• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί ένας πασίγνωστος στην Ελλάδα Αμερικανός τραπεζίτης αποφασίζει να μπει στην «ταπεινή» ιταλική τραπεζική αγορά;

    • Bloomberg

    Atlas Merchant Capital


    Για τον περισσότερο κόσμο, το να δανείζει κανείς χρήματα σε μικρές ιταλικές επιχειρήσεις φαίνεται επικίνδυνο. Άλλωστε, τα τελευταία δέκα χρόνια, το ιταλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παρουσίασε τεράστια προβλήματα, καθώς συσσωρεύθηκαν «κόκκινα» δάνεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα της χώρας κατέρρευσε, ενώ η κατάσταση των οικονομικών της χώρας πυροδότησε κύμα πολιτικού λαϊκισμού. Ποιος θέλει να δώσει δάνεια σε μια τόσο ταραγμένη αγορά; Ο Bob Diamond, ο πρώην CEO της Barclays.

    Προ ημερών, έγινε γνωστό ότι η Atlas Merchant Capital, η εταιρεία private equity του Diamond, είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος σε ένα επενδυτικό όχημα 600 εκατ. ευρώ, του οποίου ηγείται ο Corrado Passera, ο πρώην επικεφαλής της Intesa Sanpaolo, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιταλία βάσει ενεργητικού. Η Spaxs, όπως ονομάζεται το επενδυτικό σχήμα, σχεδιάζει να αγοράσει μια ιταλική τράπεζα και να χορηγεί δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Δεν έχει σημασία που στην Ιταλία μπορεί να ετοιμάζεται να ξεσπάσει άλλη μία αναταραχή. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του μπλεγμένου στα σκάνδαλα πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το αντικαθεστωτικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που κάποτε ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα για να βγει η χώρα από το ευρώ, τα πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου. Για τον Αμερικανό επενδυτικό τραπεζίτη Diamond, τα σκαμπανεβάσματα της ιταλικής πολιτικής σκηνής δεν συνιστούν λόγο ανησυχίας. «Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί», λέει ο Diamond. «Η πολιτική κατάσταση είναι γνωστή. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι ρυθμιστικές Αρχές και οι πολιτικοί ηγέτες πιστεύουν ότι δεν δίνονται αρκετά δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι υπάρχουν εξαιρετικές ευκαιρίες για δάνεια υψηλής ποιότητας σε δυνατές εταιρείες», προσθέτει.

    Atlas Merchant Capital
    Είναι αλήθεια ότι οι εταιρείες στην Ιταλία ανακάμπτουν σταθερά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εταιρειών που δεν έχουν παρά ελάχιστους εργαζομένους μειώθηκαν κατά 19% στο διάστημα από το τρίτο τρίμηνο του 2015 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2017, στα 19,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ιταλίας. Επίσης, ύστερα από αρκετά χρόνια σε τέλμα, η ιταλική οικονομία ανακάμπτει επιτέλους, με το Bloomberg Economics να προβλέπει ότι το ΑΕΠ της θα παρουσιάζει αύξηση 1,3% φέτος.

    Παρ’ όλο, όμως, που οι ιταλικές τράπεζες σταθεροποιούνται, οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις εξακολουθούν να δυσκολεύονται να βρουν ρευστότητα. Και αυτές οι επιχειρήσεις ευθύνονται για το 50% και πλέον των εξαγωγών της χώρας. Γι’ αυτό και ο Diamond θεωρεί ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στηρίξει το βασικότερο των χρηματοπιστωτικών προϊόντων: τα τραπεζικά δάνεια.

    Τα σχέδια της Spaxs

    Την 1η Φεβρουαρίου, η Spaxs εισήχθη στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου, με την Atlas Merchant να αγοράζει το 7,7%. Η Spaxs σχεδιάζει να δαπανήσει έως και το 10% του κεφαλαίου της για να αγοράσει ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, να πάρει την άδειά του και να επενδύσει τα υπόλοιπα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας, του προσωπικού και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρείας. Μάλιστα, έχει ήδη στο… στόχαστρο επτά υποψήφιες τράπεζες και θα δώσει στη δημοσιότητα το business plan αφού ολοκληρωθεί η εξαγορά.

    Η τράπεζα θα χορηγεί δάνεια, θα βοηθά δανειολήπτες στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεών τους και θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια με στόχο να επωφεληθεί από τις όποιες εγγυήσεις ή πληρωμές μπορεί να εισπράξει.

    «Υπάρχουν χιλιάδες καλοί επιχειρηματίες, οι επιχειρήσεις των οποίων μπορούν να αναπτυχθούν και άλλες που μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια», ανέφερε ο Passera κατά τη διάρκεια παρουσίασης του εγχειρήματος σε επενδυτές την 1η Φεβρουαρίου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ