Στο 3,8% παρέμεινε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που περίμεναν αύξηση στο 4%. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την αβεβαιότητα γύρω από τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Νοεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, οι προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας είχαν τοποθετήσει τον πληθωρισμό στο 4% για τον Σεπτέμβριο – δηλαδή στο διπλάσιο του στόχου που έχει θέσει η ίδια – πριν ξεκινήσει σταδιακή αποκλιμάκωση μέσα στο 2026.

1

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει μεταβλητές τιμές όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, υποχώρησε ελαφρώς στο 3,5% σε ετήσια βάση από 3,6% τον Αύγουστο, γεγονός που δείχνει κάποια σταθεροποίηση στις εσωτερικές πιέσεις τιμών.

Η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας (MPC) είναι προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου. Με τον πληθωρισμό να παραμένει αισθητά πάνω από τον στόχο του 2% και την οικονομία να παρουσιάζει αναιμική ανάπτυξη 0,1% τον Αύγουστο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων, τα οποία διατηρούνται στο 4%.

Παράλληλα, η MPC αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική, καθώς πλησιάζει η ανακοίνωση του φθινοπωρινού προϋπολογισμού της κυβέρνησης στις 26 Νοεμβρίου. Η υπουργός Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς, ενδέχεται να προχωρήσει σε δημοσιονομικά μέτρα όπως αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατεύθυνση του πληθωρισμού.

Η Ριβς έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης «στοχευμένων μέτρων» για την αντιμετώπιση της κρίσης κόστους διαβίωσης, ενώ εικάζεται ότι εξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια – ένα μέτρο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο, Σανζάι Ράζα, δήλωσε πως τέτοιες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αλλάξουν τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αναμένεται να κινηθεί στο 3,4% φέτος, να μειωθεί στο 2,6% το 2026 και να φτάσει τον στόχο του 2% έως το 2027.

 

Διαβάστε επίσης 

UniCredit: Aύξηση κερδών και εσόδων στο τρίτο τρίμηνο – Οι στρατηγικές επενδύσεις δικαίωσαν τον Όρσελ

Μίνιμουμ έσοδα 25 εκατ. ευρώ ετησίως απ’ το νέο γήπεδο στον Βοτανικό για τον Παναθηναϊκό

Λούβρο – Οι ειδικοί επισημαίνουν: «Δεν υπάρχει κακός εγκέφαλος εκεί έξω»