• Ελλάδα

    Η κρίση στην Ιταλία φέρνει προληπτική γραμμή στήριξης

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας


    Με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ιταλία οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, βλέποντας τον κίνδυνο να μετατραπεί η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία νέα Ελλάδα του 2015 να γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

    Κανένα από τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ιταλική κυβέρνηση δε φαίνεται να είναι θετικό για την Ευρώπη. Οι λαϊκιστές των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά είναι οι ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή, και αυτό δύσκολα θα αλλάξει αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές. Και μπορεί να μην έχουν και πολλά κοινά μεταξύ τους, όμως τους ενώνει η αντιπάθειά τους για την Ευρώπη και η επιθυμία τους για αύξηση δαπανών και μείωση φόρων, που προφανώς θα πρέπει να συνοδευτεί από ένα “κούρεμα” χρέους για να μην εκτροχιαστεί εντελώς η ιταλική οικονομία. Αλλά θα δεχόταν ποτέ το Βερολίνο ένα τέτοιο “κούρεμα”; Προφανώς και όχι. Ακόμα και αν το τίμημα ήταν η έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ, που θα προκαλούσε χρηματοπιστωτικό “τσουνάμι” στην Ευρωζώνη.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ελλάδα απειλείται με “τρικυμία”. Η “καθαρή” έξοδος από τα μνημόνια μοιάζει πιο μακριά από ποτέ (αν υπήρξε δηλαδή ποτέ και δεν ήταν απλώς ένα επικοινωνιακό τέχνασμα της κυβέρνησης), αφού το να εξαρτάται η χώρα μας στις αγορές από τις διαθέσεις των αγορών σε μία περίοδο τέτοιας αβεβαιότητας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Ήδη οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα λόγω της ιταλικής κρίσης, και αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, που είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, η αβεβαιότητα θα επιμείνει και θα επηρεάσει την ικανότητα της Ελλάδας να δανείζεται από τις αγορές. Ποιος μπορεί να το ρισκάρει αυτό; Ποιος στην Ευρώπη θα ήθελε να ρισκάρει να δει ξανά την Ελλάδα στο έλεος των αγορών, με κίνδυνο να χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί ξανά από τις χώρες της Ευρωζώνης;

    Για το λόγο αυτό, οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει την παροχή προληπτικής γραμμής στήριξης αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα, ώστε τουλάχιστον η Ελλάδα να μην αποτελεί μία μόνιμη πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους. Πρόκειται για ένα σενάριο το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει απορρίψει κατηγορηματικά, όμως ίσως να το ξανασκεφτεί βλέποντας τα δεδομένα για τη χώρα μας να είναι δυσμενή. Αν η Ελλάδα δεν έχει εξασφαλισμένη πρόσβαση στις αγορές και οι εξωτερικοί κίνδυνοι παραμένουν σοβαροί, τότε δεν μπορεί να υπάρξει όχι “καθαρή” έξοδος, αλλά ούτε καν έξοδος, και όσο κι αν στο Μαξίμου θέλουν να περάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, μάλλον δεν θα ρισκάρουν να περάσει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός εξαιτίας του οποίου η Ελλάδα βυθίστηκε σε μία ακόμα κρίση…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η απόφαση της Κομισιόν για τους λιγνίτες της ΔΕΗ – Προς πώληση οι πιο ανταγωνιστικές μονάδες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόλεμος ΝΔ-Καμμένου για το ταξίδι στο Μονακό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ή τώρα ή ποτέ: Τελεσίγραφο ΔΝΤ μέχρι τη Δευτέρα για το χρέος



    ΣΧΟΛΙΑ