• Πολιτική

  Οικονόμου για κακοκαιρία: Δείξαμε έγκαιρα και γρήγορα αντανακλαστικά

  • NewsRoom

  Γιάννης Οικονόμου


  Για την κακοκαιρία Μπάλλος, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά και την συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ μίλησε ο Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα είπε ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και οι μεγαλύτερες δυσκολίες είναι στη Χαλκιδική.

  «Το παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή. Δείξαμε έγκαιρα και γρήγορα αντανακλαστικά. Είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερα μεγάλης σφοδρότητας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες εχθές έπεσαν στο Λεκανοπέδιο 30 εκατομμύρια τόνοι νερού. Από μόνος του είναι ένας πολύ εντυπωσιακός αριθμός. Επενδύσαμε από την πρώτη στιγμή στην πρόληψη», συνέχισε.

  Επιπλέον ανέφερε ότι το 112 λειτούργησε, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε σε όλη την Επικράτεια πάνω από 1.500-1.600 κλήσεις και η Πολιτική Προστασία, ο κ. Στυλιανίδης με τον κ. Τουρνά, συντόνιζαν το σύνολο των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού και της Αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε να γίνονται παρεμβάσεις, απεγκλωβισμοί, αντλήσεις υδάτων.

  Είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση

  Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, υπενθυμίζοντας ότι από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κάλυψη του 80% των ανατιμήσεων οριζόντια για όλους τους καταναλωτές σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και στη συνέχεια ανακοινώθηκε στήριξη που φτάνει το μισό δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες και σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης.

  «Είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση», τόνισε ο κ. Οικονόμου δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου αυτή η ενεργειακή κρίση να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο «αποτύπωμα». «Όποιος ρίξει μια ματιά στο πως έχουν αντιμετωπίσει την κρίση οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα αντιληφθεί το πόσο γρήγορα, αποτελεσματικά και στοχευμένα κινηθήκαμε. Συνεχίζουμε να κινούμαστε και σε άλλα επίπεδα, αναζητώντας και μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, μια ευρωπαϊκή λύση στην όλη υπόθεση», πρόσθεσε.

  Σύσταση εξεταστικής

  Για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση ασχολείται με τα μεγάλα θέματα και με την προοπτική της χώρας και όχι «με το να αναπαράγουμε συνθήκες τοξικότητας ή να παρακολουθούμε μια ρητορική που προσπαθεί να υποδαυλίσει κοινωνικές εντάσεις, μπας και κάποιοι βγουν στην επιφάνεια».

  Και συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι σε ζητήματα διαφάνειας και λογοδοσίας. Μπορούμε να συζητήσουμε τα πάντα, τίποτα δεν έχουμε να κρύψουμε και πολύ περισσότερο τίποτα δεν έχουμε να φοβηθούμε σε αντίθεση με άλλους. Σε ό,τι αφορά τη σύσταση Εξεταστικής θα βρεθεί το σωστό διαδικαστικό που να έχει και την αντίστοιχη θεσμική σοβαρότητα, έτσι ώστε στο μεγαλύτερο δυνατό χρονικό εύρος να κουβεντιάσουμε τα ζητήματα αυτά που τίθενται».

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση έχει απαντήσει ήδη πέντε φορές στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και έχουν κατατεθεί δημόσια όλα τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί σε ό,τι αφορά τα Μέσα και τη χρηματοδότηση.

  «Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον έκτακτο χαρακτήρα της υγειονομικής κρίσης. Δεν υπήρξε πρωθυπουργός που να έχει διαχειριστεί κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι αστείο να συζητάμε το εάν δικαιολογούνταν μία έκτακτη διαχείριση απέναντι στην πανδημία. Και σε ό,τι αφορά την ενημέρωση για τα μέτρα προστασίας το πρώτο διάστημα και σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών για τον εμβολιασμό στη δεύτερη φάση. Όλα τα υπόλοιπα έχουν απαντηθεί. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι όποιος τα επικαλείται και τα επαναφέρει κάθε τρεις και λίγο, το κάνει για να κρύψει τη δική του παταγώδη αποτυχία στα κεφαλαιώδη, στα πολύ σημαντικά, στα πολύ ουσιαστικά που αφορούν την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.

  Οικονόμου για συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ: Μία ακόμη τεράστια επιτυχία

  Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην ελληνοαμερικανική συμφωνία, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία ακόμη τεράστια επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, μια τεράστια επιτυχία της χώρας – και της Κυβέρνησης, προφανώς – η οποία συνιστά μία ουσιαστική πρακτική και ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής μας σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

  «Είναι μια Συμφωνία, η οποία αναγνωρίζει την αμοιβαιότητα στη διαφύλαξη της ειρήνης, της ασφάλειας στην περιοχή, ακόμη και στην περίπτωση ένοπλης επίθεσης, που μπορεί να δεχτεί η χώρα στην Επικράτειά της.

  Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο αποτυπώνεται σ’ ένα κείμενο και αποτελεί την ουσιαστική απάντηση, στο casus belli, που έχει διατυπώσει απέναντι στη χώρα μας η Τουρκία. Γίνεται πολύ σαφής αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, έτσι όπως ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Αυτό, ευθέως παραπέμπει στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον, αναβαθμίζεται η παρουσία των Η.Π.Α. σε καίρια για την Ελλάδα σημεία, με πιο σημαντικά την Κρήτη, τον Έβρο, την Αλεξανδρούπολη, χωρίς ν’ αποκλείεται από τη Συμφωνία και η δυνατότητα επέκτασής της και σε νησιά του Αιγαίου» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

  «Είναι μια σπουδαία, μια ακόμα ιστορική Συμφωνία σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, που θωρακίζει ακόμα περισσότερο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αναβαθμίζει τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή», συνέχισε ενώ για την επιστολή Μπλίνκεν, σημείωσε πως αποδοκιμάζει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα της τουρκικής πλευράς και αποτυπώνει πλήρως το πνεύμα της σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την υπογραφείσα Συμφωνία.

  Οικονόμου: Μια καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, που αποδίδει τους καρπούς

  Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η χώρα μας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα όλο αυτό το διάστημα αντιδρά.

  «Με μια καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, που αποδίδει τους καρπούς. Και αυτό το βλέπει με σαφήνεια ο ελληνικός λαός, μέσα από τις αναβαθμισμένες σχέσεις και συμμαχίες, με όλους τους μεγάλους παίκτες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, αλλά και με τους μεγάλους παίκτες της περιοχής μας. Καθώς και με τις Συμφωνίες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, όπως με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, την Συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο και την αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Η χώρα μας εδράζει την πολιτική της στο Διεθνές Δίκαιο, τους Διεθνείς Κανονισμούς, στο Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

  «Ο εκνευρισμός της Άγκυρας για τα αποτελέσματα που αποφέρει η πολυεπίπεδη εξωτερική μας πολιτική, είναι κάτι που δεν μας αιφνιδιάζει. Ο εκνευρισμός αυτός μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα πεδία και σε διάφορα επίπεδα», πρόσθεσε και υπογράμμισε πως «εκείνο που μετράει είναι η καθαρή γνώση του τοπίου, η σωστή πρόβλεψη και κυρίως η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα να υπερασπιστείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα ως Ελληνισμός παντού, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και με βάση την αποτρεπτική δυνατότητα που έχεις».

  Διαβάστε επίσης:

  Κακοκαιρία Μπάλλος: Στην Εύβοια ο πρώτος νεκρός από τις πλημμύρες

  Κακοκαιρία Μπάλλος: Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής  ΣΧΟΛΙΑ