• Διεθνής πολιτική

    Η μαύρη βαλίτσα που ακολουθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε κάθε του βήμα


    Οι πολύ παρατηρητικοί θα το έχουν ήδη προσέξει: σε κάθε δημόσια εμφάνιση του εκάστοτε Αμερικανού προέδρου, από τον John Kennedy μέχρι τον Barack Obama, υπάρχει πάντα κοντά μία μυστηριώδης μαύρη δερμάτινη βαλίτσα, την οποία κρατά κάποιος από τους συμβούλους του που τον συνοδεύουν.

    Αυτή η βαλίτσα, σε περίπτωση που αναρωτιέστε, περιέχει όλα όσα χρειάζονται για να μπορέσει ο Αμερικανός πρόεδρος ανά πάσα στιγμή να διατάξει μία επίθεση με πυρηνικά, ανεξαρτήτως του πού βρίσκεται – επισήμως αποκαλείται «προεδρικό σακίδιο έκτακτης ανάγκης», αν και οι περισσότεροι αναφέρονται σε αυτήν ως… μπάλα ποδοσφαίρου (football).

    val3

    Η βαλίτσα αυτή πρέπει να βρίσκεται πάντα σε κοντινή απόσταση από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο, και σύμφωνα με τον Bill Gulley, πρώην διευθυντή του στρατιωτικού γραφείου του Λευκού Οίκου, δεν περιέχει ένα καντράν με ένα… κόκκινο κουμπί, όπως μπορεί να σκέφτονται πολλοί, επηρεασμένοι από τις χολιγουντιανές περιπέτειες, αλλά τέσσερα πράγματα:

    1. Ένα μαύρο βιβλίο 75 σελίδων με επιλογές ανταποδοτικών πυρηνικών χτυπημάτων, με μαύρο και κόκκινο μελάνι
    2. Ένα ακόμα μαύρο βιβλίο με μία λίστα απόρρητων τοποθεσιών όπου μπορεί να προστατευθεί ο Αμερικανός πρόεδρος
    3. Έναν φάκελο με δέκα σελίδες οδηγιών για το πώς λειτουργεί το Σύστημα Έκτακτης Μετάδοσης (που επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να απευθυνθεί στους πολίτες σε περίπτωση πολέμου ή σοβαρής απειλής)
    4. Μία κάρτα με κωδικούς εξουσιοδότησης.

    Κάποιες φορές από τη βαλίτσα φαίνεται να προεξέχει μία κεραία, γεγονός που υποδεικνύει πως πιθανόν μέσα σε αυτήν υπάρχει και εξοπλισμός επικοινωνιών.
    val2Οι στρατιωτικοί σύμβουλοι που κρατούν τη βαλίτσα, σύμφωνα με το Business Insider, είναι εκπαιδευμένοι να παράσχουν στον Αμερικανό πρόεδρο τη δυνατότητα να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση μέσα σε λίγα λεπτά.

    «Είσαι πάντα κάπως στην πρίζα», θυμάται ο απόστρατος στρατηγός Robert Patterson, που κρατούσε τη βαλίτσα επί προεδρίας του Bill Clinton. «Την άνοιγα τακτικά απλά για να φρεσκάρω τη μνήμη μου, να γνωρίζω πάντα τι είχε μέσα, όλες τις πιθανές αποφάσεις που μπορούσε να λάβει ο πρόεδρος», δήλωσε στο Associated Press.

    Η βαλίτσα βρίσκεται πάντα στο ίδιο αεροπλάνο, στο ίδιο ελικόπτερο, στο ίδιο αυτοκίνητο και στο ίδιο ασανσέρ που βρίσκεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Όταν ο πρόεδρος είναι στην Ουάσινγκτον, η βαλίτσα τοποθετείται σε ασφαλές μέρος μέσα στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το Associated Press.

    val4

    Σύμφωνα με τον Patterson, κάποιοι από τους υπεύθυνους για τη βαλίτσα αναγκάζονταν να ακολουθούν τον Clinton όταν έκανε τζόγκινγκ γύρω από τον Λευκό Οίκο, κρατώντας στο χέρι τη βαλίτσα, που ζυγίζει γύρω στα 20 κιλά…

    Η θανάσιμη βαλίτσα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της επί προεδρίας John Kennedy, λίγο μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962, και σήμερα, 54 ολόκληρα χρόνια μετά, αποτυπώνει την τεράστια ευθύνη που ακολουθεί τον Αμερικανό πρόεδρο, όπου κι αν βρίσκεται.



    ΣΧΟΛΙΑ