• Πολιτική

    Γρηγόρης Δημητριάδης: Η πτώση ενός ανιψιού, οι εμμονές και τα βουνά της προστασίας (4 αποκλειστικές φωτό)

    O Γρηγόρης Δημητριάδης στο Σπαθί στην Τζιά τον Αύγουστο


    17 Νοέμβρη 2022. Γύρω στις 11.45 π.μ. Είναι λίγο πριν αρχίσουν να κλείνουν οι δρόμοι για την πορεία.

    Στην συμβολή των οδών Μηλιώνη και Σόλωνος ένας ψιλόλιγνος κύριος, ντυμένος κάζουαλ, με κόκκινο «V» πουλόβερ, άσπρο πουκάμισο και υφασμάτινο παντελόνι μιλάει απορροφημένος στο κινητό του μέσω ενός λευκού hands free περιμένοντας να ανοίξει το φανάρι για τους πεζούς.

    Δίπλα του ως «προστατευτική γυάλα» ο προσωπικός του φρουρός με διαστάσεις «βουνού» φροντίζει για τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας.

    Πρόκειται για τον Γρηγόρη Δημητριάδη, το απόλυτο πρόσωπο των ημερών, που κάνει την αγαπημένη του καθημερινή συνήθεια… περπάτημα στο Κέντρο της Αθήνας.

    Πάντα την ίδια ώρα και μιλώντας ασταμάτητα στο τηλέφωνό του.

    Μόνο που όταν ήταν στο Μέγαρο Μαξίμου είχε δίπλα, εμπρός και πίσω του, περισσότερα «βουνά»…. για να τον προστατεύουν.

    Σε σημείο μάλιστα που πολλές φορές άγγιζε την υπερβολή.

    Τα “βουνά”, οι καυγάδες και αυτοί που τον είχαν ανάγκη

    Είναι νωπές άλλωστε οι μνήμες από το επεισόδιο που είχε αποδοθεί σε άντρα της αστυνομικής του συνοδείας όπου σύμφωνα με καταγγελίες είχε εμπλακεί στην Μιχαλακοπούλου σε χοντρό καυγά με μοτοσυκλετιστή «δια ασήμαντον αφορμή».

    Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, χωρίς υπερβολή, το διάστημα της θητείας του στο Μέγαρο Μαξίμου ως Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, δηλαδή το «δεξί του χέρι», κυβέρνησε τη χώρα… με τον τρόπο του.

    Δεν είναι τυχαίο ότι το 2020 συμπεριλαμβανόταν στη λίστα «ΜΟΝΟΝΕWS100» των πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

    Δεν είναι ο πιο εύκολος άνθρωπος, λένε όσοι τον γνώρισαν.

    Όλοι όμως παραδέχονταν “την ευφυΐα του και κυρίως την ικανότητά του να χειρίζεται με επιτυχία πολλές καταστάσεις και υποθέσεις ταυτόχρονα”.

    Φυσικά όλα αυτα τα ελεγαν γιατί τον είχαν ανάγκη.

    Οπως έχει πει άνθρωπος που ξέρει να παρασκήνια “Ο  Γρηγόρης ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που μπορούσε να μπει στο γραφείο του Κυριάκου χωρίς να χτυπήσει την πόρτα ακόμα και στις 12 το βράδυ.

    Ποιος άλλος τολμάει να το κάνει αυτο;”

    O Γρηγόρης Δημητριάδης στο Σπαθί στην Τζιά τον Αύγουστο

    «I’m not a King, I make the King»

    Ειδικά δε η αποστροφή του για το ενδεχόμενο της εισόδου του στην μάχιμη πολιτική, τον είχε αναδείξει ως τον άνθρωπο που θα ήθελε δίπλα του κάθε σύγχρονος πολιτικός.

    Κινούνταν στην λογική του «I’m not a King, I make the King».

    Και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα.

    Αυτή η πολυπραγμοσύνη του και η εμπλοκή του σε πολλά ανοιχτά μέτωπα στάθηκε και το μεγάλο του μειονέκτημα που τον οδήγησε στην έξοδο.

    Στα μονοπάτια της Ιστορίας, νομοτελειακά , όλοι αυτοί οι ταλαντούχοι άνθρωποι στο τέλος είναι αυτοί που πληρώνουν και την νύφη.

    Ο 43χρονος ανιψιός του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, έχει βαθιά σχέση με την Οικογένεια και λένε ότι ήταν ο αγαπημένος εγγονός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Δεν είναι τυχαίο ότι στο γραφείο του βρίσκεται σε περίοπτη θέση μια φωτογραφία με τον παππού του.

    Γιος της Κατερίνας Μητσοτάκη και του δικηγόρου Σπύρου Δημητριάδη. Από πολύ μικρός θέλησε και το κατάφερε να ανοίξει τη δική του περπατησιά. Αφού αποφοίτησε από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα στην Αθήνα συνέχισε τις σπουδές του στην Αγγλία.

    Σπούδασε νομική στο Queen Mary and Westfield College, University of London και συνέχισε τις σπουδές του στο City Business School στον τομέα της ναυτιλίας, του εμπορίου και των χρηματοοικονομικών.

    Εκπόνησε τη διπλωματική του εργασία με θέμα το «Διεθνές Εμπόριο και η Πετρελαϊκή Κρίση».

    Εργάστηκε ως δικηγόρος σε οχι και τοσο κορυφαία δικηγορικά γραφεία των Αθηνών όπως τα γραφεία του «Μπιτσαξής και Συνεργάτες» καθώς και στο δικηγορικό γραφείο του Απόστολου Μαυραγάνη.

    Είχε ομως και ένα «πέρασμα» στο νομικό τμήμα της Alpha Bank.

    Το 2008 ίδρυσε το δικό του δικηγορικό γραφείο, «Δημητριάδης Γρηγόρης και Συνεργάτες», το οποίο ειδικεύεται σε εμπορικό, φορολογικό, ποινικό, οικονομικό δίκαιο, και στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας.

    Το 2013 έγινε το πρώτο βήμα στην αρένα της πολιτικής ως Σύμβουλος του τότε Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. Είχε την ευθύνη για τα νομικά, οργανωτικά και επικοινωνιακά ζητήματα του Υπουργού.

    Μετά την εκλογή του θείου του, στη θέση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει στα «βαθιά» και αναλαμβάνει Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου, υπεύθυνος για την πολιτική αλλά και εκλογική στρατηγική του κόμματος μέχρι και τις Εθνικές Εκλογές του Ιουλίου του 2019 όπου και εκλέχθηκε Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

    Από τον Ιούλιο του 2019 υπηρετεί ως Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και αναδεικνύεται ο ισχυρός άνδρας του Μεγάρου Μαξίμου. Κατάφερε «στο νήμα» να περάσει τον Τάκη Θεοδωρικάκο που ήταν ο έτερος στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού στη πορεία προς το Μαξίμου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτός που είχε χειριστεί με επιτυχία την προεκλογική καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Οι φήμες λένε ότι εκείνο που του έδωσε το προβάδισμα ήταν η υψηλή ποιότητα των πληροφοριών του και η γνώση του πολιτικού παρασκηνίου.

    Ως πολιτικόιδεολογικό προφίλ θα μπορούσε να τον εντάξει κάποιος στην γαλάζια πτέρυγα των Κεντρώων πολιτικών με έντονη διάθεση για μεταρρυθμίσεις.

    Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η συνεργασία του με τον κ. Πιερακάκη άνοιξε τον δρόμο σε για την «ψηφιακή επανάσταση» στη χώρα.

    Πολύ γρήγορα ο Δημητριάδης έγινε ο άνθρωπος «κλείδί». Καθοδηγούσε, επέβλεπε, συντόνιζε και σε ορισμένες περιπτώσεις διαμόρφωνε πολιτικές.

    Όταν ανέλαβε την ευθύνη της ΕΥΠ, έγινε ο «άρχοντας των πληροφοριών»!

    Στο Μαξίμου ερχόταν από τους πρώτους και έφευγε τελευταίος.

    Ακόμη και στο διάλειμμά του για περπάτημα ήταν συνεχώς με το «hands free στο αυτί» σε σημείο που η ασφάλεια του να του ανοίγει τον δρόμο, αφού ήταν εντελώς απορροφημένος από τις συνομιλίες του.

    Εκανε σπάνια διακοπές.

    Ακόμα και στην Τζια που ειναι το σπίτι της μητέρας του θα πάει για να μείνει 2-3 Σαββατοκύριακα.

    Αυτόπτες μάρτυρες τον εχουν δει στην παραλία στο Σπαθί να βολτάρει πάνω κάτω στην παραλία και να μιλάει συνεχώς στο κινητο του.

    Αποφεύγει τους εντυπωσιασμούς και το life style.

    Διατηρούσε και συνεχίζει ακόμη να έχει χαμηλό προφίλ, να δουλεύει αθόρυβα και να δρα παρασκηνιακά. Δεν διατηρεί προφίλ ούτε στο facebook, ούτε στο instagram, παρά μόνο στο twitter, όπου είναι, τόσο-όσο, δραστήριος.

    Από τις κορυφαίες στιγμές του ήταν ο άκρως επιτυχημένος χειρισμός της απόπειρας εισβολής στον Έβρο.

    Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα άρχισε να «φιλτράρει» ακόμη περισσότερο το κύκλο επαφών του Μαξίμου.

    O Γρηγόρης Δημητριάδης στο Σπαθί στην Τζιά τον Αύγουστο
    O Γρηγόρης Δημητριάδης στο Σπαθί στην Τζιά τον Αύγουστο

    Η Black List και οι business

    Ήθελε, επεδίωκε και πέτυχε τον απόλυτο έλεγχο.

    Όσοι προσπαθούσαν να τον παρακάμψουν έμπαιναν κατ΄ευθείαν είτε σε «black list» είτε σε καθεστώς «αστερίσκου».

    Από καιρού εις καιρόν ορισμένοι υπουργοί ή στελέχη που έβλεπαν τον όνομα τους στα «μανταλάκια» το απέδιδαν σε διαρροή δική του.

    Οι ιδιοι υπουργοί τον χαρακτηρίζαν εμμονικό.

    «Εμείς φοράμε παντελόνια» συνήθιζε να λέει όταν μια υπόθεση παρουσίαζε δυσκολίες ή είχε άγνωστες πτυχές.

    Από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι το πείσμα και η εμμονή του στη λεπτομέρεια.

    Ίσως εκεί να ήταν και το ευάλωτο σημείο που προκάλεσε την αντίστροφη μέτρηση για τη πτώση του.

    Καθημερινά ήταν δέκτης καταιγιστικών πληροφοριών από όλο το φάσμα της πολιτικής αλλά και της παραπολιτικής σφαίρας.

    Το γεγονός αυτό όπως εκτιμούν άνθρωποι που τον γνώριζαν, πριν και μετά, ενδεχομένως αλλοτρίωσε το ένστικτο και τη συμπεριφορά του. Και είναι λογικό. Πόσο όγκο πληροφοριών μπορεί να αναλύσει και να ξεκασκαρτάρει καθημερινά ένας άνθρωπος;

    Η παντοδυναμία του κάποια στιγμή ήταν απόλυτη.

    Ολοι οι επιχειρηματίες έλεγαν το όνομα του.

    “Ο Γρηγόρης μας είπε να μπούμε σε αυτή την δουλειά, ο Γρηγόρης μας είπε να αγοράσουμε αυτή την εταιρεία και πολλά άλλα παρόμοια”, έλεγαν σχεδόν καθημερινά σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες. 

    Οι σχέσεις με την Μαρέβα

    Ακομα και με την Μαρέβα Μητσοτάκη λέγεται οτι οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές.

    Σε κρίσιμα ζητήματα η άποψη του ηταν περισσότερο ισχυρή.

    Όμως η λογική λέει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύσει για πάντα. Και αυτό ο Δημητριάδης το ήξερε.

    Έπεσε όμως και αυτός στη μεγάλη παγίδα που συνήθως πέφτουν μέσα αυτοί οι άνθρωποι, διότι πιστεύουν ότι έχουν ακόμη λίγο χρόνο στη διάθεσή τους για να εκπληρώσουν την αποστολή τους.

    Το πρωί της 5ης Αυγούστου 2022 λίγο πριν χτυπήσει στα δημοσιογραφικά κινητά ο ψυχρός ήχος από το sms που ενημέρωνε για την «παραίτηση-αποπομπή του», είχε προηγηθεί μια συνάντηση μισής ώρας με τον θείο του στο Μαξίμου.

    Έκτοτε οι σχέσεις των δυο αντρών, σε δημόσια εικόνα είναι ανύπαρκτες.

    Η αιτία για την έξοδό του από το Μαξίμου όπως ειπώθηκε τότε από το περιβάλλον του ήταν η τοξικότητα που αναδύθηκε με αφορμή την καταγγελία προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για παρακολούθηση του τηλεφώνου του.

    Εκείνος επιμένει ακόμη ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτή τη πρωτοβουλία…

    Η αντιπολίτευση πάντως ανέδειξε το όνομα του Γρηγόρη Δημητριάδη ως συνώνυμο των υποκλοπών.

    Οι φιλίες με τον Γιάννη Λαβράνο (είναι και κουμπάροι) και τον Φέλιξ Μπίτζιο της Intellexa εμπεριέχουν ισχυρές ενδείξεις.

    Εκείνος ωστόσο δεν δείχνει να πτοείται.

    Βρίσκεται σε διαδικασία ανασύνταξης και όπως ακούγεται σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να βάλει τον εαυτό του στο «χρονοντούλαπο»!

    O Γρηγόρης Δημητριάδης στο Σπαθί στην Τζιά τον Αύγουστο

     

    O Γρηγόρης Δημητριάδης στο Σπαθί στην Τζιά τον Αύγουστο
    O Γρηγόρης Δημητριάδης στο Σπαθί στην Τζιά τον Αύγουστο

     

    Διαβάστε επίσης:

    Άρθρο – παρέμβαση: Μήπως, τελικά, οι υποκλοπές φέρνουν Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη πιο κοντά;



    ΣΧΟΛΙΑ