• Top Stories

    Προσφυγικό και… μπάλα στο μενού της επίσκεψης Τσίπρα στην Τουρκία

    Τσίπρας-Νταβούτογλου


    Να δουν μαζί το φιλικό ματς ποδοσφαίρου μεταξύ των εθνικών ομάδων Ελλάδας-Τουρκίας, προσκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός την Έλληνα ομόλογό του, κατά την διήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα, στις 17-18 Νοεμβρίου στην Τουρκία.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη χώρα μετά τη νέα εκλογική νίκη Ερντογάν, έχει ως βασικό θέμα στην ατζέντα του το προσφυγικό. Εκτός από την συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ότι θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Τουρκία με πακέτο προτάσεων για το προσφυγικό, αναζητώντας έναν συμβιβασμό προκειμένου να περιοριστεί η προώθηση προσφύγων προς την Ελλάδα. Η κυβέρνηση έχει αναφερθεί επανειλημμένως στην ανάγκη να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής και σε τουρκικό έδαφος και η Αθήνα, κατ’ ιδίαν και δημοσίως, έχει διαμηνύσει ότι θα ήθελε η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες να γίνεται απευθείας από την Τουρκία. Ζήτημα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν τίθεται – εξάλλου όλες οι πλευρές επιμένουν ότι ποτέ δεν έπεσε επισήμως στο τραπέζι – υπάρχει όμως θέμα συντονισμού και συνεργασίας.

    Ωστόσο, γρίφος παραμένουν τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει η Άγκυρα για την όποιας μορφής συνεργασία, καθώς είναι πάγια τουρκική τακτική να διευρύνει την ατζέντα θέτοντας επιπλέον ζητήματα.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και ίσως και την Άγκυρα.

    Πηγή: parapolitika.gr



    ΣΧΟΛΙΑ