• What's happening

    Το μάθημα των θρησκευτικών θα κριθεί στο ΣτΕ. Ποιοι στρέφονται εναντίον της απόφασης Φίλη

    Νίκος Φίλης. Υπουργός Παιδείας

    Νίκος Φίλης. Υπουργός Παιδείας


    Η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών θα κριθεί στο ΣτΕ. Δέκα γονείς και θεολόγοι αλλά και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις που είχε λάβει ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης,  βάση των οποίων αλλάζει ο τρόπος διδασκαλίας των θρησκευτικών σε δημοτικό γυμνάσιο και λύκειο.

    Γονείς και θεολόγοι υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του κ. Φίλη είναι αντισυνταγματικές, παράνομες, αντίθετες στη διεθνή σύμβαση της Ρώμης αλλά και στην ομολογία του ΣτΕ.

    Στην προσφυγή τους κάνουν λόγο για ριζική αλλαγή στο χαρακτήρα του μαθήματος, η οποία, όπως λένε αλλοιώνει τον “από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα ορθόδοξο χαρακτήρα του”.

    Υποστηρίζουν επίσης ότι με το νέο πρόγραμμα σπουδών τα θρησκευτικά μετατρέπονται σε “ιδιότυπη θρησκειολογία στην οποία αναμιγνύονται η ορθόδοξη πίστη με τα υπόλοιπα δόγματα και θρησκεύματα”, κάτι που όπως λένε οι προσφεύγοντες θα δημιουργήσει σύγχυση στους μαθητές, οι οποίοι λόγω του νεαρού της ηλικίας τους δεν γνωρίζουν τα βασικά σημεία της πίστης στην οποία ανήκουν ως χριστιανοί ορθόδοξοι.

    Παράλληλα υποστηρίζουν ότι ακυρώνεται το δικαίωμα γονέων και μαθητών για θρησκευτική εκπαίδευση, ενώ υποστηρίζουν ότι επιχειρείται μία διείσδυση στη θρησκευτική συνείδηση των παιδιών.



    ΣΧΟΛΙΑ