• Σχόλιο Αγοράς

    Νέα πτώση για πετρέλαιο και χρυσό μετά τα θετικά νέα από τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας

    φωτογραφία από πεδίο εξόρυξης πετρελαίου το ηλιοβασίλεμα


    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι τιμές των ενεργών συμβολαίου πετρελαίου έκλεισαν με ισχυρές απώλειες, καθώς οι θετικές αναφορές για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ήρθαν να προστεθούν στην ανησυχία που προκάλεσε το lockdown στη Σαγκάη.

    Στη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία, φέρεται να πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις. Από την πλευρά της η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ.

    Πάντως, σε επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την παράδοση των όπλων από τους Ουκρανούς, προκειμένου να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Την ίδια ώρα, η Ρωσία ξεκαθάριζε πως η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

    Κάπως έτσι, οι πιέσεις στα συμβόλαια υποχώρησαν σταδιακά, με το WTI Μαΐου να υποχωρεί τελικά κατά -1,6% και να διαμορφώνεται στα 104,24 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. To Brent Μαΐου διαμορφώθηκε στα 110,23 δολάρια το βαρέλι.

    Ισχυρές ήταν οι απώλειες για τον χρυσό, με το συμβόλαιο Ιουνίου να διαμορφώνεται στα 1.918 δολάρια η ουγγιά με απώλειες 1,4%.

    Το ασήμι Μαΐου υποχώρησε κατά 1,8% στα 24,736 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αντίθετα ο  χαλκός Μαΐου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1% στα 4,731 δολ. η λίβρα.

    Η πλατίνα Απριλίου υποχώρησε κατά 1,8% στα 973 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου έκλεισε με απώλειες 5,8% στα 2.112,70 δολάρια ανά ουγγιά.



    ΣΧΟΛΙΑ