• Οικονομία

    Ή τώρα ή ποτέ: Τελεσίγραφο ΔΝΤ μέχρι τη Δευτέρα για το χρέος

    • NewsRoom
    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    H πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Ή τώρα ή ποτέ για το ΔΝΤ, με το Washington Group να συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη στον Καναδά, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των G7. Στόχος είναι η επίτευξη οριστικής συμφωνίας εντός του Ιουνίου, που θα καθορίσει και τη μετέπειτα στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

    Οι θεσμοί της ευρωζώνης θα προσπαθήσουν να λάβουν μια στήριξη της τελευταίας στιγμής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αυτή την εβδομάδα για την πρόταση που έχουν καταθέσει σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να διασφαλίσουν την αξιόπιστα της χώρας, ώστε να μπορεί να αυτοχρηματοδοτείται από τις αγορές μετά την λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου. Αυτό αναφέρει δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος.

    Οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο μιας συνάντησης του Καναδά με τους υπουργούς οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G7), τον Ιούνιο, δήλωσαν αξιωματούχοι κοντά στις συζητήσεις στο διεθνές πρακτορείο.

    «Αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα συμμετάσχει καθόλου στην διάσωση.

    Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, το ΔΝΤ έλαβε μέρος στα δύο πρώτα πακέτα στήριξης της Ελλάδα, αλλά έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρίτο έως ότου η ευρωζώνη συμφωνήσει στο πως θα ελαφρύνει το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας που φτάνει το 179% του ΑΕΠ της.

    Πολλές χώρες της ερωζώνης, ειδικά οι υπέρμαχοι της συντηρητικής δημοσιονομικής πολιτικής, όπως η Γερμανία, θέλουν την συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα για να διασφαλίσουν ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να δανείσουν ξανά στην Αθήνα και ότι η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα δάνεια από την ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια.

    Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Βερολίνο δεν αποδέχεται την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους και αντ’ αυτού υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα κρατήσει για πολλά χρόνια τα μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα, μπορεί να μην χρειαστεί καθόλου ελάφρυνση.

    Υπενθυμίζουμε πως στο Washington Group συμμετέχουν οι υπουργοί οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, μαζί με τους επικεφαλής της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Διαβουλεύσεις κορυφής» στις Βρυξέλλες για το «ρόλο» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Suddeutsche Zeitung: Διπλό «όχι» του Όλαφ Σολτς στο ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζ. Ράις: Στενεύουν τα περιθώρια για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν πρόκειται να φύγουμε



    ΣΧΟΛΙΑ