• Ελλάδα

    Οι Διαδικασίες στο ημίφως της Ράνιας Αικατερινάρη και η επίθεση σε όλα τα μέτωπα του Μιχάλη Τσαμάζ

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Σε πλειστηριασμό ακινητο του Εμφιετζόγλου που κληρονόμησε από τον πατέρα του: Είδηση δεν είναι πως η Εθνική Τράπεζα προχωρά σε πλειστηριασμό ακινήτου της Α. Γ. Πετζετάκις στην Κρήτη. Η περιουσία της ιστορικής εταιρείας έχει ούτως ή άλλως γίνει καπνός εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, όμως, είδηση, πως η Alpha Bank βγάζει σε πλειστηριασμό το διώροφο κτίριο (ερείπιο πλέον) στο Νέο Φάληρο που είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του ο ιδιοκτήτης της Μηχανικής Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.

    Πρόκειται για κατοικία που στη συνέχεια λειτούργησε ως πολιτιστικό κέντρο, αλλά στο τέλος αφέθηκε στην τύχη του. Τώρα βγαίνει σε πλειστηριασμό με εμπορική αξία περί τα 650.000 ευρώ. Ο Πρ. Εμφιετζόγλου, παρά τα σοβαρά προβλήματα των τελευταίων ετών, επιμένει να επιδιώκει την “ανάσταση” της Μηχανικής.

    Μάλιστα έπειτα από διετή δικαστικό αγώνα φέρεται ως ο εργολάβος που αναλαμβάνει, ως συνεργάτης ιταλικού ομίλου, μεγάλη εργολαβία της ΕΡΓΟΣΕ στην Πελοπόννησο. Το ερώτημα είναι αν το συγκεκριμένο έργο είναι αρκετό ώστε να προσφέρει μια μικρή ανάσα στον επιχειρηματία.

    Οι πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων βασικών μετόχων ισχυρών ομίλων έχουν αυξηθεί εσχάτως καθώς οι τράπεζες εντείνουν την προσπάθεια ξεκαθαρίσματος με τα “κόκκινα δάνεια”.

    “Επενδυτικό τσουνάμι”

    Δεν μπορούμε να στοιχηματίσουμε πως ο πρωθυπουργός θα βάλει γραβάτα, όπως άφησε χθες να εννοηθεί σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους στη Βουλή. Άνετα, όμως, στοιχηματίζουμε πως η Ελλάδα μπορεί να γνωρίσει “επενδυτικό τσουνάμι” έπειτα από σχεδόν μια δεκαετία αποεπένδυσης.

    Το θετικό είναι, με βάση και τα σενάρια για ανασχηματισμό εντός τριμήνου που μεταφέραμε χθες, πως ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε πως το “επενδυτικό τσουνάμι” δεν θα έρθει με δηλώσεις, αλλά με στροφή 180 μοιρών στον καπιταλισμό. Χρειάζεται και λίγη δουλειά από τον κρατικό μηχανισμό.

    Όσο για τις επενδύσεις των Κινέζων, θα διατηρήσουμε μια επιφύλαξη. Ας επενδύσουν πρώτα αυτά που έχουν υποσχεθεί και δεσμευθεί στον Πειραιά και βλέπουμε! Γιατί όπως μαθαίνουμε οι επενδύσεις της Cosco καθυστερούν.

    YπερΔημόσιες Σχέσεις

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου
    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου

    Το Υπερταμείο, υπό την κ. Ράνια Αικατερινάρη , η περίφημη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Επενδύσεων, δεν είναι επαρκώς στελεχωμένο, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει καν ιδρυθεί η θυγατρική ΕΔΗΣ στην οποία θα μεταφερθεί πλήθος κρατικών εταιρειών. Όμως κάνει διαγωνισμούς. Το ενδιαφέρον είναι πως κάνει διαγωνισμούς κάτω του ορίου που πρέπει να τους ανακοινώσει με βάση το νόμο, όπως συμβαίνει με την εν εξελίξει διαδικασία επιλογής συμβούλου δημοσίων σχέσεων.

    Το Υπερταμείο όπως ήδη έχει αποκαλύψει το mononews.gr έχει ήδη καλέσει συγκεκριμένο αριθμό εταιρειών για τις δημόσιες σχέσεις μέχρι το τέλος του 2017. Πρόκειται για επτάμηνο συμβόλαιο που επειδή έχει προϋπολογισμό 40.000 ευρώ δε χρειάστηκε να δημοσιοποιηθεί.

    Αρκετοί αναρωτιούνται, όμως, για το όφελος από τη δημιουργία δομών όπως το Υπερταμείο όταν οι διαδικασίες παραμένουν στο ημίφως, όταν ακόμα και σημαντικοί διαγωνισμοί γίνονται με αστραπιαίες προθεσμίες, κ.ο.κ.

    Υποτίθεται πως τέτοιες δομές συστήνονται για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Και επειδή αρκετά ικανά στελέχη ρωτούν κατά καιρούς τον ταπεινό σχολιογράφο σας για την αξιοκρατία με την οποία επιλέγονται οι άνθρωποι σε θέσεις ευθύνης στο Υπερταμείο, τους προτρέπουμε να ρωτήσουν τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Αυτός έχει τον τελικό λόγο στις επιλογές προσώπων στο Υπερταμείο με βάση τον νόμο.

    Κόκκινες κάρτες

    Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σχεδιάζει να φορτώσει τις τράπεζες με νέα γενιά “κόκκινων” πιστωτικών καρτών καθώς, όπως κυκλοφόρησε χθες, θα μπορούμε να πληρώσουμε τους φετινούς φόρους εισοδήματος με πλαστικό χρήμα κατευθείαν μέσω του Taxisnet και με δόσεις.

    Ετσι το χρέος φεύγει από το δημόσιο και επιβαρύνει τις τράπεζες. Πολύ κοντόφθαλμο σχέδιο, πολύ κακή ιδέα. Βέβαια και πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν με κάρτες με αποτέλεσμα να φορτωθούν οι τράπεζες με νέους οφειλέτες.

    Ο ΟΤΕ στο επίκεντρο

    Μιχάλης Τσαμάζ.. OTE
    Μιχάλης Τσαμάζ. Ετών 56. Επικεφαλής ΟΤΕ

    Η διευθέτηση της εκκρεμότητας με τη νέα συμφωνία μετόχων μεταξύ δημοσίου και Deutsche Telekom, που περιγράψαμε προχθές, σε συνδυασμό με τις καλές εκθέσεις, με τελευταία αυτή της Citi, φαίνεται πως ήταν οι αιτίες για το αυξημένο ενδιαφέρον στη μετοχή του ΟΤΕ.

    Η Schroders Plc. η οποία προ ημερών αύξησε τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ σε επίπεδα πάνω από 5%, δεν είναι το μόνο θεσμικό χαρτοφυλάκιο που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Στα πολύ θετικά, η “επιθετικότητα” της διοίκησης Τσαμάζ στο μέτωπο των επενδύσεων καθώς σχεδον το 30% των 700 εκατ. που προγραμματίζει για το 2017 έγιναν μέσα στο τετράμηνο!



    ΣΧΟΛΙΑ