• Ελλάδα

    Υπόθεση Novartis: Ανοίγει σήμερα η πολιτική αρένα

    Βουλή

    Φωτογραφία: Eurokinissi.gr


    Μετά τα… προειδοποιητικά πυρά εκατέρωθεν για την υπόθεση Novartis, ήρθε η ώρα να περάσουμε στο κυρίως πιάτο. Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά μία νέα φάση αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που αναμένεται να είναι σκληρότερη από οτιδήποτε έχουμε δει έως σήμερα και θα κάνει τη Βουλή να μοιάζει με… αρένα για μονομάχους.

    Όπως έχει ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο πρωθυπουργός σήμερα θα εισηγηθεί στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, ώστε να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες που προκύπτουν για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία. Από την πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης θα κριθεί, πρακτικά, το μέλλον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που ουσιαστικά έχει ποντάρει τα πάντα σε αυτήν. Αν μεν τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία επιβεβαιωθούν και οι εμπλεκόμενοι έχουν όντως χρηματιστεί από τη Novartis, η κυβέρνηση θα κερδίσει πόντους, ενώ θα αποδυναμώσει και τους πολιτικούς της αντιπάλους, “εξοντώνοντας” κάποια από τα σημαντικότερα στελέχη τους. Αν όμως όλα αποδειχθούν μία σκευωρία, τότε το πλήγμα για την κυβέρνηση θα είναι τεράστιο, αφού θα μιλάμε για μία πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά μεθόδευση και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης.

    Είναι πάντως γεγονός ότι από την πλευρά της κυβέρνησης οι τόνοι έχουν πέσει. Από τις κορώνες για το “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους” έχουμε περάσει σε πιο μετριοπαθείς τοποθετήσεις για μία υπόθεση που θα πρέπει να ερευνηθεί και είναι άκαιρο να βγάλει κανείς πρόωρα συμπεράσματα, με δεδομένο και το τεκμήριο της αθωότητας, και αυτή η αλλαγή τόνου δείχνει ότι στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για το πώς χειρίστηκαν μέχρι τώρα επικοινωνιακά την υπόθεση της Novartis, συνδέοντας την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης με αυτήν. Ο κίνδυνος ενός φιάσκου μεγατόνων είναι ορατός, ειδικά τώρα που αρχίζουν και βγαίνουν στο φως οι αντιφάσεις και τα κενά στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την άλλη, όμως, τώρα που μπαίνουμε στο “ζουμί” της υπόθεσης, είναι πια αργά για να κάνει πίσω η κυβέρνηση. Οι τόνοι έχουν ήδη ανέβει από την πλευρά της αντιπολίτευσης, και η όποια υποχώρηση του Μαξίμου θα ερμηνευθεί ως απόδειξη ενοχής.

    Ένα άλλο στοιχείο που προβληματίζει το Μαξίμου είναι η αρραγής στάση που τηρούν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Παρά τις όποιες εσωκομματικές έριδες (Γεννηματά-Βενιζέλος, μητσοτακικοί-καραμανλικοί-σαμαρικοί), δεν υπήρξαν αλληλοκαρφώματα και αποστάσεις από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Αντίθετα, οι ηγεσίες των δύο κομμάτων εξέφρασαν την πλήρη στήριξή τους στα στελέχη τους που κατονομάζονται στη δικογραφία, υιοθετώντας τα περί υποκινούμενης από την κυβέρνηση σκευωρίας και διαψεύδοντας τις προσδοκίες της κυβέρνησης.

    Και κάπως έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βρεθεί σε μία κατάσταση όπου είναι μόνη εναντίον όλων. Όμως το αποτέλεσμα της μονομαχίας αυτής θα κριθεί μέσα στην “αρένα” της Βουλής…

    Οι κ. κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Βουλή

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εκτός ορίων η πολιτική κόντρα: «Βολές» Μητσοτάκη στο Μαξίμου για την επίθεση στην επιχείρηση της Μαρέβας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άδωνις για την επίθεση στην επιχείρηση της Μαρέβας Μητσοτάκη: «Καταλαβαίνουν που οδηγούν τη Χώρα;»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προανακριτική για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση Novartis



    ΣΧΟΛΙΑ