• Top Stories

    Μια ανάσα πριν τη συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Αντίστροφα ξεκίνησε να μετρά ο χρόνος για την κυβέρνηση, αφού μέσα στα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα θα πρέπει να έχουν κλειδώσει τα ανοικτά θέματα για τα κόκκινα δάνεια, τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα γενόσημα, προκειμένου  να εκταμιευθούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο της Ε. Ε. Όπως είναι γνωστό, τα δέκα δισεκατομμύρια  θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών ενώ τα άλλα δυο για τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους και κυρίως στην υγεία.

    Τα κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι τις επόμενες ώρες τα θέματα θα έχουν κλείσει με συμφωνία και έτσι δεν θα υπάρξει άλλη παράταση για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης αφού αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές για το ασφαλιστικό.

    Σήμερα μάλιστα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος θα ενημερώσει την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτό το θέμα. Με βάση τις μουρμούρες που υπήρξαν στην προηγούμενη συνεδρίαση  θα μπορούσε κάποιος βάσιμα να υποθέσει ότι θα κατατεθεί και πάλι το αίτημα για μετάθεση της συζήτησης του ασφαλιστικού  την επόμενη χρονιά.  Αίτημα που δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από τους εταίρους.

    Δεδομένου δε ότι η συνεδρίαση γίνεται μια μέρα μετά την γενική απεργία των εργαζομένων και της μαζικής συγκέντρωσης των σωματείων, όλα δείχνουν ότι οι αντιδράσεις σε εσωκομματικό επίπεδο θα είναι πιο έντονες. Άλλωστε το κάλεσμα του αρμόδιου εργατικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ για την συγκέντρωση της Πέμπτης δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου. Έγινε γιατί οι οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος  αντιλαμβάνονται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα του νέου προγράμματος  και οι αντιδράσεις θα είναι σύντομα πολλές και σκληρές.



    ΣΧΟΛΙΑ