• Top Stories

    Με… μικρό καλάθι στην Τουρκία ο Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας

    Ο Αλέξης Τσίπρας


    Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη και το μυαλό του στην πρώτη αξιολόγηση φεύγει σήμερα το μεσημέρι για την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας προκειμένου να έχει την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

    Η Ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για τα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν αυτές οι επαφές, αφού οι πληροφορίες λένε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζητάει «γη και ύδωρ» από τους Ευρωπαίους προκειμένου να πάρει τα μέτρα που του ζητούν.

    Πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι στο περιθώριο της συνάντησης των G20 και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν από τον Τούρκο Πρόεδρο την δημιουργία κέντρων ελέγχου των προσφύγων στα τουρκικά παράλια το αμέσως επόμενο διάστημα. Η απάντηση που έλαβαν δεν ήταν διόλου ενθαρρυντική. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε εκτός από τα χρήματα που θα πάρει (τρία δισεκατομμύρια ευρώ) να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα εμφανίζεται να στηρίζει το σχετικό αίτημα, αλλά μέσα στα Ευρωπαϊκά πλαίσια και με βάση τις ενστάσεις που θέτουν άλλα κράτη-μέλη, όπως για παράδειγμα η Κύπρος, η οποία ζητά το άνοιγμα λιμένων και  αεροδρομίων προς την Τουρκία.

    Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ακόμα από τους Ευρωπαίους με τους οποίους ήρθε σε επαφή  να προσχωρήσει άμεσα το θέμα της χαλάρωσης της βίζας εισόδου των Τούρκων πολιτών προς την Ε.Ε. Γι αυτό το θέμα υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από εκπροσώπους πολλών χωρών οι οποίοι δεν θέλουν να δώσουν ένα τόσο μεγάλο προνόμιο στην Τουρκία, τουλάχιστον πριν δουν στην πράξη  κάποια οφέλη στο προσφυγικό.

    Μετά μάλιστα από την ενημέρωση που  έκαναν οι Ευρωπαίοι  απεσταλμένοι στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. οι επιφυλάξεις απέναντι στην Τουρκική πλευρά έχουν γίνει ακόμα μεγαλύτερες.

    Ανώτατη κυβερνητική πηγή έλεγε πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι προετοιμασμένος για όλα τα πιθανά και απίθανα θέματα τα οποία μπορεί να του θέσει ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την διάρκεια των συνομιλιών αφού έτσι και αλλιώς η Τουρκική διπλωματία αρέσκεται στους αιφνιδιασμούς.



    ΣΧΟΛΙΑ