• Πολιτική

    Η «χλιαρή» πρεμιέρα Κασσελάκη, η «λευκή απεργία» των 16 και τα μηνύματα στην κυβέρνηση

    • Contributor
    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με υψωμένο δάκτυλο

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης


    Μια ομιλία που θύμισε… Αλέξη Τσίπρα ως προς τους χαρακτηρισμούς και την ένταση του αντιπολιτευτικού τόνου κατά της κυβέρνησης, αλλά χωρίς καμιά άλλη ομοιότητα, πραγματοποίησε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη επίσημη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ήταν και η πρώτη του συνάντηση με όλους τους βουλευτές, μεταξύ των οποίων βεβαίως ο Αλέξης Τσίπρας, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Πολλά τα ενδιαφέροντα από την ομιλία του κ. Κασσελάκη και γενικότερα από την εικόνα που παρουσίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτήν την πρώτη συνεδρίαση μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

    Όπως π.χ. το θερμό χειροκρότημα και τις αγκαλιές των βουλευτών στον πρώην πρόεδρο, Αλέξη Τσίπρα. Επίσης τα «παγωμένα» πρόσωπα βουλευτών του κόμματος που διαφωνούν ανοικτά με το νέο πρόεδρο και τα χλιαρά χειροκροτήματα στις ατάκες που είπε.

    Σε άλλες συνεδριάσεις της Κ.Ο. με τον Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική…

    Αλέξης Τσίπρας
    Αλέξης Τσίπρας

    Πέραν των ενδυματολογικών επιλογών του νέου προέδρου, ο οποίος επέλεξε ένα ανοικτό καρό σακάκι που θύμισε λίγο… Αμερική, ενδιαφέρον είχε και η πρότασή του για το νέο προεδρείο της Κ.Ο. του κόμματος.

    Αναλυτικά:

    Νέα Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

    Θεοδώρα Τζάκρη

    Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι:

    Νίκος Παππάς

    Θεόφιλος Ξανθόπουλος

    Διονύσης Καλαματιανός

    Διευθυντής ΚΟ

    Γιώργος Τσίπρας

    Συντονιστής ΕΠΕΚΕ

    Παύλος Πολάκης

    Η ψηφοφορία που ζήτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, όμως, είχε κάποιες εκπλήξεις.

    Την πρόταση Κασσελάκη ψήφισαν 28 βουλευτές ενώ 16 ψήφισαν λευκό και 3 απουσίαζαν.

    Να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε μετά την ομιλία Κασσελάκη, προφανώς διότι δεν ήθελε να παρευρίσκεται στην ψηφοφορία.

    Μεταξύ αυτών που ψήφισαν λευκό είναι η Όλγα Γεροβασίλη, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος.

    Επιπλέον, «λευκό» κατά πληροφορίες, ψήφισαν ακόμη οι:

    Δημήτρης Τζανακόπουλος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Γιώργος Ψυχογιός

    Πέτη Πέρκα

    Μερόπη Τζούφη

    Έφη Αχτσιόγλου

    Κώστας Μπάρκας

    Θεανώ Φωτίου

    Σία Αναγνωστοπούλου

    Μαρίνα Κοντοτόλη

    Οσγκιούρ Φερχάτ

    Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

    Θα έλεγε κανείς ότι είναι το πρώτο εσωκομματικό «μπρα ντε φερ» και η καταγραφή της αντίδρασης σε επιλογές του προέδρου από το ένα τρίτο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Κι αν ξεχωρίζει κάτι από τις επιλογές αυτές είναι η τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του Συντονιστή ΕΠΕΚΕ παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν διαρροές ότι δεν θα επιλεγεί ο «αψύς Σφακιανός» αλλά θα παρέμενε ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

    Τελικά πέρασε η γραμμή Κασσελάκη και ο Παύλος Πολάκης θα αναλάβει το ρόλο του «επόπτη» τομεαρχών, δείχνοντας αναβαθμισμένος.

    Εκτός προεδρείου βρέθηκαν ο Νάσος Ηλιόπουλος (Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος) και ο Αλέκος Φλαμπουράρης (Συντονιστής ΕΠΕΚΕ), κι έχει κι αυτό τους συμβολισμούς του.

    Παύλος Πολάκης
    Παύλος Πολάκης

    Ουσιαστικά ο νέος πρόεδρος επέλεξε ανθρώπους που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές, αφήνοντας εκτός όσους τάχθηκαν με άλλους υποψήφιους.

    Αυτή η πρώτη απόφαση ενδεχομένως να έχει διαφορετικό ειδικό βάρος στις εσωκομματικές διεργασίες που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Μάλιστα, με το Συνέδριο του κόμματος να είναι στον «αέρα» και πλέον να γίνεται συζήτηση για το αν θα διεξαχθεί λίγο πριν ή ακόμη και μετά από τις Ευρωεκλογές, το στοίχημα του κ. Κασσελάκη και της ομάδας του μεταφέρεται για τις αρχές Ιουνίου του επόμενους έτους.

    Όταν θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα κριθεί τόσο ο νέος πρόεδρος όσο και οι επιλογές του. Προς το παρόν ο κ. Κασσελάκης εμφανίστηκε ενωτικός, σκληρός απέναντι στην κυβέρνηση κι έδωσε το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει.

    Σε καμιά περίπτωση δε θέλησε χθες να προκαλέσει εσωκομματικές μουρμούρες με όσα είπε, αν και τα πρόσωπα που επέλεξε για να φτιάξει την ομάδα του, δημιούργησαν μόνα τους συζητήσεις.

    «Εμείς οι 48 απέναντι στους άριστους 158…», είπε με νόημα και ζήτησε τη στήριξη όλων για «να πάμε μαζί στη νίκη».

    Και συνέχισε: «47 άξιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπούν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Θα είμαι στο πλευρό σας. Σας θέλω στο πλευρό μου. Ο λαός πρέπει να ξέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ο σύμμαχος του ελληνικού οικονομικού συμφέροντος. Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να βάζουμε κόκκινες γραμμές. Υπόσχομαι ότι στα εθνικά μας θέματα, το κόκκινο δεν θα ξεθωριάσει καθόλου».

    Η τελευταία αναφορά του, όπως και η σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά δείχνει τη διάθεση του κ. Κασσελάκη να οικοδομήσει αυτό που είχε πει πριν μερικές εβδομάδες, δηλαδή μια «πατριωτική αριστερή παράταξη».

    «Δεν δεχόμαστε την αποστρατικοποίηση των νησιών», είπε ο κ. Κασσελάκης υιοθετώντας πάντως δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

    Παράλληλα, η ομιλία του νέου προέδρου ήταν γεμάτη από βολές κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη για μια σειρά θεμάτων.

    Από τις υποκλοπές και το Predator, τη διαχείριση των πρόσφατων καταστροφών στη Θεσσαλία, τα Τέμπη και τις ευθύνες του Κώστα Καραμανλή, την Υγεία κ.λπ.

    Αλέξης Τσίπρας
    Αλέξης Τσίπρας

    Τα βασικά σημεία της ομιλίας

    Ο κ. Κασσελάκης χρησιμοποίησε και τη φράση του Αλέξη Τσίπρα «τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα, ο κόσμος αλλάζει», και κατέληξε, δηλώνοντας «προκαταβολικά υπερήφανος για τη μάχη που θα δώσετε στην Ολομέλεια».

    «Η γλώσσα του σώματος των βουλευτών της κυβέρνησης φανέρωνε πλήρη αλαζονεία για τους συνανθρώπους που έχασαν το βιός τους. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τον λαό, το μόνο που έκαναν ήταν να εθρωνευτούν τον Γιώργο Ιωακειμίδη και εμένα προσωπικά, χρησιμοποιώντας λογοπαίγνια παιδιών του Δημοτικού. Κατά τα άλλα εμείς είμαστε οι τοξικοί και όχι αυτοί, οι τζάμπα μάγκες. Αντί για την ανακούφιση που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης το μόνο που έχουν για τους πολίτες είναι… χαστούκια. Και θα έπρεπε να ντρέπονται.»

    Και συνέχισε, λέγοντας: «Στη Δικαιοσύνη εμείς οι 48 λέμε ξεκάθαρα να κάνει τη δουλειά της, χωρίς φόβο και γρήγορα, γιατί οι πολίτες ζητούν απαντήσεις».

    «Εμείς οι 48 απέναντι στους άριστους 158… Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και έντιμοι και σοβαροί βουλευτές στη ΝΔ. Αλλά στο τέλος της ημέρας είναι αντιμέτωποι με τη συνείδηση τους όταν χειροκροτούν την κυβέρνηση.»

    «Ο άριστος Καραμανλής προφανώς θεωρεί την εκλογή του σε αυτό το Σώμα, σωτηρία. Να αποφασίσει τώρα, έστω και καθυστερημένα. Έχει πολιτική ευθύνη για τα Τέμπη; Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν και αυτός είναι όρκος τιμής. Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στον φράχτη, ένα μήνα μετά τα Τέμπη, για να αλλάξει την ατζέντα στο όνομα του πατριωτισμού.»

    «Αντί να ζητήσουν συγγνώμη, ειρωνεύονται. Εγώ αισθάνθηκα εκείνη τη στιγμή απανθρωπιά και αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω μία δωρεά. Και λοιπόν; Ας κάνει και ο κ. Μητσοτάκης…», είπε για την επίσκεψη του στο ειδικό σχολείο στην Καλλιθέα.

    «Ας φέρει αύριο στη Βουλή για την ισότητα στο γάμο. Για να δούμε ποιος διοικεί τη Νέα Δημοκρατία…», είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι «δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί. Γιατί η κοινωνία δικαιούται καλύτερα. Πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα. Να αποδείξουμε τον λόγο που μπήκαμε στην πολιτική και τον λόγο που μένουμε στην πολιτική».

    Στέφανος Κασσελάκης
    Στέφανος Κασσελάκης, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

    «Ο ρόλος μου είναι η ακέραιη ευθύνη να πείσουμε όλοι μαζί ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Στερεότυπα τέλος. Τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα, ο κόσμος αλλάζει, όπως έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας… Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μιλάει σε όλους και σε όλες. Αλλά δεν θα υποκύψουμε στον πειρασμό να είμαστε αρεστοί σε όλους.»

    «Σε λίγες μέρες θα κληθείτε για τον προϋπολογισμό. Θα έρθουν να σας πουν ότι είναι αδιανόητο να προστατεύει κάποιος την περιουσία του χωρίς να πληρώνει έξτρα. Θα έρθουν να σας πουν ότι είναι καλό πράγμα η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Υγείας… Θα υπερηφανευτούν για τη δήθεν επενδυτική βαθμίδα, την ίδια στιγμή που δεν προβλέπουν μέτρα για τα νοικοκυριά, τους πλειστηριασμούς…»

    «Στο τέλος της ημέρας, δεν νιώθουν τον πόνο, την ανασφάλεια, την αγωνία και την ανάγκη για προκοπή των νέων. Επιτρέπουν μόνο την εξαγωγή τους και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε».

    «Δηλώνω προκαταβολικά υπερήφανος για τη μάχη που θα δώσετε στην Ολομέλεια», συνέχισε.

    «Ως πότε θα βαφτίζουμε τη δημόσια ευθύνη, ατομική ευθύνη; Ως πότε θα το επιτρέπουμε;», αναρωτήθηκε.

    Διαβάστε επίσης:

    Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: «Οι 48 απέναντι στους άριστους 158» – Τι ρόλο αναλαμβάνουν Πολάκης και Παππάς

    Κασσελάκης: Αριστερά του χαβιαριού, του Βελουχιώτη και του… Μπάτμαν

    Ευάγγελος Αποστολάκης: Ο «ΟΥΚάς» που έγινε «παιδονόμος» και σκιά του Στέφανου Κασσελάκη

    ──────────────────                   

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ