• Διεθνής πολιτική

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Πόσα χρήματα κέρδισε το 2022 ο πρόεδρος της Ουκρανίας

    • Bloomberg
    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε τη δήλωση του προσωπικού του εισοδήματος για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αυξήσει τη διαφάνεια στην κυβέρνησή του.

    Το 2021, το έτος πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι και η οικογένειά του ανέφεραν εισόδημα 10,8 εκατομμυρίων γριβνών (285,000 δολάρια ΗΠΑ), μειωμένα κατά 12 εκατομμύρια γρίβνες από το προηγούμενο έτος, παρόλο που το εισόδημά του ενισχύθηκε από την πώληση κρατικών ομολόγων ύψους 142.000 δολαρίων, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του.

    Το 2022, το πρώτο έτος της ρωσικής εισβολής, το εισόδημα της οικογένειας Ζελένσκι μειώθηκε περαιτέρω στα 3,7 εκατομμύρια γρίβνες, καθώς κέρδισε λιγότερα έσοδα από την ενοικίαση ακινήτων που διέθετε λόγω των εχθροπραξιών.

    Παρόλο που ο πόλεμος επέτρεψε στους Ουκρανούς αξιωματούχους να αποκρύψουν αποκαλυπτικές ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, ο Ζελένσκι πίεσε τα στελέχη της κυβέρνησης του ναδηλώσουν δημόσια τα περιουσιακά τους στοιχεία. Η διαφάνεια και η αντιμετώπιση της διαφθοράς  είναι απαραίτητες για τη χώρα του προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας από τους δυτικούς συμμάχους της.

    Ο Ζελένσκι κέρδιζε πολύ περισσότερα πριν μπει στην πολιτική, όταν ήταν δημοφιλής τηλεοπτικός διασκεδαστής και διηύθυνε μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής.

    Διαβάστε επίσης

    Μαξίμου: Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη για τις αγροτικές κινητοποιήσεις – Δεν επιδιώκουμε ένταση, ακούμε τα αιτήματα

    Ιορδανία: Η επίθεση κατά των Αμερικανών στρατιωτών δεν έγινε στο έδαφός μας

    Καταλήψεις στα πανεπιστήμια: Συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι πρύτανεις για την εξέταση εξ αποστάσεως



    ΣΧΟΛΙΑ