• Ελλάδα

    Ανασχηματισμός: Πότε θα γίνει. Τα ανοικτά μέτωπα

    Αλέξης Τσίπρας


    Οι φήμες περί ανασχηματισμού υπήρχαν εδώ και καιρό, όμως φούντωσαν για τα καλά μετά την παραίτηση του Κώστα Ζουράρι, η οποία κατά πολλούς θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για ένα γενικότερο “λίφτινγκ” στο κυβερνητικό σχήμα. Και το γεγονός ότι το πόστο του υφυπουργού Παιδείας δεν καλύφθηκε από κάποιο άλλο πρόσωπο, αλλά τα καθήκοντά του πέρασαν στην αρμοδιότητα του υπουργού Παιδείας (προφανώς προσωρινά), εντείνει τη φημολογία αυτή.

    Οι εξελίξεις αναμένονται μετά το Σαββατοκύριακο, και ειδικότερα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την Παρασκευή και το Σάββατο. Η συνεδρίαση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Κουμουνδούρου, καθώς πρόκειται για το ανώτατο κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, και η συνεδρίαση εκκρεμεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι η στάση που θα κρατήσουν στη συνεδρίαση οι εκπρόσωποι των… αντιρρησιών του ΣΥΡΙΖΑ, και ειδικά τον Νίκο Φίλη και την ομάδα των “53”, λίγες μέρες μετά την ψήφιση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει μεταξύ άλλων τις επίμαχες διατάξεις για τους πλειστηριασμούς και τις απεργίες. Αυτή η εσωτερική αντιπολίτευση στην ηγεσία του κόμματος σε κάθε ευκαιρία εκφράζει “αριστερές” αντιρρήσεις στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, και εν προκειμένω αναμένεται να υπάρξει αρκετή “γκρίνια” και πιέσεις για περαιτέρω προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

    Απώτερος στόχος των “αντιρρησιών” είναι να πιέσουν καταστάσεις ώστε να ενισχύσουν την επιρροή τους στις κυβερνητικές αποφάσεις, και για να γίνει αυτό θα πρέπει προφανώς να “διεισδύσουν” στο κυβερνητικό σχήμα. Θα τους κάνει τη… χάρη να τους παραχωρήσει υπουργικά πόστα ο Αλέξης Τσίπρας;

    Σε κάθε περίπτωση, ο ανασχηματισμός δεν αναμένεται να είναι σαρωτικός, αλλά σχετικά μικρής κλίμακας. Πιθανόν να απομακρυνθούν υπουργοί για τους οποίους υπάρχει δυσαρέσκεια, και όχι μόνο από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Γιάννης Μουζάλας, ενώ αντίθετα υπουργοί όπως ο Πάνος Καμμένος παραμένουν αμετακίνητοι, προς απογοήτευση βέβαια των αντιρρησιών του ΣΥΡΙΖΑ, που ενοχλούνται από τις συχνές παρεμβάσεις του στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:«Βόμβα» από το ΔΝΤ για τη μείωση στο αφορολόγητο-Ποιοι θα χάσουν έως και 650 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τηλεοπτικές άδειες: Αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι για ΣΚΑΪ και Star-Οι υπόλοιποι σήμερα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατερίνα Μητσοτάκη: Γιατί αποφάσισε να φέρει τώρα τη μεσιτική εταιρεία-κολοσσό Barnes στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ