• Πολιτική

    Άρθρο – παρέμβαση: Μήπως, τελικά, οι υποκλοπές φέρνουν Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη πιο κοντά;


    Ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο μπορεί να διαμορφώσει η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ουσιαστική αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και της διαδικασίας άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών με παράλληλη προστασία των προσωπικών δεδομένων και της εθνικής ασφάλειας.

    Κι αυτό διότι, ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος από τον Αλ. Τσίπρα, στη συνέντευξή του στο ΜEGA, αναφερθείς στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου, δεν χρησιμοποίησε τους οξείς τόνους του πρόσφατου παρελθόντος. «Ωραίο αυτό που κατέθεσε, είναι ικανοποιητικό σε πάρα πολλά σημεία, διαφωνώ με την τριετία, πρέπει να υπάρχει άμεση ενημέρωση του πολιτικού προσώπου αν δεν έχει βρεθεί τίποτα», ήταν η χαρακτηριστική του αποστροφή.

    Η τοποθέτηση αυτή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η οποία σαφώς αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο αν όχι υπερψήφισης τουλάχιστον δήλωσης «παρών» στην επί της αρχής σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, αν και συνοδεύτηκε από σαφείς θέσεις για βελτιωτικές κινήσεις που κατά τη γνώμη του πρέπει να γίνουν στο κυβερνητικό νομοθέτημα, και με ευρύτερη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, βρίσκεται μακριά από προηγούμενες δηλώσεις του, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως απόλυτη απόρριψη μιας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα.

    Ενδεικτική είναι επίσης η έκφραση Ανδρουλάκη «ο κ. Μητσοτάκης ή ο μηχανισμός αυτός που λειτούργησε από το Μέγαρο Μαξίμου, ήθελε να έχει μια μεγαλύτερη γνώση της προσωπικής μου στρατηγικής ή και άλλα θέματα που αφορούν το Predator»

    Σύμφωνα με αναλυτές, η διάζευξη στην ανωτέρω φράση ανάμεσα στο όνομα του Πρωθυπουργού και τον «μηχανισμό που λειτούργησε από το Μέγαρο Μαξίμου», αποτελεί μια πρόδηλη διαφοροποίηση ανάμεσα σε ενδεχόμενη πολιτική εμπλοκή του Κυριάκου Μητσοτάκη και στις ευθύνες των κ. Γρ. Δημητριάδη και Π. Κοντολέων.

    Εντύπωση προκάλεσε και η αποστροφή Ανδρουλάκη για την επόμενη μέρα της κάλπης: Λέω στον ελληνικό λαό ότι «δεν είστε σε ομηρία, δεν έχετε δύο επιλογές κάκιστες (σσ Μητσοτάκη –Τσίπρα). Εμείς σας δίνουμε μια τρίτη επιλογή προοδευτική, αξιοπρεπή, διαφανή, με ένα πρόγραμμα που θα ενισχύσει την προοπτική της χώρας και το δημόσιο συμφέρον. Αυτός είναι ο αγώνας μας και αυτή είναι η αγωνία μας. Όλα τα υπόλοιπα θα κριθούν μετεκλογικά βάσει των πολιτικών συσχετισμών».

    Και αυτή η «ατάκα» Ανδρουλάκη δεν έχει καμία σχέση με το «μότο» του της προηγούμενης περιόδου «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης».

    Σε κάθε περίπτωση, η προσέγγιση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις αλλαγές στην ΕΥΠ και την άρση του απορρήτου, απέχει έτη φωτός από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, σχολιάζοντας την πρόταση της Κυβέρνησης, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει εκφράσεις που προσομοιάζουν με τη Σικελική Μαφία, όπως «ομερτά για το σκάνδαλο μέχρι τις εκλογές», «ταφόπλακα στις προσπάθειες διαλεύκανσης», από έναν Μητσοτάκη ο οποίος «προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη του», επιβεβαιώνοντας «την ενοχή του».

    Ο κ. Ανδρουλάκης, έχοντας την απόλυτη γνώση της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ, άρα και του τι συνέβαινε στην ΕΥΠ-ΚΥΠ και τα χρόνια διακυβέρνησης του τόπου από το κόμμα του, όταν «οι κασέτες με τις υποκλοπές πωλούνταν στην Ομόνοια» και ο Θ. Τόμπρας «έλυνε και έδενε», έχει μπροστά του μια χρυσή ευκαιρία: Απόλυτα δικαιωμένος από το «λάθος» Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε, παράλληλα με τον αγώνα του για την αλήθεια σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση, να αποδείξει ότι έχει πραγματικό γονίδιο κυβερνησιμότητας. Ξεφεύγοντας από το «αντιπολιτευτικό μονοπώλιο των παρακολουθήσεων» και καταθέτοντας υλοποιήσιμες θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, την ακρίβεια, τη ανεργία, την ασφάλεια, τα εθνικά, οι οποίες θα πείσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τους ψηφοφόρους.

    Η μεγάλη ευθύνη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αποδείξει στους πολίτες ότι πράγματι μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική εξουσίας. Και το πρώτο διακύβευμα για έναν ηγέτη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας είναι το πως θα πάρει έμπρακτες αποστάσεις από τον λαϊκισμό.

    Έτσι θα καταφέρει να κερδίσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, κρίσιμη μάζα, όχι μόνο για τις εκλογές αλλά και για τη Δημοκρατία. Μόνον έτσι θα αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με «το ΠΑΣΟΚ του Τόμπρα». Πολλώ δε μάλλον όταν η χώρα έχει μπροστά της πρωτόγνωρες απειλές, αλλά και ευκαιρίες, τις οποίες σε κανέναν δεν πρέπει να επιτραπεί να…τις υποκλέψει.

    Διαβάστε επίσης

    ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ εντείνουν την πίεση στη κυβέρνηση για υποκλοπές και ακρίβεια – Σε προεκλογικούς ρυθμούς Τσίπρας-Ανδρουλάκης

    Στο ΣΤΕ ο Ν. Ανδρουλάκης – Αίτηση αντισυνταγματικότητας της διάταξης που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ την ενημέρωση για τις υποκλοπές



    ΣΧΟΛΙΑ