• Top Stories

    Για του χρόνου μετατίθεται η συζήτηση για ασφαλιστικό και αγρότες

    Τσακαλώτος - Σταθάκης

    Τσακαλώτος – Σταθάκης


    Για την νέα χρονιά φαίνεται ότι μετατίθεται η συζήτηση για τα δυο καυτά θέματα  που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και τα οποία δεν είναι άλλα από  το ασφαλιστικό και την αλλαγή στην φορολόγηση των αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι  εταίροι προσανατολίζονται να βάλουν τελικά στο τρίτο  και όχι στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων τις μεταρρυθμίσεις αυτές με την ελπίδα ότι τα δυο  δισεκατομμύρια ευρώ που θα έχουν πέσει στην αγορά από την αποδέσμευση  της πρώτης δόσης και οι κινήσεις που θα κάνουν οι Τράπεζες -καθώς  η ανακεφαλαιοποίηση πήγε καλά -θα έχουν αλλάξει το κλίμα στην χώρα.

    Η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων σχετίζεται άμεσα με την διεθνή κατάσταση και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην κεντρική Ευρώπη εξ αιτίας της τρομοκρατίας και δευτερευόντως  του προσφυγικού. Έτσι με τίποτα δεν θα ήθελαν την συγκεκριμένη στιγμή να υπάρξει κοινωνική ένταση και αναταραχή  στην Ελλάδα καθώς το βάρος των Ευρωπαίων έχει πέσει στην φύλαξη των συνόρων. Θέλουν όπως φαίνεται η οποία λύση να είναι προϊόν διαλόγου με όλες τις πλευρές .

    Εν τω μεταξύ  την ερχόμενη Πέμπτη η Παρασκευή-μόλις δηλαδή επιστρέψει από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ ο Αλέξης Τσίπρας – αναμένεται η κυβέρνηση να ζητήσει την σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτών αρχηγών προκειμένου να συζητήσει το προσφυγικό, τα ασφαλιστικό και το θέμα της παιδείας. Όπως είχαν  γράψει από χθες τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ο πρωθυπουργός  επιθυμεί να προβεί σε μια τέτοια κίνηση καθώς θέλει  να ακούσει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων αλλά και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις στην κοινωνία  .

    Η αναβολή που πήρε η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έχει να κάνει κυρίως με τις εξελίξεις στην ΝΔ δεδομένου ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να ορίσει τον συνομιλητή του Αλέξη Τσίπρα  μέχρι και τις εσωκομματικές εκλογές. Παράλληλα η κυβέρνηση διαμορφώνει μια βάση συζήτησης για όλα τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα  από την οποία θα ξεκινήσουν οι συνομιλίες -εφόσον συμφωνήσουν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές  .

    Τα όσα συνέβησαν στην ΝΔ τα τελευταία εικοσιτετράωρα συζητήθηκαν πάντως και στην σύσκεψη που είχε χθες το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του  συνεργάτες του . Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε η εκτίμηση ότι δεδομένων των προβλημάτων που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι υποψήφιοι πρόεδροι δύσκολα θα συναινέσουν  στο να υπάρξει διάλογος για το ασφαλιστικό ενώ εκφράστηκε η άποψη  ότι θα ανέβουν ακόμα περισσότερο οι τόνοι της αντιπαράθεσης προκειμένου οι ψηφοφόροι της ΝΔ να ξεχάσουν το φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής .

    Η κυβέρνηση πάντως ρίχνει όλο της το βάρος στην δημιουργία κέντρων εισόδου των προσφύγων  στα νησιά του Αιγαίου αντιλαμβανόμενη ότι από την συνεισφορά της στα θέματα της τρομοκρατίας μπορεί και να αλλάξουν πολλά  .  Έτσι και     μέχρι  και της  20 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το πρώτο  hot spot στην Μυτιλήνη και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν και άλλα.



    ΣΧΟΛΙΑ