• Διεθνής πολιτική

    Βρετανία – Brexit: Αν δεν αλλάξει θέση η ΕΕ, δεν υπάρχει νόημα διαπραγματεύσεων

    • NewsRoom

    Ντέιβιντ Φροστ


    Το Λονδίνο επανέλαβε σήμερα ότι η συνέχιση των εμπορικών διαπραγματεύσεων μετά το Brexit με την ΕΕ «δεν θα είχε νόημα», λόγω της έλλειψης αλλαγής θέσης των 27, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ανοικτό σε μια «εντατικοποίηση» των συνομιλιών όπως προτείνουν οι Βρυξέλλες.

    Η Βρετανία δεν βλέπει τη βάση για την επανάληψη των εμπορικών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός εάν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης από τις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ εξανεμίζοντας την ελπίδα που υπήρχε νωρίτερα ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν

    Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής της περασμένης εβδομάδας «δεν άφησε καμιά βάση για την εξεύρεση συμφωνίας», δήλωσε ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ, αρμόδιος για τον συντονισμό της κυβερνητικής δράσης, μιλώντας στο κοινοβούλιο.

    «Δεν έχει νόημα να συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε. Όσο η ΕΕ διατηρεί τη θέση της, τέτοιου είδους συνομιλίες δεν θα έχουν νόημα», πρόσθεσε.

    Ο Γκόουβ είπε ωστόσο ότι «χαιρετίζει» τις δηλώσεις του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ που έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter «ότι είναι διαθέσιμος για την εντατικοποίηση των συνομιλιών στη βάση των νομικών κειμένων».

    «Προφανώς, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εργαστούμε στη βάση της εντατικοποίησης που αυτοί προτείνουν», δήλωσε ο Μάικλ Γκόουβ. «Προτιμώ να κοιτάζω στο μέλλον με αισιοδοξία παρά να κοιτάζω πίσω με θυμό».

    Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις, που διεξάγονταν σε πολύ βραδύ ρυθμό, επιδεινώθηκαν την Πέμπτη όταν οι 27 που συνεδρίασαν στη σύνοδο ζήτησαν παραχωρήσεις από το Λονδίνο, δηλώνοντας παράλληλα ότι θέλουν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου πριν από το προσεχές έτος, όταν οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα πάψουν να εφαρμόζονται στη Βρετανία.

    Την επομένη, ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι συνομιλίες «τελείωσαν» χωρίς μια «θεμελιώδη αλλαγή» προσέγγισης της ΕΕ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ