Πολιτική

ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν πληροφορίες για πιθανή «σύγκρουση συμφερόντων» μεταξύ Τραμπ – Τουρκίας

  • NewsRoom
Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ


Τις αντιδράσεις του Πενταγώνου, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και της Γερουσίας προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει στρατηγικά την περιοχή της Συρίας, διευκολύνοντας την Ρωσία και δευτερευόντως την Τουρκία να καλύψουν το κενό αυτό.

Σε επιστολή τους, που απέστειλαν τέσσερις Γερουσιαστές, στην εταιρεία του Τραμπ ζητούν να τους δοθούν περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία που αφορούν τον Πύργο Τραμπ (Trump Tower) στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να αποδειχθεί εάν οι αποφάσεις του προέδρου «είχαν επηρεασθεί από πιθανή σύγκρουση συμφερόντων», μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί εάν η κίνηση των τεσσάρων γερουσιαστών –Τομ Γιούνταλ από το Νέο Μεξικό, Τάμι Ντάκγουερθ από το Ιλινόις, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ του Κονέκτικατ και Ελίζαμπεθ Γουόρεν της Μασαχουσέτης— αποτελεί ακόμη μία προσπάθεια των Δημοκρατικών για να επιτύχουν την εκπαραθύρωση του Τραμπ από την προεδρία. Ίσως, όμως στην προκειμένη περίπτωση η απόφαση του προέδρου μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Οι γερουσιαστές στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν άκρως ύποπτες τις αποφάσεις του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία και να επιβραδύνει την δικαστική έρευνα για την υπόθεση του ξεπλύματος χρήματος, στην οποία εμπλέκεται η τουρκική δημόσια τράπεζα Halkbank και της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές (για να αφεθεί κατόπιν ελεύθερος).

Επίσης τονίζουν πως ο ίδιος ο Τραμπ είχε ομολογήσει ότι «έχει μία μικρή σύγκρουση συμφερόντων» όσον αφορά την Τουρκία, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του το 2015 προτού αναλάβει Πρόεδρος, ενώ και μετά την ανάρρησή του στην εξουσία είχε εισπράξει 1,2 εκατ. δολάρια από τα μερίδιά του στον Πύργο Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη.

Μολονότι οι συμφωνίες για τον Πύργο στο Ινσταμπούλ-Σισλί χρονολογούνται προ της αναλήψεως της προεδρίας, οι γερουσιαστές ζητούν διευκρινήσεις για το πότε συμφωνήθηκε η χρήση της ονομασίας Trump Tower, εάν η τουρκική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει την άδεια κι εάν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Τραμπ, του ομίλου του και της τουρκικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Οι γερουσιαστές αξιώνουν να έχουν απάντηση στην επιστολή τους έως τις 12 Νοεμβρίου. Όπως είναι φυσικό όλοι αναμένουν την αντίδραση του ιδιόρρυθμου Αμερικανού Προέδρου.


ΣΧΟΛΙΑ