουνδούρου εφόσον υπάρξει συμφωνία σε αυτά και προχωρήσει η διαδικασία για την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή, θα προσέλθουν και οι υπόλοιποι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πλην των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Πάντως, η αναδίπλωση ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε την ώρα που το προεδρείο της προανακριτικής αναζητούσε μέτρα αντιμετώπισης της «κατάληψης» ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ιωάννη Μπούγα να έχει ζητήσει την συνδρομή της Προεδρίας της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές του και ότι δεν θέλει να δώσει στη ΝΔ τη δυνατότητα να συνεχίσει παρελκυστικές τακτικές τις οποίες έχουν υιοθετήσει βουλευτές της για το υποτιθέμενο σκάνδαλο της σκευωρίας. Επίσης, έχει αποφασίσει ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα πρόσχημα στη ΝΔ για να καθυστερήσει και άλλο η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Μετά τη συζήτηση επί του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ να αναιρεθεί η απόφαση εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου και επί του αιτήματος Παπαγγελόπουλου, και αφού ληφθεί απόφαση από την επιτροπή, θα μπουν στην αίθουσα και οι άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην επιτροπή, πλην όμως των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου.

Για τη στάση που τηρεί στη σημερινή συνεδρίαση ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, ενώ αυτήν είχε προαναγγείλει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας το πρωί στον Σκάι. «Το κεντρικό ζήτημα είναι η υπεράσπιση της συνταγματικής νομιμότητας, με την έννοια ότι η απόφαση της επιτροπής για την εξαίρεσή μας είναι ανυπόστατη. Το δεύτερο ζήτημα όμως, είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί κανένα απολύτως πρόσχημα στη ΝΔ, ώστε να συνεχίσει να παρακωλύει και να εμποδίζει τη λειτουργία της επιτροπής. Άρα εμείς, σταθμίζοντας αυτές τις δύο αρχές στη βάση των οποίων θέλουμε να πορευτούμε και στη βάση των οποίων πορευτήκαμε και τις προηγούμενες εβδομάδες, θα καθορίσουμε τη στάση μας. Επομένως, θα έλεγα να κάνουμε λίγο υπομονή», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Διευκρίνισε όμως, ότι η όποια στάση επιλεγεί σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά αποχώρηση. «Μίλησε κανείς για αποχώρηση; Είμαστε μέλη της επιτροπής, δεν έχουμε αντικατασταθεί, από τον πρόεδρό μας, και θα επιλέγουμε εμείς, τον τρόπο με τον οποίο θα εκπροσωπούμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική επιτροπή», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο οι δύο βουλευτές να διαφοροποιούν τη στάση τους, κατά περίπτωση, στην πορεία λειτουργίας της επιτροπής.


ΣΧΟΛΙΑ