• Πολιτική

    Οι προεκλογικές μάχες, ο πόλεμος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκρουση Τσίπρα-Ανδρουλάκη

    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκη

    Κ. Μητσοτάκης – Α. Τσίπρας – Ν. Ανδρουλάκη


    Σε μια εποχή όπου η μόνη σταθερά είναι η αβεβαιότητα, κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι γεγονότα θα ακολουθήσουν, ποιες θα είναι οι εξελίξεις και τί θα βγάλουν οι κάλπες όταν θα γίνουν οι εκλογές.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει συνεχώς δημόσια ότι θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023 – το δήλωσε και χθες- αλλά φαίνεται πως δεν πείθει και πολλούς, αφού το πρώτο ζήτημα που απασχολεί το πολιτικό προσωπικό της  χώρας εξακολουθεί να είναι οι εκλογές. Το φθινόπωρο παίζει με μεγάλες πιθανότητες, αν λάβουμε υπόψη μας την άποψη αρκετών υπουργών και κυβερνητικών στελεχών που το πιστεύουν. Σωστό ή λάθος, δεν χωρά καμία αμφιβολία πως το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η επανεκλογή της, ενώ του ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίσει την αυτοδυναμία της ΝΔ και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο.

    Σε πολιτικό επίπεδο ήδη επικρατεί σταδιακά προεκλογικό κλίμα. Και δεν είναι μόνο η συνεχής αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης που διαμορφώνει μία εικόνα η οποία ευνοεί αντικειμενικά τη διενέργεια εκλογών νωρίτερα. Είναι και η σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη και μετά την πανηγυρική εκλογή του απευθείας από τα μέλη του κόμματος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη, ενώ αντίθετα κινδυνεύει από το Νίκο Ανδρουλάκη.

    Φτωχός από αφηγήματα ο Τσίπρας

    Ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει διαρκώς για την «προοδευτική κυβέρνηση», εννοώντας κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ στις πρώτες εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάλι, μπροστά του έχει τον μεγάλο στόχο, ο οποίος είναι να αναδείξει το κόμμα του, όπως είπε, σε «αξιόπιστο εναλλακτικό πόλο εξουσίας απέναντι στη ΝΔ, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει αυτό και κάνει τα πάντα για να τον εμποδίσει, μέχρι και στηρίζοντας τη δικαστικό Τουλουπάκη , που ελέγχεται για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Novartis, ώστε να κατηγορήσει για άλλη μία φορά τον Ανδρέα Λοβέρδο.

    Από την αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε απολύτως σαφές στην Κουμουνδούρου ότι αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να συμπλεύσει με τον Σύριζα για να σχηματίσουν μαζί κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο κόμματα… «χωρίζει άβυσσος» και σε επικοινωνιακό επίπεδο και σε ουσία. Ο λόγος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ γενικά δεν είναι ούτε ακραίος φραστικά, ούτε συνεχώς καταγγελτικός, ούτε επικεντρώνεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ασκεί κριτική που πολύ συχνά την συνοδεύει με προτάσεις και πάντως δεν κάνει αντιπολίτευση επί παντός επιστητού. Εξάλλου, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αποφεύγει να αγκαλιάσει τους απανταχού μπαχαλάκηδες και συνδικαλιστές συντεχνιών, κυρίως όμως έχει διαφορετική συμπεριφορά σε κύρια ζητήματα. Για παράδειγμα, ψήφισε και την ελληνογαλλική συμφωνία και τη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, ο Σύριζα όχι…

    Η πολιτική παρουσία λοιπόν του Νίκου Ανδρουλάκη, που εμφανίζεται χωρίς την εξαλλοσύνη του Αλέξη Τσίπρα, ρίχνει ακόμα περισσότερα τα ποσοστά αποδοχής της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυξάνει την αποδοχή της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.

    Όλο το προηγούμενο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση έβλεπε δυνάμεις που την είχαν στηρίξει, να απομακρύνονται από αυτήν. Ίσως είχε την ψευδαίσθηση, ότι την κρίσιμη ώρα των εκλογών οι αντι – ΝΔ έστω και με μισή καρδιά θα ξαναγυρίσουν. Λάθος εκτίμηση έτσι κι αλλιώς. Λάθος εκτίμηση που τώρα κοστίζει ακόμα περισσότερο. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων έκαναν τον ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα του 5% κόμμα του 35%, ή και του 31,5% όταν έχανε το 2019 ήταν προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ που αυτοπροσδιορίζονταν ως κεντρώοι, κεντροαριστεροί και όχι βέβαια αριστεροί, ή πολύ περισσότερο ριζοσπάστες αριστεροί. Αυτοί σε μεγάλο βαθμό απομακρύνονταν και βασικά ήταν αναποφάσιστοι. Τώρα βλέπουν ότι έχουν εναλλακτική λύση και αν δουν ότι δημιουργείται νέος συσχετισμός υπέρ του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, θα μεταναστεύσουν.

    Είναι απλό. Πρόκειται για πολίτες που αισθάνονταν διαχρονικά κοντά στην εξουσία, ή δίπλα σε  έναν ισχυρό. Αν αισθανθούν, και τμήμα τους έχει αρχίσει να το αισθάνεται ότι δεν υπάρχει πια επιστροφή σε ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ με προοπτική εξουσίας, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.

    Εάν λοιπόν συμβεί αυτό και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μειώσει κι άλλο την απόσταση που το χωρίζει από το ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στις δεύτερες εκλογές σε χειρότερη θέση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη διότι δεν διαθέτει εναλλακτικό αφήγημα. Η «προοδευτική κυβέρνηση» είναι το μόνο αφήγημα που έχουν για να πείσουν το κοινό τους ότι μπορούν να ξαναβρεθούν στην κυβέρνηση.  Γι΄ αυτό και η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα έχει μεγάλη ένταση και θα γίνεται με διάφορες πρακτικές και πολιτικές αντιδράσεις σε μια προσπάθεια να συντηρηθεί το προεκλογικό κλίμα, το οποίο δεν μπορεί , εκ των πραγμάτων, να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Η Τουρκία ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική

    Και όμως, οι δημοσκοπήσεις «φωτογραφίζουν» τον χρόνο των εκλογών



    ΣΧΟΛΙΑ