• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Η αγάπη περνάει και από το πορτοφόλι

    • NewsRoom

    Ο Ρίσι Σούνακ με τη σύζυγό του


    Σε περίπτωση που η Ινδή σύζυγος του Ρίσι Σούνακ ήθελε να έρθει τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.

    Ο Bρετανός πρωθυπουργός έβγαλε άλλωστε εκατομμύρια ως τραπεζίτης πριν την πολιτική του καριέρα. Αλλά σε αντίθεση με τον Σούνακ, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί με αλλοδαπoύς συντρόφους βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αβέβαιο μέλλον.

    “Can’t Buy Me Love” – Η αγάπη δεν αγοράζεται, τραγουδούσαν κάποτε οι Beatles. Αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αγάπη περνάει και από το πορτοφόλι: Η συντηρητική κυβέρνηση του Σούνακ αυξάνει σημαντικά την ελάχιστη προϋπόθεση στα εισοδήματα, που καθιστούν εφικτή την επανένωση των οικογενειών.

    Στο μέλλον, θα απαιτείται ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 29.000 λιρών, που ισοδυναμεί σε περίπου 33.000 ευρώ.

    Μέχρι πρότινος το όριο ήταν οι 18.600 λίρες ετησίως – ένα μεγάλο εμπόδιο ήδη για ορισμένους.

    Στόχος η δραστική μείωση του αριθμού των μεταναστών

    Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ήθελε αρχικά να θεσμοθετήσει το ποσό στις 38.700 λίρες, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Δεκεμβρίου.

    Τώρα όμως ανακοινώθηκε ότι το πρώτο βήμα θα είναι η αύξηση του ορίου στις 29.000 λίρες.

    Το μέτρο αποτελεί μέρος ενός πακέτου με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει δραστικά τον αριθμό των μεταναστών.

    Το απαιτούμενο ετήσιο εισόδημα των αλλοδαπών ειδικευμένων εργατών πρόκειται να αυξηθεί από 26.200 σε 38.700 λίρες.

    Διαφορετικά δεν θα τους επιτρέπεται να παραμείνουν εργαζόμενοι ή να προσληφθούν καν.

    Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προειδοποιούν ότι αυτό θα θέσει τις επιχειρήσεις υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Βέβαια αυτό το μέτρο θα επηρεάσει οπωσδήποτε και τομείς όπως η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, καθώς θα δυσκολευτούν ακόμη περισσότερο να προσλάβουν ειδικευμένους ξένους εργαζόμενους.

    Υπάρχει βέβαια και το παρασκήνιο: Οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν ότι το Brexit θα έφερνε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τους Βρετανούς.

    Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν γίνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κατά τη διάρκεια του 2022 μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο 745.000 άνθρωποι – ένας αριθμός σαφώς μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους πριν από το Brexit.

    Και ενώ ο αριθμός πολιτών της ΕΕ ανάμεσα στους μετανάστες μειώνεται, χάρη σε ένα νέο σύστημα, πολλοί έχουν έρθει από χώρες της Κοινοπολιτείας, όπως η Ινδία. Στόχος τους να εργαστούν κυρίως σε τομείς με μεγάλη έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, όπως η υγειονομική περίθαλψη.

    Σύμφωνα με τους επικριτές της απόφασης, το γεγονός ότι το απαιτούμενο ποσό είναι τώρα κάπως χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο που είχε αρχικά ανακοινωθεί, μικρή διαφορά θα έχει.

    Από την άλλη ο εκνευρισμός απέναντι στον πρωθυπουργό υπάρχει και εντός του κόμματός του, απειλώντας έτσι να καταστήσει δυσάρεστη την έναρξη του νέου, εκλογικού έτους 2024 για τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

    Πηγή: deutsche welle

    Διαβάστε επίσης: 

    Ισραήλ: Αύξηση αμυντικών δαπανών κατά $8 δισ. το 2024

    Ρωσία: Καμπανάκι από την διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας – «Να ετοιμαζόμαστε για σκληρότερες κυρώσεις»

    Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ, δεν σταματάμε – Πάνω από 20.500 νεκροί στη Γάζα



    ΣΧΟΛΙΑ