• Πολιτική

    Οι πικρές τελευταίες ημέρες της εξουσίας: Ο Τσίπρας μπροστά σε αδιέξοδο και η επόμενη μέρα

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας


    Με λεκτικές επιθέσεις κατά του βασικού αντιπάλου, του Κυριάκου Μητσοτάκη, με δόσεις (καθυστερημένης χρονικά) αυτοκριτικής, αλλά και με τις απαραίτητες τονωτικές ενέσεις για το ηθικό του… στρατεύματος διανθίζεται τις τελευταίες ημέρες ο λόγος του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ενώ μπήκαμε ήδη στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Πικρή η γεύση που αφήνουν στο στόμα οι τελευταίες ημέρες παραμονής στην εξουσία…

    Μικρές δόσεις από όλα τα παραπάνω είχε η χθεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Έλλη Στάη. Και επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη (πόσους μισθούς παίρνει ο αρχηγός της ΝΔ, διερωτήθηκε σε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι ούτως ή άλλως προέρχεται από πλούσια οικογένεια) και στοιχεία αυτοκριτικής (αναγνώρισε ότι το κόμμα είναι αδύναμο οργανωτικά και δεν έχει μπορέσει να συνδεθεί με την κοινωνία) και ενέσεις αισιοδοξίας για την τελική έκβαση του αποτελέσματος, αν και ήταν φανερό ότι δεν μπορεί κανείς να πιστεύει πολύ σε μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη.

    Όπως πάντα, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως όλα δείχνουν, θα επιστρέψει στην αντιπολίτευση, θέση από την οποία μπορεί να κάνει πολλά, ίσως και περισσότερα, όπως ανέφερε προ ημερών άρθρο των Financial Times, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως να μην καταφέρει να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει αβρόχοις ποσί λόγω αναταραχής από τα συνδικάτα και την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Όπως και να έχει η πικρή ήττα που έρχεται θα φέρει αναπόφευκτα την εσωστρέφεια, την ενδοσκόπηση και την αναζήτηση του τι πήγε λάθος. Αν τεθεί και το ερώτημα «ποιος φταίει;», εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να είναι έτοιμος.

    Αυτό που πολύ συγκεκριμένα θέλει αυτή την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας είναι να συγκρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του, στην περιοχή του 25%, και να μην έχει περαιτέρω απώλειες, ειδικά προς τα Αριστερά και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο εμφανίστηκε ως η μεγαλύτερη απειλή. Αυτό που θέλει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας είναι να καθήσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μια μικρή μεν, αλλά σφιχτοδεμένη και πιστή σε αυτόν Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Επιδιώκει το ποσοστό που θα λάβει την 7η Ιουλίου να είναι τέτοιο, ώστε να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου μέσα στο κόμμα για τις στρατηγικές επιλογές του, όπως για παράδειγμα για την επιλογή του χρόνου των εκλογών, θέμα για το οποίο ήδη ακούστηκε το «σου το έλεγα» από στελέχη που υποστήριζαν πως οι εθνικές εκλογές έπρεπε να γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές.

    Ή την επιλογή ο ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει για χρόνια στο απυρόβλητο την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος χθες το βράδυ εμφανίστηκε έπειτα από δέκα χρόνια καταχειροκροτούμενος και επευφημούμενος για να δώσει το σύνθημα για συστράτευση για την νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

    Σχετική κριτική για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κώστα Καραμανλή ακούστηκε ήδη από τον Νίκο Φίλη, ο οποίος είπε ότι υπήρξαν ψευδαισθήσεις στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου σχετικά με την στάση και τον ρόλο του πρώην πρωθυπουργού.

    Ο στόχος του μικρού μεν, αλλά σφιχτού και ισχυρού «προεδρικού μπλοκ» στα έδρανα της Βουλής την επόμενη μέρα φαίνεται και από τις επιλογές στα ψηφοδέλτια, όπως η τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου και του Πάνου Σκουρλέτη στο Επικρατείας, όπως η τοποθέτηση ΠΑΣΟΚογενών σε περιφέρειες που θα κονταροχτυπηθούν με παλιά και δοκιμασμένα στελέχη βγαλμένα από την μήτρα του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν πριν από χρόνια την μάχη για να φτάσει το κόμμα από το 4% στο Μέγαρο Μαξίμου…



    ΣΧΟΛΙΑ