• Πολιτική

    Ο Τσίπρας, το εκλογικό κώνειο, η δυναμική νίκης της ΝΔ και τι ψηφίζουν οι φτωχοί και οι πλούσιοι νομοί της χώρας


    Με κεκτημένη δυναμική μπαίνει η Νέα Δημοκρατία στην τελική ευθεία των εκλογών της επόμενης Κυριακής 7 Ιουλίου. Mεταδίδοντας την ήδη παγιωμένη αίσθηση της ξεκάθαρης υπεροχής, που με τη σειρά της οδηγεί στην κατάκτηση της επίζηλης, κυβερνητικής αυτοδυναμίας.

    Είναι πάντως η πρώτη φορά μετά από… 144 χρόνια, κατά την οποία οι εθνικές κάλπες στήνονται Ιούλιο μήνα. Πριν από τον Τσίπρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός που αποφάσισε κάτι αντίστοιχο ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος και  οδήγησε τη χώρα στις κάλπες το 1875. Από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς. Το αποτέλεσμα ήταν ο Τρικούπης να χάσει τις εκλογές…

    Σε όλη τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού βίου της χώρας έχουν γίνει 65 εκλογικές αναμετρήσεις, εκ των τρεις μέσα στον Αύγουστο. Το 1844, το 1910 και το 1928…

    Στα χρόνια της μεταπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου φρόντισε να δώσει πολιτικό υπόβαθρο στις… καλοκαιρινές διακοπές των Ελλήνων. «Δεν θα χαλάσουμε τα μπάνια του λαού» ήταν η μνημειώδης φράση που χρησιμοποίησε στα μέσα της δεκαετίας του ’80, αποκρούοντας εισηγήσεις των στενών συνεργατών του για εκλογές μέσα στη θερινή περίοδο.   Η τρυφηλή εκδοχή του σοσιαλισμού ‘’αλλά Γκρέκα’’ πρόσθεσε τότε στη φαρέτρα της, ακόμη ένα βερμπαλιστικό ιδεολόγημα.

    Αν και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δοκιμάσει πολλάκις να εμφανιστεί ως (μουτζουρωμένο όπως θεωρείται) αντίγραφο του Ανδρέα Παπανδρέου, εν τούτοις στο ζήτημα της τρέχουσας  προσφυγής στις κάλπες, επέλεξε να μιμηθεί τον Τρικούπη.  Και κατά τα φαινόμενα, οδηγείται κι αυτός αναπόδραστα στην  εκλογική ήττα. Μέσα μάλιστα στον μήνα των γενεθλίων του, καθώς στις 28 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τα 45 του χρόνια…

    Πασιφανώς βέβαια, για την επερχόμενη ήττα  δε φταίει η… ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Αλλά ο φορολογικός εξανδραποδισμός της μεσαίας εισοδηματικής τάξης, που ένιωσε στο πετσί της το τι σημαίνει η ‘’ολιγαρκής αφθονία’’ επί ημερών της κυβέρνησης Σύριζα. Αναφερόμενος μάλιστα στο πολιτικό της τέλος, ο Economist είχε επισημάνει παραστατικά προ τριμήνου ότι «ο Τσίπρας φαίνεται τόσο ατάραχος, όσο έμοιαζε ο Σωκράτης, όταν ετοιμαζόταν να πιει το κώνειο».

    Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ηλικία 51 ετών σήμερα και με ύψος 1,89 (11 πόντους πιο ψηλός από τον Τσίπρα), είναι έτοιμος να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία στο… άλμα προς την αυτοδυναμία.

    Οι υποσχόμενες φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα, παρά το γεγονός ότι συνιστούν μια ιδιαίτερα απαιτητική παράμετρο ως προς την άμεση εφαρμογή τους.

    Ο αέρας της νίκης της ΝΔ ενισχύεται και  από την ποθούμενη, ευρύτερη ανάταξη της χώρας, όπως επίσης και την πολύπλευρη επιστροφή στην κανονικότητα, που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των απαιτήσεων του εκλογικού σώματος. Τουλάχιστον εκείνων που θυμούνται ακόμη  ότι σαν σήμερα, πριν από τέσσερα χρόνια, η «περήφανη διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης Σύριζα και η σχιζοειδής στάση του τότε ‘’τσάρου’’ της οικονομίας Γιάνη Βαρουφάκη (με τα λουλουδάτα, ριχτά πουκάμισα και τα… ουάου ) οδήγησαν στα Capital Control και στο κλείσιμο των τραπεζών, για τρείς εβδομάδες.

     Σε ρόλο «κυρίαρχου του παιχνιδιού» η ΝΔ

    Οι περισσότεροι από τους πολιτικούς αναλυτές θεωρούν ότι η ΝΔ συγκεντρώνει όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, που τη καθιστούν ‘’κυρίαρχο του παιχνιδιού’’ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Άλλωστε ,το σύντομο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από τα καταλυτικό αποτέλεσμα των εκλογών, δεν αφήνει περιθώριο για ανατροπές. Αντιθέτως έρχεται να  δώσει ακόμη μεγαλύτερη φόρα στον νικητή.

    Το χρώμα του χάρτη της χώρας στις ευρωεκλογές, ήρθε να καταδείξει τη συντελούμενη, πολιτική αλλαγή. Κάτι που συνήθως επαναλαμβάνεται ανά δύο κοινοβουλευτικές θητείες. Σηματοδοτώντας τον ιδιότυπο χαμαιλεοντισμό του εκλογικού σώματος, που σχετικά εύκολα αναθεωρεί την αρχική  του στάση απέναντι σε εκείνους στους οποίους και  δίνει την κυβερνητική εξουσία…

    Στην τρέχουσα πραγματικότητα και καθώς τα οικονομικά δεδομένα αποτελούν το βαρόμετρο των αποφάσεων στην κάλπη, αποκτά  ειδικότερο ενδιαφέρον η περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου, με βάση τα περσινά, δηλωθέντα εισοδήματα ανά νομό.

    Φαίνεται λοιπόν ότι η μεγαλύτερη εκλογική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας είναι στους 15 φτωχότερους νομούς της χώρας. Όπως τουλάχιστον προκύπτει από το μέσο ανα φορολογούμενο εισόδημα του 2018 και ανεξάρτητα από τις ενστάσεις μπορεί να εγείρονται για την… ειλικρίνεια των δηλώσεων στη εφορία.

    Η  Ν.Δ έχει την πρωτοκαθεδρία και στους 15 πλουσιότερους νομούς /εκλογικές περιφέρειες, πλην όμως το συγκεντρωτικό της ποσοστό είναι χαμηλότερο από εκείνο που έλαβε πανελλαδικά στις ευρωεκλογές.

    Σε ότι αφορά τον Σύριζα ,το ποσοστό του στους φτωχότερους νομούς είναι πιο… φτωχό από τα πανελλαδικά του ποσοστά, ενώ στους πλουσιότερους νομούς, οι εκλογικές του επιδόσεις είναι καλύτερες…

    Τα  εκλογικά δεδομένα με «πυξίδα» τα εισοδήματα

    Βάσει πάντα των δηλωθέντων στην εφορία για την περσινή χρονιά (όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε πρόσφατο δημοσίευμα  στο κυριακάτικο ‘’Βήμα’’) τα 15 χαμηλότερα ,μέσα εισοδήματα ξεκινούν από την Ηλεία -8.124 ευρώ ανά φορολογούμενο- και φτάνουν στα 9.001 ευρώ που δηλώνουν οι φορολογούμενοι της Καρδίτσας. Σε αυτούς τους 15 νομούς η Ν.Δ έλαβε συγκεντρωτικά το 34% ενώ ο Σύριζα έμεινε στο 22%. Αν λόγω των ιδιαιτεροτήτων που πηγάζουν από το μειονοτικό κόμμα, αφαιρεθούν οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης, τότε στους υπόλοιπους 13, φτωχότερους νομούς, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 35,7%. Αισθητά πιο πάνω δηλαδή από το πανελλαδικό 33,12% που πήρε στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Με την ίδια βάση σύγκρισης, το ποσοστό του Σύριζα διαμορφώνεται στο 22,8%, υπολειπόμενο από το πανελλαδικό του 23,75%.

    Αναλύοντας τα επί μέρους δεδομένα, η Ν.Δ ,με εξαίρεση τη Ροδόπη και την Ξάνθη αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και στους 13 άλλους νομούς. Μάλιστα στους 8 εξ αυτών πήρε μεγαλύτερο από το πανελλαδικό της ποσοστό (Αιτωλοακαρνανία, Καστοριά, Ευρυτανία, Πιερία, Λακωνία, Σέρρες, Θεσπρωτία, Καρδίτσα). Έναντι των 7 του Σύριζα (Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Θεσπρωτία, Καρδίτσα).

    Στην αντίπερα όχθη, η Αθήνα ηγείται των εισοδημάτων, με 14.643 ευρώ ανα φορολογούμενο. Αν στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, περιληφθούν η Α’ Αθηνών, μαζί με τους άλλους τρείς Τομείς (Βόρειο, Δυτικό και Νότιο), η Α’ και Β’ Πειραιά, καθώς και η Α’ και Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τότε το συγκεντρωτικό ποσοστό που λαμβάνει η ΝΔ στους πλουσιότερους νομούς είναι 32,6%. Υπολειπόμενο κατά μισή μονάδα της πανελλαδικής της δύναμης (33,12%).

    Αντίθετα το ποσοστό του Σύριζα στους πλουσιότερους νομούς στο 24,1%. Πιο πάνω, έστω και ελαφρά από το πανελλαδικό του 23,75%. Κυρίως διότι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε Αχαΐα, Ηράκλειο και Χανιά.

    Σαφώς και με όρους εκλογικού σώματος, η δύναμη των πλουσιότερων περιοχών είναι μεγαλύτερη από εκείνη των φτωχότερων. Κάτι που επίσης έχει σημαντικό ειδικό βάρος στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Για τις οποίες, ο μέχρι τώρα μέσος όρος των δημοσκοπήσεων, με αναγωγή επί των αναποφάσιστων φέρνει τη Νέα Δημοκρατία πρώτη, με 38,3%, τον Σύριζα με 28%, το ΚΙΝΑΛ με 7,7%, Το ΚΚΕ με 5,5%, τη Χρυσή Αυγή με 4,5%, το ΜεΡΑ25 του Βαρουφάκη με 3,5% και την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου με 3,4%. Αφήνοντας εκτός Βουλής τα κόμματα που συγκεντρώνουν το υπόλοιπο 9,1%.

    Ωστόσο με τα δεδομένα αυτά, η ΝΔ εμφανίζεται να ενισχύει το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές κατά 15,6% ενώ ο Σύριζα πηγαίνει… 17,6% ψηλότερα. Διόλου απίθανο να έχει υποεκτιμηθεί δημοσκοπικά η ΝΔ και να έχει υπερεκτιμηθεί ο Σύριζα. Αλλά όλα αυτά θα τα αποδείξει η ετυμηγορία της κάλπης…



    ΣΧΟΛΙΑ