• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    H NΔ ζητάει να δοθούν τώρα τα ονόματα των υπουργών που έχουν offshore εταιρίες

    • NewsRoom


    Μπορεί η κυβέρνηση να απέσυρε τη διάταξη για τις offshore όμως το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης συνεχίζεται. Γι΄ αυτό και η αναγγελία της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, ότι θα κατατεθεί νέα τροπολογία που θα αλλάξει εκείνη που ψηφίστηκε που πριν από δέκα μέρες και το Μαξίμου υπερασπιζόταν μέχρι χθες προβάλλοντας αστεία και παραπλανητικά επιχειρήματα, όχι μόνον δεν έκαμψε τις αντιδράσεις και δεν καταλάγιασε τον σάλο που προκλήθηκε, αλλά έφερε με μεγαλύτερη ένταση το καίριο ερώτημα που ευθύς εξ αρχής είχε τεθεί: Ποιον ή ποιους υπουργούς ή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ με οικονομικά συμφέροντα σε «συνεργάσιμους» φορολογικούς παραδείσους ήθελαν να καλύψουν με την «πονηρή» τροπολογία που παρεισφρησε στο πολυνομοσχέδιο των 7.500 σελίδων ώστε να μη γίνεται αντιληπτός ο φωτογραφικός χαρακτήρας της ρύθμισης;

    Παρά τους… «λεονταρισμούς» ότι θα προκαλέσει η κυβέρνηση ονομαστική ψηφοφορία για να φέρει δήθεν με αυτό τον τρόπο σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση, οι εκπρόσωποι της τελευταίας επιμένουν ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα προσέλθουν απολογούμενοι στο Κοινοβούλιο και -εκόντες, άκοντες- θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις:

    *πρώτον, γιατί έφεραν την επίμαχη διάταξη,
    *δεύτερον, γιατί παραπλάνησαν τους βουλευτές και,
    *τρίτον, γιατί επί 48 ώρες συνέχιζαν το «κρυφτούλι» και τα ψέματα πως τάχα επρόκειτο για εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο, ενώ η πραγματικότητα ήταν ότι αφορούσε «ξέπλυμα» ποινικών για πολιτικούς που έχουν παραβιάσει την ισχύουσα νομοθεσία.

    Κυβερνητικό βατερλό

    Στην αντιπολίτευση κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου κυβερνητικό «Βατερλό», επισημαίνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που ακόμη και οι πειθήνιοι βουλευτές της πλειοψηφίας που», όπως λένε, «έχουν χωνέψει τόσα και τόσα, αλλά αυτό το σκάνδαλο ήταν πολύ μεγάλο για να το καταπιούν». Προαναγγέλλουν δε ότι υψηλούς τόνους στη συζήτηση που θα γίνει επί της νέας τροπολογίας.

    «Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore», ανέφερε η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την αναγγελία της κυβερνητικής υπαναχώρησης και ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της Συγγρού Γιώργος Κουμουτσάκος είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για να ληφθεί απόφαση ακύρωσης της σκανδαλώδους ρύθμισης.

    Για την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, «παραμένει το ερώτημα: Ποιος υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους».

    Τι σχολιάζει ακριβώς η αντιπολίτευση;

    Νεοδημοκρατικές πηγές σχολίαζαν ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πιάστηκαν με την … offshore στην πλάτη», με αφορμή το γεγονός ότι το Φ.Ε.Κ. με την απαράδεκτη διάταξη για τις offshore εταιρίες δημοσιεύτηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Κάνοντας λόγος για «μεθόδευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σημείωναν ότι με τον τρόπο αυτό «ουσιαστικά “τακτοποιούνται” όποιοι τυχόν υπουργοί, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη συμμετείχαν σε offshore εταιρίες». Ενώ χαρακτήριζαν την όλη υπόθεση και την εκ των υστέρων τροποποίηση της διάταξης ως «επιτομή της υποκρισίας, του ψεύδους και της εξαπάτησης.

    Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ επεσήμαινε ότι «έντρομη η κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρίες». Σχολιάζοντας, μάλιστα, εμμέσως τους ισχυρισμούς της κυβερνητικής εκπροσώπου πως δήθεν ο νόμος του 2010 που τροποποιήθηκε με τη σκανδαλώδη διάταξη δεν ήταν εφαρμόσιμος, συμπλήρωναν: «Τα υπόλοιπα στη Βουλή», φράση που δείχνει διάθεση για σκληρή αντιπαράθεση.

    Έντονη ήταν, εξάλλου, και η αντίδραση του Ποταμιού το οποίο σε ανακοίνωσή του σημείωσε πως «αφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore».

    Η Σεβαστουπόλεως θεωρεί ότι αυτό είναι ένα βήμα που πρέπει να συμπληρωθεί και από ένα επόμενο, όπως έχει προτείνει ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης με τη φράση: «Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα».

    Σε αυτό το πλαίσιο, το Ποτάμι κάλεσε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν στην αυτοδέσμευση ότι δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους προστατευμένες έξω από τη χώρα. «Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

    «Η κυβέρνηση που έχει κάνει ήδη μια γκάφα η οποία μπορεί να αποδειχθεί ύπουλη προσπαθεί τώρα με νέα διάταξη να περάσει στην επίθεση», σχολίασαν από την Ένωση Κεντρώων. «Θέλουν να εμφανιστούν από κατηγορούμενοι κατήγοροι» συμπλήρωσαν οι επιτελείς του κόμματος του Βασίλη Λεβέντη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/pios-korifeos-axiomatouchos-tis-kivernisis-ine-sti-lista-tis-ubs-2/49400

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/megali-anisichia-gia-mega-den-katatethikan-ta-3-ekat-evro-sto-tamio-analitiko-reportaz-se-ligo/49716



    ΣΧΟΛΙΑ