• Ελλάδα

    Τι κρύβει η (φιλοσυριζαϊκή) σιωπή του Καραμανλή; Φόβο ή αδιαφορία;

    Κώστας Καραμανλής


    Κοντεύουν πια σχεδόν δέκα χρόνια από το 2009, όταν η πενταετία της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή ολοκληρώθηκε άδοξα με την εκλογική του ήττα από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ήταν μία πενταετία αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα, με πολλές σημαντικές εξελίξεις και άφθονες πολιτικές ίντριγκες. Ό,τι γνωρίζουμε για εκείνη την πενταετία, το γνωρίζουμε από άλλους. Από υπουργούς και βουλευτές, από ξένους παράγοντες, από δημοσιογράφους. Ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής παραμένει σιωπηλός. Ή μάλλον όχι απλά σιωπηλός, αλλά εξαφανισμένος, κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο για έναν πρώην πρωθυπουργό. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς δε χάνουν ευκαιρία να υπερασπιστούν δημόσια τα πεπραγμένα των κυβερνήσεών τους. Ο Κώστας Σημίτης είναι πιο λιγομίλητος, αλλά και αυτός κατά καιρούς έχει δώσει συνεντεύξεις ή έχει προβεί σε δημόσιες τοποθετήσεις. Ο Κώστας Καραμανλής, αντίθετα, δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη και δεν έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση εδώ και χρόνια. Και όταν αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί για κάποιο θέμα, το κάνει μέσω “κύκλων” του.

    Γιατί τέτοια μυστικοπάθεια; Η λογική λέει ότι ένας πρώην πρωθυπουργός που αποφεύγει τη δημοσιότητα με τόσο επιδεικτικό τρόπο μπορεί να έχει δύο λόγους να το κάνει. Ο ένας είναι να αδιαφορεί παντελώς για το τι συμβαίνει γύρω του, κάτι που ως ένα βαθμό φαίνεται να έχει λογική – θα έλεγε κανείς πως ένας άνθρωπος που ποτέ δε στερήθηκε τίποτα, ζούσε και ζει μία άνετη ζωή, έκανε το καθήκον του ως πρωθυπουργός και θεωρεί πως πλέον δεν είναι υποχρεωμένος να ασχολείται με τίποτα.

    Θα μπορούσε να μιλήσει για όλα 

    Εν προκειμένω, όμως, ο Κώστας Καραμανλής δε δείχνει αδιάφορος. Όταν υπάρχει κάποιο μείζον ζήτημα στη χώρα, όπως με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και όταν υπάρχουν εσωκομματικές διαδικασίες, ο πρώην πρωθυπουργός φροντίζει με στοχευμένες διαρροές να δίνει το στίγμα του, δείχνοντας έτσι ότι δεν είναι αμέτοχος στις εξελίξεις. Βέβαια λίγα 24ωρα μετά αυτές οι παρεμβάσεις περνάνε στην λήθη. Ουδείς θυμάται τις διαρροές που έγιναν στο τάδε η στο δείνα site. H στις εφημερίδες. Άρα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. και εάν γίνει το λάθος μπορεί να υποστηρίξει εύκολα “εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο”.

    Άρα, περνάμε στον δεύτερο λόγο για τον οποίο μπορεί να μην σπάει τη σιωπή του: τον φόβο. Ποιον φοβάται ο Κώστας Καραμανλής; Τι τον κρατάει πίσω; Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να πει και να προκαλέσει “σεισμό”, και για να μην προκαλέσει αυτόν τον “σεισμό” προτιμά να παραμένει σιωπηλός;

    Η αλήθεια είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής, αν μιλούσε, θα μπορούσε να μας πει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Για το πώς “φούσκωσε” το έλλειμμα της χώρας μέσα σε λίγα χρόνια, με τα αποτελέσματα να είναι αισθητά και σήμερα στην ελληνική οικονομία. Για τον “πόλεμο” αμερικανικών και ρωσικών συμφερόντων στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε. Για το υποτιθέμενο σχέδιο δολοφονίας του, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και συνεργάτες του. Για τις υποθέσεις της Siemens και του Βατοπεδίου, Για τους “νταβατζήδες” και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Φίλος του ΣΥΡΙΖΑ; 

    Eίναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι αν ο Κώστας Καραμανλής άνοιγε το στόμα του, αυτό θα ενοχλούσε πολλούς, εντός και εκτός Ελλάδας – κυρίως εντός, βέβαια, και από όλες τις πολιτικές πτέρυγες. Είναι άλλωστε γνωστό το “φλερτ” (έστω και σιωπηλό, αφού επισήμως δεν υπάρχει καμία τοποθέτηση) του Κώστα Καραμανλή με τον ΣΥΡΙΖΑ και η ρήξη μερίδας των “καραμανλικών” με τους “μητσοτακικούς” και τους “σαμαρικούς” της ΝΔ, κάτι που φάνηκε καθαρά και με την πρόσφατη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διαγράψει από το κόμμα τον στενό συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή, Ευάγγελο Αντώναρο, για τα συνεχή σχόλιά του στο Διαδίκτυο κατά του Άδωνη Γεωργιάδη.

    Από τη μία, το να κρατάει το στόμα του κλειστό είναι μία επιλογή, που μάλιστα αν εμφορείται από φόβο, τότε κανείς δεν μπορεί να τον ψέξει γι’ αυτήν. Από την άλλη, όμως, ο Κώστας Καραμανλής είναι πρώην πρωθυπουργός, και ως τέτοιος έχει χρέος να μιλήσει για αυτά που έχει να πει.

    Η εικόνα ενός εξαφανισμένου, σιωπηλού πρώην πρωθυπουργού σίγουρα δεν περιποιεί τιμή για τον ίδιο, αλλά και για την ίδια τη χώρα μας.  Ένα είναι βέβαιο. Ότι δεν πρόκειται να μιλήσει ποτέ!!!

    Καραμανλής
    Κ. Καραμανλής

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξεταστική Επιτροπή για Καμμένο και Σαουδική Αραβία ζητά η ΝΔ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό είναι το υπόμνημα του Φρουζή για τη Novartis-Τι αποκαλύπτει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί ένας πασίγνωστος στην Ελλάδα Αμερικανός τραπεζίτης αποφασίζει να μπει στην «ταπεινή» ιταλική τραπεζική αγορά;



    ΣΧΟΛΙΑ