• First Top Stories

    Πιέσεις των θεσμών στην κυβέρνηση μετά τη δίωξη των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ -Στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι

    Jeroen Dijsselbloem

    Ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem


    Eνώπιον του ανακριτή κατά της διαφθοράς Κώστα Σαργιώτη απολογούνται σήμερα για το αδίκημα της απιστίας έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί, οι οποίοι  εμπλέκονται στην υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων από το Ταμείο.

    Η υπόθεση αφορά σε 28 ακίνητα, πέντε κτήρια των υπουργείων -Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτήρια ΔΟY, πέντε κτήρια της Αστυνομίας, το κτίριο του Κεράνη κ.α., που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

    Η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των ακινήτων (τα οποία είχαν χωρισθεί σε δύο χαρτοφυλάκια) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με την ανάδειξη από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου -μετά τη γνωμοδότηση των μελών του συμβουλίου- ως αναδόχων των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία “Γιούρομπανκ Πρόπερτις (Eurobank Properties) Α.Ε.Ε.Α.Π.” για το Β’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 145.810.000 ευρώ και “Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.” για το Α’ Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 115.500.000 ευρώ και συνολικά 261.310.000 ευρώ. Από την πλευρά του το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα  με το εισαγγελικό πόρισμα που συνέταξαν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννα Σέβη  μεγάλος χαμένος της πώλησης των εν λόγω ακινήτων ήταν το ελληνικό Δημόσιο καθώς η όλη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη με τη συνολική ζημία να κυμαίνεται στα 575.856.504 ευρώ. Eπιπρόσθετα κάνουν λόγο για  «επαχθείς μισθωτικούς όρους» που επάγονται ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων.

    Οι Εισαγγελείς έκριναν ότι τα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων «παρ’ ότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».

    Στην ίδια δικογραφία περιλαμβάνεται και η κατηγορία της υπεξαίρεσης για την οποία βαρύνονται τα μέλη της διοίκησης του Ταμείου, της επίμαχης περιόδου, για την οποία η έρευνα συνεχίζεται.

    Η υπόθεση σε βάρος των τριών αλλοδαπών τεχνοκρατών έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των θεσμών όπως προέκυψε από τον διάλογο Τσακαλώτου -Dijsselbloem στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, που βγήκε στο φως της δημοσιότητας.

    Θέση των Ευρωπαίων είναι ότι και οι τεχνοκράτες θα έπρεπε να απολαμβάνουν ποινική αμνηστία όπως τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, γι αυτό και ο  Dijsselbloem ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση την επέκταση της αμνηστίας για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων.

    Κυβερνητικές πηγές πάντως σημειώνουν με νόημα πως η δίωξη που έχει ασκηθεί από την πλευρά της εισαγγελίας σε  βάρος των τριών αλλοδαπών εμπειρογνωμόνων είναι τεκμηριωμένη δεδομένου ότι έφεραν ειδική γνώση και μπορούσαν να αποσοβήσουν τη ζημία για το Δημόσιο.

    Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία τροπολογία που πέρασε την περασμένη Τετάρτη η κυβέρνηση, ο εισαγγελέας ή οι αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου θα επιλαμβάνονται των μηνύσεων, καταγγελιών ή αναφορών για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νέου υπέρ- ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

    Ειδικότερα, πλέον εφόσον οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας λαμβάνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νόμου, του εσωτερικού κανονισμού της και της ισχύουσας νομοθεσίας, θα θεωρείται πως είναι σύμφωνες με το σκοπό της εταιρείας.

    Στη βάση αυτή, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν θα υπέχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους παρά μόνο για δόλο ή βαρεία αμέλεια.

    Στο ίδιο πλαίσιο η τροπολογία ξεκαθαρίζει πως σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως, ο οποίος αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης την εκτελεί αυτοπρόσωπος ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου.

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/article-ti-apallages-gia-ta-meli-tou-teped-perase-me-nichterini-tropologia-i-kivernisi/50237



    ΣΧΟΛΙΑ