• Διεθνής πολιτική

    Wall Street: Επέστρεψε πάνω από τις 35.000 μονάδες ο Dow Jones, εκτός εδάφους διόρθωσης ο S&P 500

    χρηματιστές στη wall street


    Με νέα ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να ακολουθεί το θετικό κλίμα που είχε προηγηθεί στην Ευρώπη μετά τα σημάδια για πρόοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 35.294,19 μονάδες με άνοδο 0,97%, ο S&P 500 στις 4.631,60 μονάδες με κέρδη 1,23% ενώ ο Nasdaq στις 14.619,64 μονάδες με άλμα 1,84%. Μάλιστα με τη σημερινή του επίδοση ο S&P 500 βρέθηκε ξανά εκτός εδάφους διόρθωσης.

    Στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία, φέρεται να πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις. Από την πλευρά της η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ.

    Πάντως, σε επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την παράδοση των όπλων από τους Ουκρανούς, προκειμένου να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Την ίδια ώρα, η Ρωσία ξεκαθάριζε πως η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ενώ και ο Λευκός Οίκος φέρεται να κρατά «μικρό καλάθι», προειδοποιώντας πως τα ρωσικά στρατεύματα ανασυντάσσονται και δεν αποσύρονται.

    Οι επενδυτές παρακολούθησαν πάντως και την αγορά των ομολόγων, όπου η απόδοση του  πενταετούς αμερικανικού ομολόγου βρέθηκε την Τρίτη να διαπραγματεύεται πάνω από την απόδοση του 30ετούς, πυροδοτώντας ορισμένους φόβους ύφεσης. Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων του 2ετούς κρατικού ομολόγου και του 10ετούς, την οποία οι οικονομολόγοι βλέπουν ως πιο προγνωστική για πιθανή ύφεση, περιορίστηκε επίσης επικίνδυνα κοντά στην αντιστροφή.  Πάντως, ακόμη και όταν η καμπύλη αποδόσεων προβλέπει σωστά μια ύφεση, μπορεί να μεσολαβήσει περισσότερο από ένα έτος μέχρι να συμβεί η επιβράδυνση.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Visa (3,33%), Nike (3,21%) και Boeing (3,00%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Chevron (-1,22%) και Travelers (-1,58%). Μόλις 5 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με απώλειες.

    Ιδιαίτερα θετικά κινήθηκαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, με τη Ford να σημειώνει άνοδο 6,5% και την GM να κερδίζει περισσότερο από 4%. Οι ταξιδιωτικές μετοχές σημείωσαν επίσης καλύτερες επιδόσεις, με την Caesar’s Entertainment να σημειώνει άνοδο 5,6% και την American Airlines να σημειώνει αύξηση 5%.

    Από τις τεχνολογικές, η μετοχή της Netflix σημείωσε άνοδο άνω του 3% ενώ αυτή της  Snap κέρδη κοντά στο +4,5%.

    Οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άνοδο 4,4% αφού οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν ένα επιπλέον ενισχυτικό εμβόλιο κατά της Covid-19 για άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω.

    Οι μετοχές της FedEx σημείωσαν άνοδο άνω του 3% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι ο ιδρυτής Fred Smith θα παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος την 1η Ιουνίου και θα αντικατασταθεί εσωτερικά.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα πτώση για πετρέλαιο και χρυσό μετά τα θετικά νέα από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας



    ΣΧΟΛΙΑ