• Ελλάδα

    Eurogroup: Παίζει το κεφάλι του ο Τσίπρας – Λιτότητα και κάλπες βλέπουν οι Γερμανοί

    Τσίπρας ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας


    Καθόλου ευοίωνα δεν είναι για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (αλλά και για την Ελλάδα, εδώ που τα λέμε) τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του εν όψει του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel – για να σας δώσουμε μια ιδέα, αρκεί μία φράση που υπάρχει στο εν λόγω δημοσίευμα: «Τον λόγο έχει πρωτίστως ένας, από τον οποίο εξαρτάται πλέον η δημοσιονομική μοίρα της Ελλάδας: ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε»…

    Ναι, σύμφωνα με το Der Spiegel (και την κοινή λογική, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας) τις αποφάσεις για την Ελλάδα τις παίρνει σχεδόν μόνος του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η Κομισιόν έχει περιορισμένο ρόλο στο ζήτημα της Ελλάδας, ενώ το Eurogroup «είναι μόνο στα χαρτιά μία συνάθροιση ίσων».

    Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Ελλάδα; Ότι μάλλον δεν θα πρέπει να περιμένουμε μία ελάφρυνση χρέους, παρά τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων, αφού ο «τσάρος» Σόιμπλε έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θεωρεί πως το ζήτημα του χρέους είναι κάτι το επείγον και επιμένει πως η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να ανοίξει πριν τις γερμανικές εκλογές, στα τέλη του 2017…

    Το θέμα λοιπόν είναι τι θα γίνει στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Γιατί κάτι πρέπει να γίνει – όπως αναφέρει και το γερμανικό περιοδικό στο ρεπορτάζ του, εάν αναβληθεί η ελάφρυνση του χρέους ή ακόμα χειρότερα ζητηθεί από την Αθήνα αυστηρότερη λιτότητα, τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα βρεθεί στο χείλος της κατάρρευσης και πιθανόν να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που ακούγονται έντονα το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, σύμφωνα με το Spiegel, οι πρόωρες εκλογές θα ήταν ό, τι χειρότερο εν όψει άλλων κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων σε μεγάλες χώρες, λόγω του ολοένα ενισχυόμενου λαϊκισμού, λόγω της επίφοβης συμφωνίας με την Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση του προσφυγικού, αλλά και του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

    Αν λοιπόν δε γίνει τίποτα στο Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να οδηγείται κακήν κακώς σε εκλογές. Αν όμως γίνει κάτι; Τότε αυτό το «κάτι» μπορεί να είναι ακόμα χειρότερο: περισσότερη λιτότητα. Αν και το ΔΝΤ επιμένει για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όπως παρατηρεί το Spiegel, θα μπορούσε αντ’ αυτού να συμφωνήσει με το Βερολίνο σε μία αύξηση των φόρων και περαιτέρω περιστολή δαπανών, με στόχο να διασφαλιστούν τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να πετύχει τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα και να είναι τελικά όλοι ικανοποιημένοι. Όλοι εκτός από τους Έλληνες, εννοείται – και φυσικά εκτός από την κυβέρνηση, για την οποία μία τέτοια εξέλιξη «θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία», σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Μπρος εκλογές και πίσω μέτρα, με άλλα λόγια…

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΝΤΡΟΠΗ: Αφήνουν χωρίς επίδομα θέρμανσης για όλο τον χειμώνα 600.000 νοικοκυριά

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σουλτάνος Ερντογάν: Εκεί που τελειώνει η λογική αρχίζει το “Εξπρές του Μεσονυχτίου” (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η φαντασίωση του Αλέξη Τσίπρα



    ΣΧΟΛΙΑ