• Πολιτική

    Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλάζουν τα σχέδια: Στήριξη για ρεύμα, φυσικό αέριο και όχι έκτακτο κοινωνικό επίδομα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Η κυβέρνηση αρχίζει να προετοιμάζεται για μία παρατεταμένη περίοδο μεγάλης αστάθειας, λόγω των δραματικών εξελίξεων στην ουκρανική κρίση και τα ανοικτά ερωτηματικά για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας. Και μπορεί μετά το ΚΥΣΕΑ της Τρίτης να μεταδόθηκε μήνυμα αισιοδοξίας για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά τα προβλήματα με τα οποία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα σε περίπτωση που η κρίση βαθύνει και διαρκέσει πολύ, θα είναι πολυεπίπεδα, με συνέπεια να μην μείνει χώρος για το έκτακτο επίδομα.

    «Έχουμε μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται διπλωματική διέξοδος από το διαφαινόμενο αδιέξοδο» τονίζει στο mononews.gr στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

    Ανάλογη ανησυχία υπάρχει και στα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία, τα οποία ήλπιζαν σε μία σχετική και σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια από το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τώρα αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερέψει. Και αυτό, κινδυνεύει να ανατρέψει όχι μόνο τους σχεδιασμούς για νέα μέτρα στήριξης, αλλά να θέσει σε κίνδυνο και τη συνολική προσπάθεια της οικονομίας για έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση.

    Ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση τουλάχιστον 2% του πληθωρισμού των ευρωπαϊκών χωρών, η κατάσταση που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη.

    Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ήδη να εννοηθεί ότι με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι πλέον υπαρκτό το σενάριο ο όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει από τα έσοδα του Μαρτίου και του Απριλίου, να αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και όχι για έκτακτο κοινωνικό επίδομα.

    Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, και η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί με προβληματισμό τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, τα οποία, όπως σημειώνουν κάποιοι διπλωμάτες, συμπίπτουν με την αναβαθμισμένη, το τελευταίο διάστημα, τουρκική επιθετικότητα, με κορύφωση το αίτημα για αποστρατιωτικοποίησης των νησιών μας.

    Διαβάστε επίσης

    ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ

    Συναγερμός στην Αθήνα: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για φυσικό αέριο, βάσεις των ΗΠΑ και Έλληνες της Ουκρανίας

    Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο ουκρανικό – Υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ