• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία: Έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής κυβέρνησης για το Σουδάν

    • NewsRoom
    Ρίσι Σούνακ

    Ρίσι Σούνακ


    Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να συζητηθεί η κατάσταση στο Σουδάν και στη συνεδρίαση συμμετείχε επίσης ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας.

    Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν ανακοίνωσαν σήμερα πως συμφώνησαν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων, καθώς πυρά πυροβόλων όπλων και αεροπορικά πλήγματα ακουγονταν σε όλο το Χαρτούμ παρά τις υποσχέσεις από τις εμπόλεμες πλευρές να παύσουν το πυρ για τρεις ημέρες έπειτα από μια εβδομάδα μαχών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

    Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία και η Κίνα θα απομακρύνουν διπλωμάτες και άλλους υπηκόους από το Χαρτούμ «μέσα στις επόμενες ώρες».

    «Αναγνωρίζουμε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική για τους βρετανούς υπηκόους που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες στο Σουδάν», δήλωσε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε τους βρετανούς υπηκόους και το διπλωματικό προσωπικό στο Χαρτούμ και το υπουργείο Άμυνας εργάζεται με το υπουργείο Εξωτερικών για να προετοιμαστεί για μια σειρά ενδεχομένων», πρόσθεσε.

    Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις επικαιροποίησε σήμερα την ταξιδιωτική οδηγία του για το Σουδάν προειδοποιώντας πως «σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός, οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση πρέπει να ληφθεί με προσωπική ευθύνη».

    Στο μεταξύ, Σαουδάραβες και υπήκοοι άλλων χωρών, που απομακρύνθηκαν από το Σουδάν, έφθασαν σήμερα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο της πρώτης επιχείρησης απομάκρυνσης αμάχων που ανακοινώθηκε από την αρχή των μαχών πριν από μία εβδομάδα, μετέδωσε η σαουδαραβική τηλεόραση.

    «Έφθασε το πρώτο πλοίο που απομάκρυνε ανθρώπους από το Σουδάν, μεταφέροντας 50 (σαουδάραβες) πολίτες και ορισμένο αριθμό υπηκόων φίλων χωρών», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Εχμπαρίγια.

    «Άλλα τέσσερα πλοία προερχόμενα από το Σουδάν και με προορισμό την Τζέντα μεταφέρουν 108 ανθρώπους προερχόμενους από 11 χώρες», πρόσθεσε το τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να κάνει γνωστές άλλες λεπτομέρειες.

    Το Αλ-Εχμπαρίγια μετέδωσε εικόνες μεγάλων πλοίων να καταπλέουν στο λιμάνι της Τζέντα. Αυτές οι απομακρύνσεις αμάχων αποτελούν την πρώτη τέτοια επιχείρηση μεγάλης έκτασης από τις 15 Απριλίου που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο Σουδάν.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πυρά και εκρήξεις ακούγονταν σήμερα το πρωί σε πολλές συνοικίες του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν.

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξης Γεωργούλης: Έστειλε δεύτερη επιστολή στη Μέτσολα ζητώντας την επίσπευση της άρσης της ασυλίας του

    Γερμανία: Σε απεργία στο αεροδρόμιο του Βερολίνου καλεί το συνδικάτο Verdi

    Ζαχάροβα: Πάνω από 20 Γερμανούς διπλωμάτες απελαύνει η Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ