• Ελλάδα

    Υπόθεση Novartis: Κραυγαλέες αντιφάσεις και «θολά» σημεία στις καταθέσεις των μαρτύρων

    • NewsRoom


    Βρίθουν από αντιφάσεις, εικασίες, εκτιμήσεις, αλλά και «θολά» σημεία οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, καθώς οι μάρτυρες προχωρούν μεν σε βαριές καταγγελίες κατά πολιτικών προσώπων, χωρίς όμως να προσκομίζουν τεκμήρια που να αποδεικνύουν το αληθές των λεγομένων τους.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάθεση μάρτυρα κατά του Άδωνι Γεωργιάδη. Ο μάρτυρας καταγγέλλει ότι, επί υπουργίας του κ. Γεωργιάδη, κυκλοφόρησαν καινούργια φαρμακευτικά προϊόντα της Novartis και, ειδικότερα, τα ακριβά ογκολογικά JAKAVI, VOTUBIA και SIGNIFOR, για τα οποία αναφέρει ότι «έλαβαν τιμή υψηλότερη από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία».

    Για την τιμολόγηση των φαρμάκων, όπως λέει ο ίδιος, «λήφθηκαν ως τιμές αναφορές αυτές της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα ακριβές αγορές, καθώς μόνον εκεί είχαν κυκλοφορήσει τα συγκεκριμένα φάρμακα». Ωστόσο, στην ίδια πρόταση, υποστηρίζει, στη συνέχεια, ότι κακώς ελήφθησαν ως τιμές αναφοράς οι «ακριβές» αγορές της Γερμανίας και της Βρετανίας, για να προσθέσει ακριβώς μετά ότι δεν υπήρχαν άλλες.

    Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «με τον τρόπο αυτό εκτός από τη ζημιά που επήλθε στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων, επιτυγχάνετο τεράστιο κέρδος για τη Novartis παγκοσμίως, καθώς η Ελλάδα γινόταν χώρα αναφοράς για τουλάχιστον 29 χώρες, έχοντας όμως λάβει η ίδια την τιμή κυκλοφορίας λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές αναφοράς δύο ιδιαίτερα ακριβών αγορών στο χώρο του φαρμάκου».

    Ενδεικτική, μάλιστα, είναι η αμέσως επόμενη φράση, με την οποία ο προστατευόμενος μάρτυρας κλείνει την κατάθεση που έδωσε στις 17 Ιανουαρίου 2018: «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι και όλα τα υπόλοιπα φάρμακα της Novartis που αναφέρονται στο “HARVARD PROJECT” κυκλοφόρησαν και τιμολογήθηκαν την περίοδο υπουργίας Γεωργιάδη».

    Εικασίες και υποθέσεις

    Ένα άλλο τρανταχτό παράδειγμα για την ασάφεια, αν όχι το ανυπόστατο, των κατηγοριών που διατυπώνονται είναι η εκτίμηση στην οποία προβαίνει, στην κατάθεσή του, ο προστατευόμενος μάρτυρας που αναγνωρίζεται με το «ψευδώνυμο» «Μάξιμος Σαράφης» σχετικά με τον αν πήρε χρήματα από τη Novartis ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Λιντζέρης.

    Αφού περιγράφει τις «εξυπηρετήσεις», όπως λέει, που έκανε ο κ. Λιντζέρης ως πρόεδρος του ΕΟΦ στην εταιρεία, ο μάρτυρας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για «όλες τις εξυπηρετήσεις αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000». Εκτίμηση που δεν στηρίζεται σε κανένα παραπάνω στοιχείο, αλλά φαίνεται να αποτελεί απλή εικασία.

    Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει τον μάρτυρα να παρουσιάσει μία ολόκληρη διαδρομή, η οποία τελικά κατέληγε στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Συγκεκριμένα, στην δικογραφία αναφέρεται το εξής: «Σχετικά με τον Λιντζέρη, ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας».

    Το… ατύχημα με τον Λαζαρίδη

    Σε μια άλλη περίεργη υπόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, προστατευόμενος μάρτυρας που καταθέτει σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά, κάνει λόγο για ένα ραντεβού του αντιπροέδρου της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού. Όμως, όταν ο ανακριτής ρωτάει τον προστατευόμενο για τον τόπο της συνάντησης, αυτός του απαντάει ότι αυτή πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Χρύσανθου Λαζαρίδη στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

    Ωστόσο, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ποτέ δεν είχε γραφείο στη Λεωφόρο Αθηνών 110, όπου και βρίσκεται η έδρα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Γραφείο εκεί διέθετε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όνομα-έκπληξη στις πρώτες σελίδες της δικογραφίας της Novartis

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μάξιμος Σαράφης και Αικατερίνη Κελέση: Ποιοι είναι οι 2 από τους 6 μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Novartis: Θα αποδειχτεί η μεγαλύτερη σκευωρία;



    ΣΧΟΛΙΑ