• Πολιτική

    H EE έστειλε «τελεσίγραφο» στον Μαδούρο και οι ΗΠΑ καλούν τα κράτη να επιλέξουν πλευρά

    • NewsRoom

    Φ. Μογκερίνι


    Εκλογές «ελεύθερες και διαφανείς» εντός των επόμενων ημερών απαιτεί από την κυβέρνηση Μαδούρο στη Βενεζουέλα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ προειδοποιεί πως σε διαφορετική περίπτωση θα αναγνωρίσει άμεσα τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος των 28 κρατών η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι καθιστά σαφές ότι οι Βρυξέλλες θα λάβουν νέα μέτρα αν δεν προκηρυχθούν νέες εκλογές στη Βενεζουέλα. Υπενθυμίζει δε στον Νικολά Μαδούρο την πάγια θέση της Ε.Ε. πως οι πρόσφατες εκλογές της περασμένη άνοιξης δεν ήταν «ελεύθερες, δίκαιες ή αξιόπιστες» και ως εκ τούτου το σημερινό καθεστώς να «στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης».

    Η Φ. Μογκερίνι σημειώνει ξανά πως οι Βρυξέλλες ζητούν την αποκατάσταση των νομοθετικών εξουσιών στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας (της οποίας ηγείται ο Χ. Γουαϊδό).

    Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανακοίνωση για την προκήρυξη εκλογών με τις απαραίτητες εγγυήσεις τις επόμενες ημέρες, η ΕΕ θα αναλάβει περαιτέρω ενέργειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 233 του Συντάγματος της Βενεζουέλας, καταλήγει το ευρωπαϊκό ανακοινωθέν.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε  τις χώρες να “επιλέξουν πλευρά” στην κρίση της Βενεζουέλας, αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο της χώρας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

    “Τώρα είναι η ώρα για όλα τα άλλα κράτη να επιλέξουν πλευρά. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις, χωρίς άλλα παιχνίδια. Είτε τάσσεστε με τις δυνάμεις της ελευθερίας, είτε συνασπίζεστε με τον Μαδούρο και την καταστροφή” είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    “Τώρα έχουμε έναν νέο ηγέτη, τον (Χουάν) Γκουαϊδό, στη Βενεζουέλα, ο οποίος υποσχέθηκε να οργανώσει εκλογές και να επαναφέρει τη συνταγματική τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή. Δεν μπορούμε να καθυστερούμε αυτήν την κρίσιμη συζήτηση, που έχει προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου. Για χάρη της Βενεζουέλας και της περιοχής, πρέπει να στηρίξουμε τον λαό της”, πρόσθεσε.

    “Μην δοκιμάζετε την αποφασιστικότητά μας”, τόνισε ο Πομπέο, απευθυνόμενος στον Νικολάς Μαδούρο και καλώντας τον να παράσχει προστασία, όπως οφείλει βάση των διεθνών συνθηκών, στους Αμερικανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο κυβερνά “ένα παράνομο, μαφιόζικο κράτος”, είπε.

    Ο Πομπέο ζήτησε επίσης από τις δυνάμεις ασφαλείας “να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση” μετά τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που έκαναν λόγο για νεκρούς και τραυματίες στις διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο.

    Ήδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμ. Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Π. Σάντσεθ ανακοίνωσαν σχεδόν ταυτόχρονα, ότι θα αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, αν δεν προκηρυχθούν εκλογές στη χώρα εντός οκτώ ημερών.

    Λίγο αργότερα ακολούθησε η Γερμανία και η Βρετανία, οι οποίες ανακοίνωσαν επίσης ότι είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, στις επόμενες οκτώ ημέρες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Ρωσία και Κίνα μπλόκαραν το Αμερικανικό προσχέδιο ψηφίσματος κατά του Μαδούρο



    ΣΧΟΛΙΑ