ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Νέα μέτρα προστασίας της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και ηλιακής ενέργειας ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλοντας δασμούς και ελάχιστες τιμές εισαγωγής στο πολυπυρίτιο και στα προϊόντα που παράγονται από αυτό. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μεγάλη εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από ξένες προμήθειες του κρίσιμου αυτού υλικού δημιουργεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.
Με προεδρική διακήρυξη που υπέγραψε την Πέμπτη, ο Τραμπ αποφάσισε την επιβολή δασμού 15% σε εισαγόμενα παράγωγα πολυπυριτίου, όπως δισκία πυριτίου (silicon wafers), φωτοβολταϊκά στοιχεία και ηλιακές μονάδες. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τις 4 Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, θεσπίζονται ελάχιστες τιμές εισαγωγής για συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων:
- 21 δολάρια ανά κιλό για το πολυπυρίτιο.
- 100 δολάρια ανά κιλό για πλινθώματα και δισκία πολυπυριτίου.
- 22 σεντς ανά watt για φωτοβολταϊκά στοιχεία.
- 38 σεντς ανά watt για φωτοβολταϊκά πάνελ.
Στόχος η αναγέννηση της αμερικανικής αλυσίδας ηλιακής ενέργειας
Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν την επαναφορά της παραγωγής πολυπυριτίου και των προϊόντων που βασίζονται σε αυτό στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Η εγχώρια αλυσίδα παραγωγής ηλιακού εξοπλισμού δυσκολεύεται εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία να αποκτήσει ισχυρή βάση στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Κίνα έχει εξελιχθεί στον κυρίαρχο παραγωγό παγκοσμίως.
Τα νέα μέτρα ακολουθούν σειρά εμπορικών ερευνών των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην επιβολή δασμών σε φωτοβολταϊκό εξοπλισμό από την Κίνα και ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι αμερικανικές αρχές έχουν κατηγορήσει ξένους κατασκευαστές ότι μεταφέρουν την παραγωγή τους μεταξύ διαφορετικών χωρών προκειμένου να παρακάμπτουν τους υφιστάμενους δασμούς.
Ωστόσο, η αύξηση του κόστους εισαγωγής φωτοβολταϊκών εξαρτημάτων ενδέχεται να επιβαρύνει τις τιμές των ηλιακών μονάδων, δημιουργώντας νέο εμπόδιο για τις εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν την κατάργηση ορισμένων ομοσπονδιακών επιδοτήσεων και τη στροφή της κυβέρνησης Τραμπ προς τα ορυκτά καύσιμα.
Άνοδος των μετοχών αμερικανικών παραγωγών
Οι εταιρείες με παραγωγική παρουσία στις ΗΠΑ αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση. Οι μετοχές εταιρειών του κλάδου σημείωσαν άνοδο στις συναλλαγές μετά το κλείσιμο της αγοράς.
Η First Solar Inc., ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ηλιακών πάνελ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε άνοδο έως και 8%, ενώ η T1 Energy Inc. ενισχύθηκε κατά 6,3%.
Η κίνηση χαιρετίστηκε από φορείς που στηρίζουν την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανικής παραγωγής.
«Για πρώτη φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες προστατεύουν ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας με μία μόνο ενέργεια και επιβραβεύουν τους κατασκευαστές που παράγουν στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο Τζον Τούμι, πρόεδρος της Coalition for a Prosperous America, χαρακτηρίζοντας το μέτρο σημαντικό βήμα για την επαναφορά της παραγωγής στις ΗΠΑ.
Ανάλογη ήταν η αντίδραση των αμερικανικών εταιρειών ηλιακής ενέργειας, με στελέχη της First Solar, της T1 Energy και της Hanwha QCells να υποστηρίζουν ότι η απόφαση ενισχύει την εγχώρια βιομηχανία και τις αλυσίδες ενεργειακού εφοδιασμού.
Από την κυριαρχία των ΗΠΑ στην άνοδο της Κίνας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ισχυρή θέση στην παραγωγή πολυπυριτίου στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ωστόσο, μέσα στα επόμενα χρόνια οι κινεζικές εταιρείες επεκτάθηκαν ραγδαία και μέχρι το τέλος της προηγούμενης δεκαετίας είχαν καταστεί οι μεγαλύτεροι παραγωγοί παγκοσμίως.
Το πολυπυρίτιο αποτελεί κρίσιμο υλικό τόσο για την τεχνολογία ημιαγωγών όσο και για την ηλιακή ενέργεια.
Το πολυπυρίτιο ηλεκτρονικής ποιότητας αποτελεί το πρώτο στάδιο στην αλυσίδα παραγωγής ημιαγωγών, καθώς χρησιμοποιείται για την κατασκευή τσιπ που βρίσκονται σε smartphones, ιατρικό εξοπλισμό, συστήματα ακριβείας και στρατιωτικές εφαρμογές.
Το πολυπυρίτιο ηλιακής ποιότητας, παρότι λιγότερο καθαρό, αποτελεί το βασικό υλικό για τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Κίνητρα για επενδύσεις και εξαιρέσεις από τους δασμούς
Η προεδρική εντολή προβλέπει επίσης τη δημιουργία προγράμματος κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων στην αμερικανική παραγωγή πολυπυριτίου και συναφών προϊόντων.
Ο υπουργός Εμπορίου θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει ειδικές συμφωνίες με εταιρείες που δεσμεύονται να επενδύσουν στις ΗΠΑ. Οι επιχειρήσεις που θα εγκριθούν μέσω αυτών των σχεδίων επαναπατρισμού παραγωγής (onshoring plans) θα μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εισάγουν απαραίτητο εξοπλισμό και πρώτες ύλες χωρίς να πληρώνουν τους νέους δασμούς.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί τις εισαγωγές και θα λαμβάνει μέτρα κατά εταιρειών που θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν αποθέματα προϊόντων πολυπυριτίου πριν από την εφαρμογή των νέων επιβαρύνσεων.
Αντιδράσεις για την καθυστέρηση εφαρμογής
Παρότι οι υποστηρικτές των μέτρων τα χαρακτήρισαν σημαντική νίκη για την αμερικανική παραγωγή, ορισμένοι εγχώριοι κατασκευαστές εξέφρασαν ανησυχίες για την καθυστέρηση μέχρι την έναρξη ισχύος των δασμών.
Υποστηρίζουν ότι το χρονικό περιθώριο που δίνεται μέχρι τον Δεκέμβριο μπορεί να επιτρέψει σε παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας να αυξήσουν τις εισαγωγές φθηνού εξοπλισμού και να δημιουργήσουν αποθέματα χωρίς δασμούς.
Τα νέα μέτρα αποτελούν μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του Τραμπ για την ανασυγκρότηση της αμερικανικής βιομηχανικής βάσης και τη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού. Η απόφαση βασίζεται σε έρευνα του υπουργείου Εμπορίου που ξεκίνησε τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους στο πλαίσιο του άρθρου 232 του Trade Expansion Act του 1962.
Οι υποστηρικτές της εγχώριας παραγωγής πολυπυριτίου υποστηρίζουν ότι η αμερικανική βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική στις σημερινές τιμές χωρίς εμπορική προστασία και ζητούν μέτρα που θα αντισταθμίσουν την υπερπαραγωγή και τις χαμηλές τιμές από την Κίνα, χωρίς όμως να επιβαρύνουν υπερβολικά την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.
Διαβάστε επίσης:
Monte dei Paschi: Κέρδη πάνω από τις προβλέψεις εν μέσω μάχης για το μέλλον της ιταλικής τράπεζας
Ράλι κεφαλαίων στην Ασία: Πάνω από 83 δισ. δολάρια άντλησαν οι εταιρείες με όχημα το AI
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι σημαίνει για την Ίντερ και το Μιλάνο η εξαγορά των 2,6 δισ. ευρώ της Oaktree από την Brookfield
- Meta: «Καμπάνα» 567 εκατ. δολαρίων για «κοινωνική βλάβη» σε ανήλικα – Νέοι περιορισμοί σε Facebook και Instagram
- Χρηματιστήριο: Κοιτάζει τα €49 η Metlen, βγαίνουν αγορές σε Τιτάν, ΟΤΕ – Νέα κίνηση για Alter Ego
- Ευρωαγορές: Θετικό πρόσημο με «όχημα» τεχνολογία και υγεία – Ενισχύεται ο Stoxx 600
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.