• Ελλάδα

    Οι FT «αποθεώνουν» Σέριφο, Μάνη και Αμοργό


    «Αν και τα αστέρια των Κυκλάδων είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη, η Σέριφος λάμπει με μεγαλοπρέπεια στη σκιά τους, απαρατήρητη και ανενόχλητη από τις ορδές των παραθεριστών. Όπως λέει και ένας τουριστικός οδηγός “ελάχιστα έχουν συμβεί εδώ από τότε που επέστρεψε ο Περσέας με το κεφάλι της Μέδουσας”, σημειώνουν, αναφερόμενοι στο νησί της Σερίφου, οι FT σε ένα αφιέρωμα στα ιδιαίτερα τουριστικά καταφύγια της Μεσογείου – σε μέρη με ιδιαίτερο χρώμα, τα οποία έχουν καταφέρει να μείνουν «αμόλυντα» από τον μαζικό τουρισμό.

    Η Σέριφος βρίσκεται, μάλιστα, στην πρώτη θέση, μεταξύ των 10 προτεινόμενων τουριστικών προορισμών. Και, όπως γράφουν οι FT: Αεροδρόμιο δεν υπάρχει και τα δρομολόγια των πλοίων μπορεί να είναι απρόβλεπτα (ο χρόνος του ταξιδιού από την Αθήνα ποικίλλει από δύο έως πέντε ώρες), αλλά το ταξίδι αξίζει πραγματικά — την ώρα που το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι, είναι αδύνατο να μην σε εντυπωσιάσουν τα απότομα, άγονα βουνά που υψώνονται κάθετα ακριβώς πάνω από την ακτή. Κρεμασμένη σε μία από αυτές τις κορυφές βρίσκεται η Χώρα, η πρωτεύουσα του νησιού, μία από τις γραφικότερες κωμοπόλεις της Μεσογείου. Όταν ο ταξιδευτής Theodore Bent επισκέφτηκε το νησί, το 1883, τρόμαξε από την φτώχεια και τις άθλιες συνθήκες ζωής που επικρατούσαν, αλλά τα τελευταία χρόνια τα ταπεινά σπιτικά των νησιωτών μετατρέπονται σε στιλάτα, αλλά διακριτικά, καταφύγια, χάρη στην έμπνευση Αθηναίων σχεδιαστών και αρχιτεκτόνων.

    Η άγρια ομορφιά της Μάνης

    Το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, η χερσόνησος της Μάνης, γράφουν οι FT, γίνεται όλο και πιο άγριο όσο νοτιότερα πας. Η ταραχώδης ιστορία της περιοχής οδήγησε, σημειώνουν, στην κατασκευή οχυρωμένος πέτρινων πυργόσπιτων, κάποια από τα οποία λειτουργούν σήμερα ως τουριστικά καταφύγια.

    Το απέραντο γαλάζιο της Αμοργού

    Το γεγονός ότι το σημαντικότερο τουριστικό αξιοθέατο στην Αμοργό, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, είναι το μοναστήρι της, λέει πολλά για το ίδιο το νησί, σημειώνουν, επίσης, οι FT, προσθέτοντας ότι η Αμοργός έχει μείνει σχεδόν ανεπηράστη από τον μαζικό τουρισμό. Δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα από τότε που ο Luc Besson γύρισε εδώ την ταινία «Απέραντο Γαλάζιο», τη δεκαετία του 1980, καταλήγει το αφιέρωμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η υπέροχη κατοικία στη Φολέγανδρο που έγινε αφιέρωμα στους FT



    ΣΧΟΛΙΑ