• Top Stories

    Αποχωρεί η «άτεγκτη» κυρία της Δικαιοσύνης


    Ερωτηματικά έχει προκαλέσει η παραίτηση της γυναίκας που είχε συνδυάσει το όνομά της με την καταπολέμηση της Διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για την 37χρονη ραγδαία ανερχόμενη Πόπη Παπανδρέου, η οποία αποχωρεί από το πόστο που την ανέδειξε για καθαρά προσωπικούς λόγους. Εισαγγελικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται για «υποχρεωτική» παραίτηση, αλλά για μια αποχώρηση που αποτελεί προσωπική επιλογή της ίδιας της κας Παπανδρέου, που μετρά σημαντικές επιτυχίες από τη θέση της επίκουρου εισαγγελέως Διαφθοράς.

    Μάλιστα, είναι γνωστό πως έχει την στήριξη της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Ράικου που θα συνεχίσει το έργο της με τους επίκουρους εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου, Γιάννη Σέβη και Αντώνη Ελευθεριάνο, ενώ αναμένεται σύντομα η «ομάδα κρούσης» να ενισχυθεί, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα στις δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοιχτές.

    Πόπη Παπανδρέου. Τέως επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς
    Πόπη Παπανδρέου. Τέως επίκουρη Εισαγγελέας Διαφθοράς

    Ποια είναι η άτεγκτη κυρία της ελληνικής δικαιοσύνης;

    Με καταγωγή από της Συκιές Αρτας, μεγάλωσε στα Πατήσια, σπούδασε στη Νομική Αθήνας, έλαβε πτυχίο με άριστα, έκανε μεταπτυχιακά στο ποινικό δίκαιο, εκπονεί διδακτορική διατριβή στη Νομική Σχολή Αθηνών και μπήκε στο δικαστικό σώμα το 2008. Παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει ήδη συγγράψει τέσσερα νομικά βιβλία, ενώ ήταν από τα πρώτα πρόσωπα που πήρε κοντά της στο τμήμα οικονομικού εγκλήματος η Ελένη Ράικου με την συνεργασία τους να αποφέρει σημαντικούς καρπούς.

    Μικροκαμωμένη, πάντα καλοντυμένη, ακέραιη, με «κοφτερή» κατά πολλούς γλώσσα και κατά γενική ομολογία των συναδέλφων της «άφθαστη στα νομικά», έκανε την γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» να γράψει για αυτήν πως «όταν η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου θέλει να στείλει κάποιον στη φυλακή, είναι σε θέση να γράψει σε μια νύχτα 100 σελίδες». Την προσήλωση και την επιμονή της έχουν εκθειάσει κατά καιρούς αρκετοί συνάδελφοί της, χαρακτηρίζοντάς την «προσηλωμένη στο αντικείμενό της», «ακαταπόνητη».

    Οι σοβαρές υποθέσεις

    Είχε συμπληρώσει τρία χρόνια στο εισαγγελικό σώμα, όταν η Ελένη Ράικου την πήρε κοντά της στο τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος. Την υπογραφή της φέρουν αρκετά σημαντικά εισαγγελικά πορίσματα, μεταξύ των οποίων αυτό για το σκάνδαλο Energa-Hellas Power, αλλά και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκτός από το έργο της, παραμένει γνωστή και για την ημέρα της σύλληψης του Ακη Τσοχατζόπουλου. Η Πόπη Παπανδρέου ήταν η εισαγγελέας που χτύπησε την πόρτα του νεοκλασικού επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, συνοδεία αστυνομικών, ανακοινώνοντας στον πρώην υπουργό ότι συλλαμβάνεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

    Από το καλοκαίρι του 2013 ανέλαβε σειρά σοβαρότατων υποθέσεων, όπως τις συμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου και το κύκλωμα υπαλλήλων και ασφαλισμένων στο ΤΑΥΠΕΚΩ, αλλά και το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Proton Bank. Κατά το παρελθόν, ανακάλυψε το μηχανισμό για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από το ταμείο της ΠΑΕ ΑΕΚ, μέσα από κοινούς λογαριασμούς, επενδύσεις σε μετοχές, αγορά ακινήτων και πολυτελών αυτοκινήτων, είχε αναλάβει την έρευνα των καταγγελιών της Ζωής Γεωργαντά σε σχέση με τη σκόπιμη διόγκωση του ελληνικού χρέους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ενώ είχε ασκήσει και δίωξη σε πρώην στελέχη του ΟΠΑΠ, αλλά και της Intralot και της Εταιρείας Στοιχημάτων, για απιστία και ηθική αυτουργία στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος.



    ΣΧΟΛΙΑ