• Ελλάδα

    Jack Lew: Το ελληνικό χρέος, το Πουέρτο Ρίκο και η κλεψύδρα που αδειάζει


    Η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών Jack Lew στην Ελλάδα εχει και μια πρόσθετη γεωπολιτική διάσταση η οποία εχει διαφύγει της προσοχής των οικονομικών και πολιτικών αναλυτών μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Lew θα συναντηθεί σήμερα με τον Ευκλειδη Τσακαλώτο και τον Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Ελλάδα και των σχετικών συζητήσεων για το ελληνικό χρέος. Ήδη στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Lew επανέλαβε την ήδη εκπεφρασμένη άποψη του για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πριν απο 2 μόλις μήνες, σε συνάντηση του με τον κ. Dijsselbloem στο περιθώριο της συνόδου G-7, στο Σενται της Ιαπωνίας, ο κ. Lew είχε τονίσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για αυτό το θέμα.

    image

    Ο κ. Lew έκανε εκτενή αναφορά στη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην εξαιρετικά έκρυθμη, αυτόν τον καιρό, Ανατολική Μεσόγειο, συνδέοντας την αναδιάρθρωση και πιθανά ελάφρυνση του χρέους με την σταθεροποίηση της περιοχής. Αυτό όμως ειναι μόνο μια διάσταση του ενδιαφέροντος του κ. Lew για το συγκεκριμένο θέμα.

    Για να έχουμε όμως μια καλύτερη αντίληψη του ενδιαφέροντος του κ. Λιου γι αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να αναλογισθούμε και την άλλη διάσταση του θέματος για τις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα το εσωτερικό τους ζήτημα του τρέχοντος  χρέους και διαφαινόμενης χρεοκοπίας του Puerto Rico. Τον Μάιο το Puerto Rico δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει την πληρωμή 399 εκατομμυρίων δολαρίων έναντι του χρέους του, και πριν απο τρεις εβδομάδες, την 1η του Ιούλη ο κυβερνήτης κ. Alejandro Garcia Padilla ανακοίνωσε ότι το νησί δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε την επόμενη δόση του, που ανερχόταν σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

    image

    Το πρόβλημα αυτό ειναι μια τεράστια σπαζοκεφαλιά για την Αμερικανική κυβέρνηση, και αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς. Τον Μάιο ο κ. Lew επισκέφθηκε το Puerto Rico και ειναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρατηρήσουμε ότι το ενδιαφέρον του δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε οικονομικά θέματα, αλλα επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανθρωπιστική πλευρά του προβλήματος. Επισκέφθηκε νοσοκομεία και σχολεία, και έθεσε την οικονομική κρίση στα πλαίσια μιας εξελισσόμενης κρίσης παγκόσμιου ενδιαφέροντος, και συγκεκριμένα της κρίσης του ιού Ζικα. Στο πλαίσιο αυτών των παραμέτρων ο κ. Lew πρότεινε μια αναδιάρθρωση του χρέους του Puerto Rico, ακριβώς οπως προτείνει και για την Ελλάδα.

    Η καλυτερη αντίληψη του πολυδιάστατου ενδιαφέροντος της Αμερικανικής κυβέρνησης για το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα (και των παραλληλισμών ανάμεσα στην ελληνικη κρίση και αυτή του Puerto Rico) σίγουρα θα βοηθούσε την ελληνική κυβέρνηση για να χειριστεί καλύτερα την επίσκεψη Λιου. Σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το πρόσφατο ατόπημα του κ. Τσίπρα που έθεσε θέμα προσέγγισης με την Ρωσία στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ, μια πρόταση που απορρίφθηκε άμεσα και έντονα, πρώτα απ όλους απο τον ίδιο τον κ. Ομπάμα.

    image

    Ίσως το Μαξίμου θα έπρεπε κάποια στιγμή να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τέτοιες ευκαιρίες πιο σοβαρά και πιο οργανωμένα. Και πολυ περισσότερο, να θέσει συγκεκριμένους στόχους, που να ξεπερνούν επιτέλους την ανταλλαγή ανούσιων αστεϊσμών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τους ομολόγους του, που δεν έχουν κανένα απτό αποτέλεσμα.

    Η κλεψύδρα της ευκαιρίας αδειάζει πολύ γρήγορα για την ελληνική κυβέρνηση, ιδίως αν σκεφτούμε ότι σε λίγους μήνες η Αμερική θα εχει μια άλλη κυβέρνηση, που μπορει να εχει διαμετρικά αντίθετες απόψεις στο θέμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης.



    ΣΧΟΛΙΑ