• Διεθνής πολιτική

    Ζοζέπ Μπορέλ για ναυάγιο Πύλου: Το μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται μόνο από μία χώρα

    • NewsRoom
    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ


    Το μεταναστευτικό είναι ζήτημα παγκόσμιο, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μόνο μία χώρα ή περιοχή, αλλά χρειάζεται συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

    Αναφερόμενος στο τραγικό ναυάγιο στ’ ανοιχτά της Πύλου, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αυτό «υποδεικνύει ξεκάθαρα ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να θέσουμε σε εφαρμογή ένα βιώσιμο, ανθρώπινο και ασφαλές σύστημα αναφορικά με το μεταναστευτικό. Πρόκειται για ζήτημα παγκόσμιο, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από μόνο μία χώρα ή περιοχή.

    Χρειάζεται να εργαστούμε μαζί, όπως κάνουμε με την Αίγυπτο, με τις χώρες προέλευσης, διέλευσης και προορισμού για να αποφύγουμε να συμβεί ξανά ένα τέτοιο δράμα».

    «Πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις κατά των διακινητών που θέτουν τις ζωές των ανθρώπων σε κίνδυνο γνωρίζοντας το ρίσκο που λαμβάνουν. Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Δεν μπορούμε να καθόμαστε, όταν παιδιά βουλιάζουν στη Μεσόγειο», προσέθεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

    Επίσης, αναφέρθηκε στα 80 εκατ. ευρώ της ΕΕ προς την Αίγυπτο «για διαχείριση των συνόρων, έρευνα και διάσωση και επιχειρήσεις κατά των διακινητών». «Δεν είστε χώρα διέλευσης, φιλοξενείτε πολλούς μετανάστες», επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εργαστεί με το Κάιρο για την προστασία των συνόρων και τη μάχη «κατά των διακινητών, που είναι υπεύθυνοι για τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα ή στην έρημο της Σαχάρας».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης: 

    Άρθρο Παρέμβαση: Δώστε ηχογραφημένες συνομιλίες και βίντεο του τελευταίου 48ώρου πριν το ναυάγιο στην Πύλο

    Ναυάγιο στην Πύλο: Δέκα συλλήψεις στο Πακιστάν

    Γιάννης Πλακιωτάκης για ναυάγιο Πύλου: Φτάνει πια με τα κυκλώματα τον αδίστακτων διακινητών

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ