• Διεθνής πολιτική

    Ισραήλ: Αύξηση αμυντικών δαπανών κατά $8 δισ. το 2024

    • Bloomberg
    Μπεζαλέλ Σμότριτς

    Μπεζαλέλ Σμότριτς, ΥΠΟΙΚ Ισραήλ


    Το Ισραήλ θα χρειαστεί να αυξήσει τις αμυντικές του δαπάνες κατά τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια σεκέλ (8,3 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

    Καθώς ο πόλεμος κατά της Χαμάς μαίνεται, το υπουργείο, σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο σήμερα, ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του 2024, θα πρέπει πιθανώς να ανέλθει συνολικά σε 562 δισεκατομμύρια σεκέλ, σε σύγκριση με τα 513 δισεκατομμύρια, όταν το σχέδιο δαπανών εγκρίθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάιο.

    Εκτός από τις στρατιωτικές δαπάνες, το υπουργείο ανέφερε ότι θα απαιτηθούν επιπλέον 10 δισεκατομμύρια σεκέλ για την κάλυψη της εκκένωσης περίπου 120.000 ανθρώπων από τις βόρειες και νότιες συνοριακές περιοχές του Ισραήλ.

    Ακόμη, σημείωσε ότι θα χρειαστούν υψηλότεροι προϋπολογισμοί για την αστυνομία και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας, αλλά και για την ανοικοδόμηση οικισμών που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

    Οι προβλέψεις αποτυπώνουν το υψηλό οικονομικό κόστος του πολέμου για το Ισραήλ, το οποίο έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους για την επίγεια επιχείρησή του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στο νότο, ενώ έχει αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα στο βορρά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις απειλές από τους μαχητές της Χεζμπολάχ που εδρεύουν στον Λίβανο.

    Την ίδια στιγμή, χρησιμοποιεί τεράστιους αριθμούς δαπανηρών πυραύλων για τις αεροπορικές επιδρομές της στη Γάζα.

    Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι ο πόλεμος στη Γάζα απέχει πολύ από το να τελειώσει και απέρριψε αυτό που χαρακτήρισε ως ψευδείς εικασίες από τα ΜΜΕ ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να κηρύξει παύση στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ, δεν σταματάμε – Πάνω από 20.500 νεκροί στη Γάζα

    Ρωσία: Καμπανάκι από την διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας – «Να ετοιμαζόμαστε για σκληρότερες κυρώσεις»

    Αλεξέι Ναβάλνι: Εντοπίστηκε σε φυλακή στην Αρκτική – «Aιώνιος χειμώνας και σκληρή απομόνωση»



    ΣΧΟΛΙΑ