• Top Stories

    Grexit και ύφεση τρομάζουν αναλυτές και ξένα media – Τι γράφουν Economist και BBC


    Η Ελλάδα φαίνεται να εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ευρώπης, αφού τα ξένα μέσα συνεχίζουν με αναλύσεις και προβλέψεις, όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, εστιάζοντας στο Grexit, αλλά και στις πιθανότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Economist: Ακόμη πιθανή η έξοδος από την Ευρωζώνη 

    Ειδικότερα, ο Economist παρουσιάζει τις εκτιμήσεις αναλυτών για 30 χώρες της Ευρώπης, χωρίς φυσικά να λείπει η Ελλάδα από τη λίστα. Εξετάζοντας όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα πολιτικά δεδομένα της χώρας, αναφέρουν πως “Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του… αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινά το 2016 έχοντας μία φρέσκια εντολή, καθώς κέρδισε τις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι υπέκυψε στους πιστωτές και υπέγραψε ένα νέο σκληρό πρόγραμμα, το οποίο μισεί ο ελληνικός λαός. Αυτό το «μπέρδεμα», αφήνει την Ελλάδα σε ένα καθεστώς χαμηλής ανάπτυξης, υψηλού χρέους, για το οποίο κανείς -είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας- δεν πιστεύει ότι είναι βιώσιμο. Η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι ακόμη πιθανή, αλλά πιθανώς να μεταβιβαστεί χρονικά, ούτως ώστε τόσο ο Τσίπρας, όσο και οι πιστωτές, αλλά κυρίως οι Έλληνες να κατορθώσουν να… πάρουν μία ανάσα.”

    BBC: Η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στο δρόμο της ανάκαμψης;

    Παράλληλα, το BBC, μέσω του Jontly Bloom, αναφέρεται στις δύσκολες στιγμές, που πέρασε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος, μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης. Επιπρόσθετα, αναρωτιέται αν η Ελλάδα είναι πραγματικά στο δρόμο της ανάκαμψης ή είναι πολύ νωρίς για να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, παρά την οριακή πλειοψηφία με την οποία περνούσαν τα μέτρα στο ελληνικό κοινοβούλιο, και τις ατελείωτες αντιπαραθέσεις, η κυβέρνηση έχει κάνει ένα πρώτο βήμα προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες απαιτεί το νέο πακέτο διάσωσης που έλαβε. Επίσης, η κυβέρνηση, έχει προχωρήσει με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, με το 51% του ΑΔΜΗΕ να παραμένει στο ελληνικό κράτος, ενώ προωθούνται παράλληλα και άλλες σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα, η συμφωνία με τη γερμανική Fraport και η παραχώρηση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων.

    Παρ’ όλα αυτά, όλα τα παραπάνω είναι σχεδόν μηδαμινά, σε σύγκριση με αυτά, που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνει ο αρθρογράφος. Η Αθήνα έχει αυξήσει μόνο κατά μερικά δισ. τα έσοδά της από τις ιδιωτικοποίησεις, σε σχέση με τον αρχικό στόχο των 50 δισ. ευρώ, λόγω της πολύς μεγάλης γραφειοκρατίας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης.

    Ωστόσο, το αν η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση του πακέτου από την ΕΕ και το ΔΝΤ εξαρτάται από μια τεράστια εξοικονόμηση πόρων από το συνταξιοδοτικό σύστημα το 2016.

    Συνεπώς, είναι πολύ νωρίς για το αν η Ελλάδα είναι εκτός κινδύνου, τονίζει ο αρθρογράφος. Δεν μπορεί ακόμα να στηριχθεί στα πόδια της, αλλά σίγουρα η κατάσταση σήμερα είναι πολύ καλύτερη από την εικόνα, που είχε η χώρα τον περασμένο Ιούνιο. Αν στραβώσει όμως κάτι, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στο χείλος του γκρεμού, καταλήγει ο Jontly Bloom.

    Όπως γίνεται φανερό, λοιπόν, τα ξένα μέσα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις φαίνονται, ακόμα, ρευστές και μόνο ο χρόνος θα δείξει για το αν η χώρα βαδίζει σε σωστό δρόμο…



    ΣΧΟΛΙΑ