• Ελλάδα

    Νέα τροπή στο θρίλερ Πανούση με άρωμα… τρομοκρατίας

    Γιάννης Πανούσης

    Γιάννης Πανούσης


    Σε πραγματικό πολιτικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση των καταγγελιών του Γιάννη Πανούση περί απειλών κατά της ζωής του από πολιτικούς που σχετίζονται με τρομοκράτες, η οποία παίρνει διαστάσεις μετά την ουσιαστική επιβεβαίωση από τον υπουργό Δικαιοσύνης περί επαφών μεταξύ στελεχών του υπουργείου με τρομοκράτες, ενώ ερωτήματα προκαλεί ένα έγγραφο που διαψεύδει τον ισχυρισμό του Νίκου Παρασκευόπουλου ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση δεν είναι πια σύμβουλός του.

    Η όλη υπόθεση ξεκίνησε την Κυριακή, με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” για απειλές που δέχεται από πολιτικούς οι οποίοι έχουν σχέσεις με το χώρο της τρομοκρατίας, κάνοντας λόγο για σχέδιο πολιτικής αλλά και φυσικής εξόντωσής του.

    Η αντίδραση της κυβέρνησης στις καταγγελίες αυτές ήταν να καλέσει τον Γιάννη Πανούση να καταφύγει στη Δικαιοσύνη και να καταθέσει επίσημα ποιοι είναι αυτοί που τον απειλούν, κάτι που ο πρώην υπουργός έπραξε τη Δευτέρα, όταν και συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

    Αν και δεν έχουν διαρρεύσει ονόματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που φέρεται να κατονόμασε ο Γιάννης Πανούσης, τα φώτα πέφτουν πάνω στον Πάνο Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου. Ο κ. Λάμπρου κατήγγειλε το βράδυ της Δευτέρας “απαράδεκτη επιχείρηση συκοφάντησης” σε βάρος του από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, που παρουσίασε ντοκουμέντα σε σχέση με συνομιλίες του με τρομοκράτες.

    Ο κ. Λάμπρου στην ανακοίνωσή του παραδέχθηκε ότι ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης μιλούσε με κρατουμένους, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου. Στο πλαίσιο αυτής μου της ιδιότητας επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων”.

    Όμως και ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά 90,1”, τόνισε πως είναι θεμιτό στελέχη του υπουργείου να μιλούν με έναν κρατούμενο – “για να κερδίσει τη νομιμότητα μπορεί ένας αστυνομικός να του μιλήσει και με έναν τρόπο οικείο σε έναν κρατούμενο για να τον κατευνάσει”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ στο ερώτημα αν μπορούν να μιλούν και με τρομοκράτες, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αλισβερίσι με τρομοκράτες δεν επιτρέπεται, αλλά αν από την συνομιλία μπορεί να σωθεί μια ζωή, τότε είναι θεμιτό.

    Αυτό όμως που πραγματικά προκαλεί απορία είναι ο ισχυρισμός του υπουργού Δικαιοσύνης ότι ο Π. Λάμπρου δεν είναι πλέον σύμβουλός του, από τα τέλη του καλοκαιριού, ένας ισχυρισμός που ωστόσο διαψεύδεται από ένα έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου, με το οποίο χορηγούνται στον Πάνο Λάμπρου οδοιπορικά για ταξίδι του με το τρένο από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και πίσω, κατά το διάστημα 1 με 3 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από λίγες μόλις μέρες!

    Δείτε το επίμαχο έγγραφο

    Η στάση πάντως της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα παραμένει κατηγορηματική, με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να ζητά από τον πρώην υπουργό εξηγήσεις, “γιατί επί επτά μήνες δεν ενημέρωσε ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την κυβέρνηση για όλα αυτά που σήμερα καταγγέλλει. Αντ’ αυτού μοιράζει ‘διαλόγους’ στα μέσα ενημέρωσης”, ενώ χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι ο Γ. Πανούσης “γράφει ένα μυθιστόρημα και εχει καταθέσει τα ονόματα στον συμβολαιογράφο”.



    ΣΧΟΛΙΑ